Από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία των διοδίων του Λαγκαδά παρατηρείται μεγάλη κίνηση στην είσοδο της Λητής. Οι λύσεις που προτείνονται.

Ευρεία σύσκεψη για να επιλυθεί το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει προκύψει στην είσοδο της Λητής (Δερβένι) μετά την έναρξη λειτουργίας σταθμού διοδίων στην περιοχή προκάλεσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου και συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Τροχαίας, στελέχη υπηρεσιών της ΠΚΜ και του Δήμου Ωραιοκάστρου και κάτοικοι της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, παρουσίασε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην είσοδο της Λητής, τονίζοντας ότι επείγει η άμεση επίλυσή του, καθώς καθημερινά ταλαιπωρούνται εκατοντάδες οδηγοί και κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ανέφερε τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή και επισήμανε πως χρειάζεται να συνεργαστούν στενά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να αναλάβουν δράση για να εξευρεθεί λύση.

Ο κ. Τσακίρης πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνουν άμεσα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση του προβλήματος, να ασκηθούν πιέσεις προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για αναστολή της λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην περιοχή και να κινηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξευρεθούν οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι για να κατασκευαστεί γέφυρα στην είσοδο της Λητής (κόμβος ΑΡΤΟΖΑ), έργο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε πως «ο συγκεκριμένος κόμβος είναι σε νευραλγικό σημείο και καθημερινά ΄΄σηκώνει το βάρος΄΄ μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων. Η ευελιξία στην λήψη αποφάσεων είναι ζητούμενο όταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν. Τα έργα πρέπει να λειτουργούν προς διευκόλυνση των πολιτών».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, είπε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να τεθούν σε ισχύ στην περιοχή συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της κίνησης των οχημάτων. Σχετικά με το θέμα της αναστολής λειτουργίας του σταθμού διοδίων ανέφερε ότι θα συνεργαστεί στενά με την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, με στόχο να τεθεί το θέμα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τέλος, ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να κατασκευαστεί γέφυρα στο Δερβένι και να επιλυθεί το πρόβλημα.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέθεσαν τις απόψεις τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά με σκοπό να δοθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο της Λητής, καθώς δεν αφορά μόνο την περιοχή, αλλά έχει υπερτοπικό χαρακτήρα επηρεάζοντας την κίνηση των οχημάτων σε τρεις νομούς και χιλιάδες οδηγούς.

makthes.gr

 

Εθελοντική αιμοδοσία στην Αρετή του Δήμου Λαγκαδά την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 09:00 έως 13:00. 

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Αρετής.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΤΗΣ ''ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ"

Δείτε παρακάτω την αφίσα:

Για ακόμα μια φορά βρέθηκαν οχιές στο νηπιαγωγείο Βασιλουδίου, στον Λαγκαδά, με τα φίδια να βρίσκονται μέσα σε αίθουσα.

Το σχολείο είναι σε αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαν ξαναβρεί οχιές μέσα στον χώρο.

Ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, μιλώντας στο OPEN, είπε ότι με το που άνοιξε το σχολείο εντοπίστηκαν στον χώρο τρεις οχιές. Αμέσως κάλεσαν την πυροσβεστική και τις απομάκρυνε. Μόνο η μία ήταν ζωντανή.

Όπως είπε, έγιναν όλες οι εργασίες που χρειάζονταν για καθαρισμό του χώρου και τοποθετήθηκαν απωθητικά και παγίδες, τόσο την προηγούμενη Παρασκευή που τις εντόπισαν πρώτη φορά, όσο και τώρα.

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι μπορεί να φωλιάζουν στα κεραμίδια. Με εντολή του δημάρχου σκέφτονται, επίσης, την μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου για την ασφάλεια των παιδιών.

protothema.gr

 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαγκαδά σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν σε ανάμνηση της διπλής απελευθέρωσης της πόλης του Λαγκαδά (27η Οκτωβρίου 1912 από τον τουρκικό ζυγό και 27η Οκτωβρίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής) τον 4ο αγώνα δρόμου πόλης 10km με την επωνυμία “το 10άρι του Λαγκαδά” και δύο παράλληλους αγώνες 5km και 1km στον Λαγκαδά.

Ο αγώνας έχει διοργανωθεί άλλες τρείς φορές με μεγάλη επιτυχία κατά τα έτη 2016, 2017 & 2018, τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και είναι ενταγμένος στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ). Στους αγώνες της εφετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος περισσότεροι από χίλιοι δρομείς κάθε ηλικίας. Οι αγώνες απευθύνονται τόσο σε αθλητές υψηλού επιπέδου όσο κυρίως στους ελεύθερα ασκούμενους, τους ερασιτέχνες δρομείς και τη μαθητική νεολαία ενώ θα συμμετέχουν και πολλά μέλη συλλόγων δρομέων υγείας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Το 4ο 10αρι του Λαγκαδά αποτελεί μια σημαντική δρομική αθλητική εκδήλωση για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που πρωταρχικά ενισχύει και ενδυναμώνει της ιστορική μνήμη της απελευθέρωσης του Λαγκαδά και αποτελεί θεσμό για τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, προάγοντας την ποιότητα ζωής μέσω της άθλησης.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑ: ¨Το 10αρι του Λαγκαδά¨
¨ένας αγώνας σε ανάμνηση της διπλής απελευθέρωσης της πόλης του Λαγκαδά¨
(27η Οκτωβρίου 1912 & 27η Οκτωβρίου 1944)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΩΝΑ: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
ΤΟΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Λαγκαδάς, Κεντρική Πλατεία Λαγκαδά, 11:45-13:30
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Αγώνες Δρόμου πόλης 10km, 5km & 1km
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 05.10.2022 – 19.05.2022

Ενημέρωση και Συμμετοχή στο https://runlagadas.gr

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 14:00

Αγγελία για θέση εργασίας

Ζητείται άτομο για κατάστημα καφέ-ψιλικά στο Λαγκαδά με προυπηρεσία σε αντίστοιχη θέση. Για πληροφορίες: τηλέφωνο επικοινωνίας: 6982385582  κ. Ιωάννα

Τροποποιήσεις στον νέο νόμο, με τον οποίο θα αναδειχτούν το 2023 τα όργανα της δήμων, ζητούν οι αυτοδιοικητικοί της Κεντρικής Μακεδονίας

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2023, ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με κεντρικό ζήτημα τη μείωση των εδρών που επιφέρει ο νόμος, η οποία ανάλογα με την πληθυσμιακή κλίμακα είναι έως και έξι. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι αιρετοί, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, σύμφωνα με τα οποία στους περισσότερους δήμους καταγράφεται μείωση του πληθυσμού, οδηγεί σε υποεκπροσώπηση δημοτικών ενοτήτων, ακόμα και κάποιων που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αυτοτελείς ΟΤΑ με τον νόμο «Καποδίστρια».

Σύμφωνα με τη διεξοδική μελέτη των στοιχείων που έκανε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εφόσον ισχύσει η απογραφή του 2021 στις εκλογές του 2023, οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας χάνουν συνολικά 150 έδρες δημοτικών συμβούλων, κάτι εκτιμάται πως συνιστά μία διόλου ευκαταφρόνητη μείωση της εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών. Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου νόμου είναι οι δήμοι Χαλκηδόνος, Νάουσας και Νέας Ζίχνης, τα δημοτικά συμβούλια των οποίων θα μειωθούν κατά οχτώ έδρες. Ακολουθούν με μείον έξι έδρες οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Βέροιας, Κιλκίς, Πέλλας, Κατερίνης και Σερρών, αλλά και Κορδελιού – Ευόσμου, ο δήμος που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην απογραφή. Η μείωση αυτή, εξάλλου, συνεπάγεται και μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, αλλά και των ειδικών συμβούλων – συνεργατών των δημάρχων από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Μάλιστα, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής, τέσσερις δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας από τα εντελώς οριακά αλλάζουν πληθυσμιακή κλίμακα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο δήμος Παύλου Μελά, που για 32 κατοίκους δεν πιάνει το όριο των 100.001, με συνέπεια να διαθέτει 35 αντί για 39 έδρες. Το ίδιο ισχύει για τους δήμους Χαλκηδόνας και Νάουσας που για 50 και 332 κατοίκους αντίστοιχα χάνει από 4 έδρες και Αμπελοκήπων – Μενεμένης που για 327 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 50.001, με συνέπεια να μειώνονται οι έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο από τις 35 στις 29. Ο μόνος δήμος που βγαίνει κερδισμένος κατά δύο έδρες είναι της Θέρμης, ο οποίος ανέβηκε από την πέμπτη στην έκτη κλίμακα, διότι άλλαξε το κατώτατο όριο από 60.001 σε 50.001 κατοίκους.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως εάν οι δημοτικές ενότητες δήμων με πληθυσμό πάνω από 10.000 υπερβαίνουν τις έξι, ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη κλίμακα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεται ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως ο δήμος Παιονίας, ο οποίος έχει προέλθει από την συνένωση 5 δήμων και κοινοτήτων, έχει έκταση 937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 42 ενεργά χωριά, ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές.

Αλλοίωση της εκπροσώπησης στους μικρούς δήμους

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αναλογική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στους μικρούς δήμους, δεδομένου ότι δικαίωμα εκλογής συμβούλου έχει κάθε συνδυασμός που στην αρχική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό 3%, ενώ το εκλογικό μέτρο μπορεί να ξεπεράσει και το 8,5%. Για παράδειγμα, σε έναν δήμο που εκλέγει 13 συμβούλους, ο συνδυασμός που θα πάρει 43% θα έχει οχτώ έδρες, με βάση τον νέο νόμο. Εάν υπάρχουν άλλοι πέντε συνδυασμοί που είναι πάνω από το μέτρο, θα μοιραστούν τις υπόλοιπες πέντε έδρες, ανεξάρτητα αν έχουν πάρει 3% ή 39%! Μία πρόταση για την αντιμετώπιση της καταφανούς αδικίας σε βάρος του δεύτερου συνδυασμού είναι το 3% να ισχύει μόνο όταν είναι μεγαλύτερο από το εκλογικό μέτρο.

Aγνωστος Χ η εκλογή προέδρου κοινότητας

Στα παράδοξα του νέο νόμου είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος εκλογής του προέδρου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό πάνω από 301 κατοίκους! Προτείνεται να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού. Κρίνεται δε ορθότερο στις δημοτικές κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού που πλειοψήφησε στη συγκεκριμένη κοινότητα.

voria.gr

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων στην Κριθιά έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην τοπική κοινότητα, αφού ο χώρος ενταφιασμού των νεκρών έχει οδηγηθεί σε κορεσμό.

Κραυγή αγωνίας μεταφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κριθιάς Μίλκας Χαράλαμπος σχετικά με την έλλειψη χώρου στο κοιμητήριο του χωριού.

Όπως τονίζει στο lagadas.net o κ. Μίλκας το πρόβλημα πληρότητας είναι τόσο έντονο, που αναγκάζονται να τους θάβουν σε διαδρόμους λόγω έλλειψης χώρου. «Είχαμε τρεις κηδείες σε ένα 24ωρο και δεν βρίσκαμε χώρο για να θάψουμε τους νεκρούς μας. Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε τσιμέντα και να τους θάψουμε σε παράπλευρο διάδρομο των κοιμητηρίων» αναφέρει ο κ. πρόεδρος.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως στο κοιμητήριο της Κριθιάς δεν υπάρχει οστεοφυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εκταφές. «Ζητάμε εδώ και ένα χρόνο από την δημοτική αρχή να μας φέρει ένα οστεοφυλάκιο τύπου προκάτ, ώστε οργανωμένα να μεταφέρονται μετά την εκταφή εκεί. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, παρότι έχω επανειλημμένως επικοινωνήσει με αρμόδιους στο δήμο και τους επισήμανα το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Μάλιστα, μας έστειλαν επιστολή πριν από ένα χρόνο να τους υποδείξουμε αν υπάρχει χώρος στο κοιμητήριο ώστε να δημιουργηθεί οστεοφυλάκιο».

Ο κ. Μίλκας αναφέρει πως το πρόβλημα της έλλειψης χώρων ταφής στην Κριθιά έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους που αγωνιούν για την ύστατη στιγμή που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό για τους οικείους τους.

lagadas.net

Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του Δήμου Λαγκαδά θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν τους ελέγχους από τις 09.30 π.μ. έως τις 15.00 στα εξής σημεία:

  • Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στην κοινότητα Λαγκαδά επί της οδού Παπαγεωργίου, παραπλεύρως του Δημαρχείου Λαγκαδά.
  • Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στην κοινότητα Ανάληψης στο κοινοτικό ιατρείο
  • Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στην κοινότητα Περιβολακίου στο κοινοτικό κατάστημα
  • Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στην κοινότητα Πέντε Βρυσών στο κοινοτικό κατάστημα (09.30 – 14.30)

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. ταυτότητα, άδεια οδήγησης, διαβατήριο κτλ), και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Λαγκαδά πραγματοποίησε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Ταχματζίδης.
Οι 40 εργαζόμενοι του προγράμματος στον Δήμο Λαγκαδά όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται υπ’ ατμόν μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη τους στους δήμους.
Έτσι μένουν χωρίς εργασία οι περισσότεροι εργαζόμενοι του προγράμματος που προσφέρει ουσιαστικό και κοινωνικό έργο τόσο στον Δήμο Λαγκαδά, όσο και σε όλους του Δήμους της χώρας.
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά απευθυνόμενους στους εργαζόμενους δήλωσε την αμέριστη στήριξη της Διοίκησης στον αγώνα που δίνουν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε ό,τι και αν αποφασίσουν.

Εντυπωσιακά ξεκίνησε την αγωνιστική δράση ο Γυμναστικός και νωρίς-νωρίς ήρθαν και οι πρώτες επιτυχίες. Οι αθλήτριες Δήμητρα Παπαδοπούλου και Μαρία Διαλεγμένου συμμετείχαν στον πρώτο αγώνα της περιόδου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10 km επί δημοσίας οδού και RUN GREECE αντίστοιχα που διεξήχθησαν στη Λάρισα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.
Αν και αρχή της περιόδου η Δήμητρα Παπαδοπούλου πιστοποιώντας την καλή της κατάσταση σε ένα αγώνα στα μέτρα της , τερμάτισε 2η στα 10km κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ και ρεκόρ συλλόγου με χρόνο 41’13’’86 και κρέμασε το αργυρό μετάλλιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στο στήθος της.
Όμως η ιστορία είχε και συνέχεια, το μικρό αστεράκι του Γυμναστικού η Μαρία Διαλεγμένου συμμετείχε στα 5m της σειράς αγώνων του RUN GREECE όπου κατέλαβε την 3η θέση σε χρόνο 22’58’’53 και πραγματικά έδειξε ότι το μέλλον της ανήκει.

Σελίδα 1 από 190

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas