Ύστερα από καταγγελία, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση εκκένωσης και συνέλαβε 12 Πακιστανούς μετανάστες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανήλικοι, γιατί βρήκαν καταφύγιο σε άδειο σπίτι, στο χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης.

Το οίκημα, όπως έγινε γνωστό, είναι ακατοίκητο αλλά έχει ιδιοκτήτρια η οποία διαμένει στην πόλη και ειδοποιήθηκε από συγγενικό της πρόσωπο στο χωριό ότι το σπίτι καταλήφθηκε από μετανάστες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η γυναίκα ειδοποίησε την αστυνομία ζητώντας να απομακρυνθούν οι αλλοδαποί από την ιδιοκτησία της. Κατά την οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν 12 μετανάστες που, σύμφωνα με τις αρχές, δεν είχαν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι κατά τη διαμονή τους στο χώρο είχαν προκαλέσει και υλικές ζημιές οι οποίες από μια πρώτη εκτίμηση αποτιμώνται σε περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παράνομης εισόδου στη χώρα παραπέμποντάς τους να δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 12 Πακιστανοί είχαν προ ημερών εισέλθει ομαδικά στην ελληνική επικράτεια με τη βοήθεια διακινητών, οι οποίοι τους εγκατέλειψαν στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και εκείνοι αναζήτησαν καταφύγιο στο πιο κοντινό χωριό.
pronews.gr

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Κολχικού διοργανώνει λαχειοφόρο αγορά για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του μικρού μας Σάββα για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Όσοι μπορείτε να βοηθήσετε απευθυνθείτε στα άτομα των συλλόγων για περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τα παιδιά είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα!!!

Τηλέφωνα επικοινωνίας
Μαρία 6981 974945
Μάγδα 6997 507967

Με όχημα το μέτρο της κινητικότητας επιλέγουν υπηρεσίες λιγότερο απαιτητικές - «Αποδυναμώνονται» οι δομές, φωνάζουν οι δήμαρχοι και ζητούν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου

Των Φανής Σοβιτσλή και Βαγγέλη Στολάκη

Αδειάζουν από υπαλλήλους τα δημαρχεία της χώρας λόγω του μέτρου της κινητικότητας, με κίνδυνο σημαντικές υπηρεσίες, και ειδικότερα αυτές που χαρακτηρίζονται από τους δημάρχους υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», να μείνουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Οι δήμαρχοι δεκάδων δήμων εκπέμπουν SOS στο υπουργείο Εσωτερικών και ζητούν από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να μεριμνήσει πριν να είναι αργά και καταρρεύσει το σύστημα.

Το ζήτημα της κινητικότητας των υπαλλήλων που προκαλεί πονοκέφαλο στους δημάρχους θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2020 του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, έπειτα από αίτημα των αιρετών τόσο των 14 Θεσσαλονίκης όσο και των 24 των υπολοίπων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σώμα μάλιστα θα λάβει υπόψη και την απόφαση που πήρε ήδη η ΚΕΔΕ με βάση την εισήγηση του α’ αντιπροέδρου, δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Λ. Κυρίζογλου. Την ίδια ώρα, την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να προβούν στον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη δρομολόγηση των μετατάξεων/αποσπάσεων τις οποίες αιτήθηκαν υπάλληλοι που επιθυμούν να φύγουν από τις υπηρεσίες τους.

Οι δήμαρχοι της χώρας ζητούν από τον υπουργό να θεσμοθετήσει, ώστε οι όποιες μετακινήσεις πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του μέτρου της κινητικότητας (α’ κύκλος 2019) των δημοσίων υπαλλήλων, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες (η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2019) να γίνουν «με τη σύμφωνη γνώμη» τους. Η απουσία αυτής της πρόβλεψης έχει ως αποτέλεσμα δημοτικοί υπάλληλοι που κρίνουν ότι η δουλειά τους είναι απαιτητική, τα ωράρια εξαντλητικά και η πίεση μεγάλη να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφήνοντας πίσω τους μεγάλα κενά και σε πολλές περιπτώσεις το… χάος.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δήμου της Θεσσαλονίκης όπου στο γραφείο Προϋπολογισμού, που απαρτίζεται από τέσσερις υπαλλήλους, έχουν κατατεθεί… τέσσερις αιτήσεις για κινητικότητα. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, εκεί όπου για να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή ή μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη η «σύμφωνη γνώμη» του οικείου δημάρχου, μετά την τροποποίηση του νόμου 4440/2016 με το άρθρο 42 του πρόσφατου νόμου 4647/2019.

Οι δήμαρχοι βέβαια από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν τη λύση «ημιτελή», καθώς, όπως ισχυρίζονται, αφενός εισάγει αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων ΟΤΑ και αφετέρου οδηγεί σε αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών των δήμων. Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει ότι για τη διενέργεια της μετάταξης ή της απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στο φορέα προέλευσης του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 65% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου.

Επιλέγουν υπηρεσίες με επιπλέον… άδεια

Δημοτολόγια, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, γραφεία Προϋπολογισμών, οικονομικές υπηρεσίες, γραφεία Τελών Ακίνητης Περιουσίας είναι ορισμένα μόνο από τα δεκάδες τμήματα των δήμων που κινδυνεύουν να αδειάσουν και να αποδυναμωθούν. Όπως αναφέρουν μάλιστα δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κρατικές υπηρεσίες στις οποίες ζητούν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της κινητικότητας με τα πανεπιστήμια και τις διευθύνσεις (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες) εκπαίδευσης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας κατά 90%.

«Οι περισσότεροι επιθυμούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου ο έλεγχος είναι μικρότερος, δεν υπάρχουν κάρτες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, δεν υπάρχουν deadlines, δεν κρίνονται από κανέναν και έχουν περισσότερες πέραν του νομίμου μέρες άδειας. Για παράδειγμα τα πανεπιστήμια είναι κλειστά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Αυτό δεν συμβαίνει στους δήμους» σχολιάζει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» δήμαρχος.

Δήμοι Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά

Σε 24 ανέρχεται ο αριθμός των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Μίμη Φωτόπουλο. Στο δήμο Παύλου Μελά οι αιτήσεις, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ανέρχονται σε 17.

Δήμος Νεάπολης - Συκεών

Την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορους δήμους της χώρας επιβεβαιώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος βάλλει κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται πως στο δήμο Νεάπολης - Συκεών έχουν υποβάλει αιτήσεις για μετακίνηση 24 υπάλληλοι, οι 19 εκ των οποίων ανήκουν σε κλάδους διοικητικού και οικονομικού τομέα. Πρόκειται για το 26% του συνόλου των εργαζομένων των κλάδων αυτών. «Δικαιωνόμαστε όσον αφορά τη φαυλότητα, τον τυχοδιωκτισμό, την ψηφοθηρία με την οποία ενήργησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Ενώ έπρεπε να ενισχύσει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι ήταν η πρώτη σανίδα σωτηρίας χιλιάδων ανθρώπων την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, εκείνη τους αποδεκάτισε. Απαιτούμε άμεσα τη διακοπή της διαδικασίας μετατάξεων και μετακινήσεων, διεκδικούμε πως για κάθε μετακίνηση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και πως το υπουργείο θα δεσμευτεί για την κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη

«Δεν υπάρχει εταιρεία ή φορέας όπου ο υπεύθυνος δεν ερωτάται για βασικές αλλαγές» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου ερήμωσαν ακριτικοί δήμοι. Αποδυναμώνονται ολόκληρες υπηρεσίες, επειδή ορισμένοι θέλουν να δουλεύουν λιγότερο. Δημιουργούνται υπάλληλοι δυο ταχυτήτων. Απαιτούμε σε κάθε μετακίνηση που γίνεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου» καταλήγει ο κ. Καϊτεζίδης. Σημειώνεται πως στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 14.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Στις 14 έφτασαν οι αιτήσεις που υπέβαλαν στη διεύθυνση προσωπικού του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης οι υπάλληλοι που επιθυμούν να πάρουν μετάταξη - απόσταση σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Αυτήν τη στιγμή το προσωπικό ανέρχεται σε 304 άτομα, και παρότι είναι μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που αιτήθηκαν να φύγουν, τα προβλήματα που θα ανακύψουν στις δημοτικές υπηρεσίες που υπηρετούν θα είναι πολλά. Ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνει ωστόσο πως ακόμα και αν υπάρχουν κενές θέσεις στις άλλες υπηρεσίες που επέλεξαν, δεν θα γίνουν όλοι δεκτοί, καθώς, όπως είπε, από τους 14 μόνο οι 9 πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναφορικά πάντως με τα προβλήματα που θα ανακύψουν από τις αποχωρήσεις, σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, αφού, όπως εξήγησε, ο όγκος της δουλειάς είναι ήδη μεγάλος και ένας υπάλληλος να αποχωρήσει, τη δουλειά θα τη φορτωθούν όσοι μείνουν πίσω. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι αιτήθηκαν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες του πανεπιστημίου (ΑΠΘ) κάποιοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και άλλοι στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, κυρίως για οικονομικούς λόγους, που σχετίζονται με τη μετακίνηση και τη λιγότερη εργασία.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της κινητικότητας έχουν φανεί σε ακριτικούς και νησιωτικούς δήμους όπου δεκάδες υπάλληλοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για άλλες σε μεγάλα αστικά κέντρα. «Οι ΟΤΑ δεν είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός υπαλλήλων οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και αυτό επειδή οι υπηρεσίες τους θεωρούνται ως πρώτης γραμμής, αφού η συναλλαγή με τους πολίτες είναι μια δύσκολη και σύνθετη απασχόληση. Ταυτόχρονα η πληθώρα των αρμοδιοτήτων, η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές των νόμων που σχετίζονται με δημοτικές υποθέσεις κάνουν τη δουλειά των υπαλλήλων ακόμα πιο δύσκολη. Επιπλέον, πολλές φορές οι υπάλληλοι βρίσκονται καταγγελλόμενοι, εγκαλούμενοι από τη δικαιοσύνη ή διωκόμενοι, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι θεωρούν πως αδικούνται» αναφέρει σε επιστολή του προς την ΠΕΔΚΜ δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Και συμπληρώνει: «Όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον με ευθύνες, άγχος και ένταση. Οι τάσεις φυγής λοιπόν προς άλλες υπηρεσίες και φορείς της γενικής κυβέρνησης είναι αναπόφευκτες».

Δήμος Καλαμαριάς

Στην Καλαμαριά ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται σε 600. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του δήμου Ελένη Φύκα, ο αριθμός των ατόμων που αιτήθηκαν να απομακρυνθούν από υπηρεσίες του δήμου ανέρχεται σε 10. Η κ. Φύκα, όπως η ίδια σημειώνει στη «ΜτΚ», πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους παραπάνω υπαλλήλους για να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να απομακρυνθούν. «Ο ένας υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι η δουλειά είναι μακριά από το σπίτι του. Άλλοι θέλουν να φύγουν για να κάνουν καριέρα. Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που επιλέγει γραφεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» σχολιάζει η κ. Φύκα στη «ΜτΚ».

Δήμος Θερμαϊκού

Σύμφωνα με το δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, ο αριθμός των υπαλλήλων που θέλουν να μετακινηθούν ανέρχεται σε τέσσερις. «Δεν είναι όμως απλοί υπάλληλοι. Είναι στελέχη και προϊστάμενοι υπηρεσιών» σχολιάζει ο κ. Τσαμασλής, συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι επιθυμούν να δουλέψουν σε θέσεις όπου δεν θα υπάρχει κίνδυνος διώξεων λόγω υπογραφής. Για το δήμο Θερμαϊκού, όπως λέει ο δήμαρχος, το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς η προηγούμενη διοίκηση δεν ενέταξε το δήμο στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Δήμος Χαλκηδόνος

Στο δήμο Χαλκηδόνος, σύμφωνα με το δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο, οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο μέτρο κινητικότητας είναι δέκα σε σύνολο 105 εργαζομένων. «Η τάση είναι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετατεθούν να επιλέγουν δήμους ή υπηρεσίες κοντά σε αστικά κέντρα» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Από την απομάκρυνση των υπαλλήλων αποδυναμώνονται οι δήμοι, αφού δεν επιλέγουν να βρεθούν εκ νέου σε κάποιον άλλο δήμο. Οι δήμοι έχουν μετατραπεί στο χειρότερο χώρο εργασίας σε όλο το δημόσιο. Είναι απαιτητικοί» συμπληρώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Δήμος Δέλτα

Στο δήμο Δέλτα το προσωπικό αριθμεί περί τα 400 άτομα και αιτήσεις για μετάταξη υπέβαλαν 24 υπάλληλοι, που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες, πλην της Τεχνικής, για την οποία απαιτείται σύμφωνη γνώμη δημάρχου. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι θέλουν να φύγουν και σε ποιες άλλες υπηρεσίες του δημοσίου θα απορροφηθούν, αλλά ότι οι θέσεις στο δήμο δεν πρόκειται να πληρωθούν, κάτι που για μας είναι μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης. Σημείωσε ακόμη πως με δεδομένη την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών η δουλειά που θα αφήσει πίσω του κάθε ένας που θα φύγει από το δήμο θα μείνει αναγκαστικά πίσω, με συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες. «Για μας είναι μεγάλος αριθμός τα 24 άτομα και αν τελικά γίνουν δεκτά στις υπηρεσίες που επέλεξαν, τότε αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα δυσλειτουργίας» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Σοβαρές απώλειες στο κομμάτι των έργων αναμένεται να αντιμετωπίσει ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, καθώς αιτήσεις για μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου υπέβαλαν 16 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 5 είναι μηχανικοί. «Το σύνολο του προσωπικού στο δήμο φτάνει τα 566 άτομα (άλλα 253 απασχολούνται στη κοινωφελή εργασία), ωστόσο η υπηρεσία που πονά περισσότερο είναι αυτή που σχετίζεται με τον προγραμματισμό των έργων και τις μελέτες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός. Προσθέτει ότι σχεδόν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οποιαδήποτε αποχώρηση υπαλλήλου θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη λειτουργία του όποιου τμήματος. «Δεν γνωρίζω αν γίνουν δεκτοί και αν πληρούν τι προϋποθέσεις, ξέρω όμως τι θα σημάνει για το δήμο Κορδελιού - Ευόσμου η περαιτέρω μείωση προσωπικού, το οποίο παλεύουμε να ενισχύσουμε για να δουλέψει ο δήμος» σχολίασε ο κ. Μανδαλιανός.

Δήμος Θέρμης

Σε περίπου 300 άτομα ανέρχεται το προσωπικό στο δήμο Θέρμης, ενώ 14 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από υπαλλήλους για μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. «Οι λόγοι που επικαλούνται είναι διάφοροι και σχετίζονται τόσο με τη μετακίνηση όσο και με τον όγκο της δουλειάς που έχουν να βγάλουν στο δήμο, ωστόσο για μας είναι μεγάλο πρόβλημα η μείωση του προσωπικού» επισημαίνει ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Εκτιμά ότι με το νέο μέτρο της κινητικότητας θα πληγούν ακόμη περισσότερο οι δήμοι, κυρίως οι περιφερειακοί, που όπως λέει, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στο ελάχιστο. «Τα 14 άτομα από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω αιτήθηκαν να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης. Επίσης δεν ξέρω αν γίνουν όλοι δεκτοί, αλλά αυτό που απασχολεί εμάς είναι πώς θα καλύψουμε τις κενές θέσεις που θα μείνουν στο δήμο. Καθημερινά δίνουμε αγώνα για να κρατήσουμε όρθιο το δήμο και τις υπηρεσίες του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δήμος Λαγκαδά

Στο δήμο Λαγκαδά σε σύνολο 60 διοικητικών υπαλλήλων οι 17 επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη δομή, όπως είναι τα πανεπιστήμια. «Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν να δουλέψουν σε δήμους. Την ώρα μάλιστα που υπάλληλοι ζητούν να φύγουν είναι πολλές και οι κενές οργανικές θέσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο δήμο Λαγκαδά ανέρχονται σε 42» σχολιάζει ο Γιάννης Ταχματζίδης.

Δήμος Βόλβης

Οκτώ υπάλληλοι διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών από τους συνολικά 130 έχουν καταθέσει αίτηση για μετάταξη στο δήμο Βόλβης, σύμφωνα με το δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα. Ο ίδιος σχολιάζει ότι οι δήμοι ήδη υπολειτουργούν και ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει δεκτό το αίτημα των δημάρχων, ώστε για την όποια μετακίνηση να υπάρχει «σύμφωνη γνώμη» του δημάρχου ή όπως προτείνει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Αλώβητος από το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων θα μείνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση για μετάταξη - απόσπαση στο πλαίσιο του α’ κύκλου του 2019.
makthes.gr

Κάλεσμα Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά

Συνάδελφοι αγρότες – κτηνοτρόφοι, μπήκε το 2020 και τα προβλήματα μας μεγαλώνουν, οι άδειες τσέπες μας το επιβεβαιώνουν και πρέπει να γίνει συνείδηση και πεποίθηση σε κάθε αγρότη πως όσο δεν συμμετέχει στους αγώνες, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα μας θα οξύνονται. Όσοι δεν θέλουν να "δυσαρεστήσουν" την εκάστοτε κυβέρνηση και τον βουλευτή, να ξέρουν ότι θα είναι μόνιμα "δυσαρεστημένη" η τσέπη και η οικογένειά τους. Με τους αγώνες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια αποσπάσαμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας, πήραμε ανάσες, ανακόψαμε ή σταματήσαμε ακόμη χειρότερα μέτρα που μας είχαν ετοιμάσει.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συμμετέχουμε, αποφάσισε την ένταση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων μας για το επόμενο διάστημα, ενάντια στην καταστροφική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πολλαπλασιάζοντας και οξύνοντας τα προβλήματα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης.
Συνάδελφοι, απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που πιστεύει στο δίκιο και τη δύναμη των αγώνων μας, που αγωνιά για το σήμερα και το αύριο της ζωής και των παιδιών του, να συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, το Σάββατο 25 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Λαγκαδά στην αίθουσα συνεδριάσεων. Σας καλούμε να συζητήσουμε ό,τι μας απασχολεί, να επικαιροποιήσουμε το πλαίσιο αιτημάτων και να προγραμματίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα, μπροστά και στο συλλαλητήριο στην «Agrotica» το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στις 12 μ.μ, στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας, που πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.

Τα άμεσα αιτήματά μας είναι:
Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα εισόδημα.
Μείωση κόστους σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση, όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Σεπτέμβρη. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :694 647 4696, 697 356 0432

Ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ που - αν επιβεβαιωθεί - αναμφίβολα θα αποδειχτεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων ετών, δημοσίευσε το εκκλησιαστικό site orthodoxia.gr πριν από μερικές ημέρες.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα..

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «κυβέρνηση καὶ Ἐκκλησία (Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο καὶ Ἀρχιεπισκοπὴ) σὲ συνεργασία μὲ τὴν Οὐάσιγκτον καὶ τὸ Βατικανὸ προετοιμάζουν πυρετωδῶς ἐπίσημη ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Φραγκίσκου στὴν Ἑλλάδα μέσα στὸ 2020. Σύμφωνα μὲ ἀποκλειστικὲς πληροφορίες ἡ ἐπίσκεψη θὰ ἔχει ὡς ἀπώτερο στόχο καὶ σκοπὸ τὴν ἀνάπτυξη τοῦ θρησκευτικοῦ τουρισμοῦ καὶ εἰδικά τοῦ προγράμματος στὰ βήματα τοῦ Ἀποστόλου Παύλου…».

Στην συνέχεια αναφέρεται ότι «στὸ πλαίσιο τῆς προετοιμασίας τῆς ἐπίσκεψης τοῦ Πάπα Φραγκίσκου στὴν Ἑλλάδα, ὁ ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε ἐπίσημη ἐπίσκεψη στὸ Βατικανό, ὅπου συζήτησε καὶ ἔθεσε ἐπισήμως τὴν πρόταση ἐπίσκεψης τοῦ Πάπα Φραγκίσκου, ἡ ὁποία λέγεται πὼς ἔγινε ἀποδεκτή.

Ἀκολούθησε ἡ ἐπίσκεψη στὴν Ἀθήνα τοῦ Καρδινάλιου Λεονάρντο Σάντρι, ὁ ὁποῖος εἶναι ἐπικεφαλῆς τοῦ Βατικανοῦ τοῦ τομέα ποὺ ἀσχολεῖται μὲ τὶς Ἀνατολικὲς Ἐκκλησίες. Ὁ Καρδινάλιος Σάντρι συνέχισε τὶς συζητήσεις μὲ τὸν ὑπουργὸ καὶ εἶδε καὶ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν Ἱερώνυμο σὲ ἐπίσκεψή του στὴν Ἀρχιεπισκοπή…».

Το ρεπορτάζ καταλήγει πως «η ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Φραγκίσκου θὰ ξεκινήσει ἀπὸ τὸν ἀρχαιολογικὸ-προσκυνηματικὸ χῶρο τῶν Φιλίππων, παρουσία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου καὶ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Αθηνων και Πάσης Ελλάδας. Στὸ πρόγραμμα θὰ συμπεριληφθεῖ ὁ Λαγκαδᾶς, ἡ Θεσσαλονίκη, ἡ Βέροια, θεσσαλικὲς πόλεις, ἡ Ἀθήνα καὶ ἡ Κόρινθος»“
topontiki.gr

Η θέση της γραμματείας είναι μία πολύ σημαντική θέση σε μια επιχείρηση, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι αυτή, γιατί έχει πολλές αρμοδιότητες και άρα πολλές απαιτήσεις και πολλές ευθύνες.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό ο Γραμματέας να έχει γνώσεις και δεξιότητες σε διαφορετικά αντικείμενα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να διαχειριστεί με επιτυχία τις διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας.

Τι πρέπει να γνωρίζω;
Εφόσον κάποιος επιθυμεί να εργαστεί ως γραμματέας, είναι απαραίτητο να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα (ορθογραφία, γραμματική, σύνταξη), όπως επίσης και τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Επίσης, δεδομένη θεωρείται και η καλή γνώση Η/Υ, όσον αφορά τουλάχιστον τις βασικές δεξιότητες στην Πληροφορική, ώστε να μπορεί να συντάσσει με σχετική ευκολία κείμενα, να καταγράφει και να επεξεργάζεται δεδομένα, να διαχειρίζεται την ηλεκτρονική αλληλογραφία κλπ.

Απαραίτητο προσόν θεωρείται και η γνώση χρήσης προγραμμάτων εμπορικής διαχείρισης (erp) γι’ αυτό και ζητείται από τους υποψηφίους στις αγγελίες εύρεσης εργασίας.

Είναι αυτά αρκετά;
Αν έχετε στείλει ήδη το βιογραφικό σας σε διάφορες αγγελίες εύρεσης εργασίας και έχετε περάσει και τη διαδικασία της συνέντευξης επιλογής, τότε σίγουρα θα διαπιστώσατε ότι όχι, δεν είναι αρκετά.

Εκτός από τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και τις γνώσεις, ο γραμματέας πρέπει να έχει αναπτύξει εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που θα τον βοηθήσουν να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τον κόσμο, να συνεργάζεται με τους συναδέρφους του και να έχει την ευελιξία να διαχειρίζεται δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένα τηλεφώνημα δυσαρέσκειας από κάποιον πελάτη ή μια αντιπαράθεση με τους συνεργάτες.

Επομένως, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, το ομαδικό πνεύμα, η οργανωτικότητα είναι στοιχεία απαραίτητα και όποιος ενδιαφέρεται να εργαστεί ως γραμματέας θα πρέπει να τα καλλιεργήσει και να τα αναπτύξει.

Για να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα προσόντα αλλά και για να αναπτύξετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, παρακολουθήστε το ολοκληρωμένο Σεμινάριο Γραμματειακής Υποστήριξης – Υπάλληλος Γραφείου που σχεδίασε το #expertindanas και καλύπτει όλους τους εργασιακούς τομείς της θέσης του γραμματέα:

 

-Οργανωτικές & Επικοινωνιακές δεξιότητες

-Ψηφιακές δεξιότητες
-Τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης
-Εμπορική Διαχείριση ​
-Παρουσίαση Επιχείρησης στο Διαδίκτυο

Τηλεφώνησε στο 23940 25472, μάθε περισσότερες πληροφορίες και κράτησε τη θέση σου στο Σεμινάριο Γραμματειακής Υποστήριξης – Υπάλληλος γραφείου για να αποκτήσεις όλα τα προσόντα που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας.

Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Λουτρά Λαγκαδά στοχεύει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης μέσα από τον ορισμό της νέας διοίκησης, όπως τόνισε στα “Πέριξ” της TV100. Ως καλύτερη λύση για να λειτουργήσει σωστά η επιχείρηση και για να διευθετηθούν τα θέματα των οφειλών της είναι η εξεύρεση επενδυτή, λύση που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα. Με μια σειρά αποχετευτικών έργων στα παραλίμνια χωριά Ζαγκλιβέρι, Καβαλάρι, Λαγυνά, Άσσηρο κ.α αναμένεται να αναβαθμιστεί ποιοτικά και η λίμνη Κορώνεια.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Ποδαρικό και μποναμάδες για το 2020!

Δεν έπρεπε να περάσουν ούτε πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής του κ. Ταχματζίδη για να αντιληφθούν οι δημότες του Λαγκαδά τι τους περιμένει τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.

Με τρία απανωτά χτυπήματα προς τους δημότες κατανοούμε πλέον όλοι ότι σ’ αυτόν τον Δήμο με τις δυνάμεις που τον διοικούν τα τελευταία 30 χρόνια (αλλάζοντας κάθε τετραετία κοστούμι και ονομασία) θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, ενώ το μάρμαρο θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι πολίτες που όχι μόνο δεν φταίνε, αλλά συμβάλλουν οικονομικά, για να μπορούν αυτοί που διοικούν κάθε φορά, να αλωνίζουν τα ταμεία και τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου προς όφελος λίγων και επιλεγμένων.

Τρανή απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ να αυξήσουν τα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης κατά περίπου 100% στο σύνολο των οικισμών και των δημοτών. Όποιος τα αμφισβητεί ας ρίξει μια ματιά στο πώς αλλάζουν οι κλίμακες και πού αυξάνονται τα τέλη στην απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ.

Το βασικό τους επιχείρημα για την προκλητική και τεράστια αύξηση των τελών άρδευσης είναι η κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΛ!!!

Αλήθεια σκέφτηκαν ποτέ τι υπηρεσίες προσφέρει αυτή η “επιχείρηση”; Συνεχείς διακοπές νερού (ειδικά στην πόλη του Λαγκαδά) και καταμετρήσεις που δεν γίνονται. Αναφορικά δε με την ποιότητα του νερού οι αναλύσεις τους είναι θετικές, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Χωριά ολόκληρα όπως το Αδάμ και το Πολυδένδρι (ίσως και άλλα χωριά) χωρίς πόσιμο νερό. Επιπλέον καμία αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου (βλέπε αμίαντο), καμία επέκταση και πρόχειρα μπαλώματα όπου υπάρξουν βλάβες.

Αλήθεια γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι αναλύσεις τους όχι στην πηγή αλλά στην κατανάλωση;

Γιατί δεν παίρνονται μέτρα για τους μεγάλους καταναλωτές και τους οφειλέτες που χρωστούν τεράστια ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 20.000;

Γιατί δεν αποκαλύπτονται οι παράνομες συνδέσεις και η κλοπή νερού;

Αν υλοποιούνταν τα παραπάνω είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα χρειάζονταν αυξήσεις αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και μειώσεις. Γιατί να μην μπορεί να καλύπτει η ΔΕΥΑΛ μειωμένα τέλη και τιμές σε ομάδες οι οποίες είναι ευάλωτες (πχ άνεργοι);

Προχωράνε λοιπόν στην εύκολη λύση. Στο διπλασιασμό των τελών ύδρευσης - αποχέτευσης που φυσικά θα τον επωμιστούν όλοι οι Δημότες από το κουτσουρεμένο εισόδημα που τους έχει μείνει μετά από δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών.

Προχωράνε με την χουντικής έμπνευσης τροπολογία και με απόφαση μειοψηφίας (14 υπέρ και 19 κατά) στην φορομπηχτική τους απόφαση επικαλούμενοι μάλιστα τους νόμους και την Δημοκρατία.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες του Λαγκαδά και τους λέμε: Παρά τις λανθασμένες επιλογές που κάνανε αρκετοί, υπάρχει δρόμος για να τους σταματήσουμε! Και ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για να γίνει το νερό πραγματικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, θα τους αποκαλύπτει και θα τους παλεύει, αρκεί να ενισχύεται και από τους κατοίκους και δημότες!

Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικό πίνακα με τις μεταβολές, οι οποίες δεν είναι μόνο στην τιμή αλλά και στην κλίμακα υπολογισμού!!! Αναφορικά για τα άλλα δύο χτυπήματα που προαναφέρθηκαν, ότι αναμένονται προς τους δημότες, τα οποία αφορούν την αύξηση των τελών των νεκροταφείων και για τα Λουτρά Λαγκαδά, θα επανέλθουμε με νέα ενημέρωση σύντομα.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαγκαδά

Φίλιππος Γεωργουδάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην Εγνατία Οδό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τρία χιλιόμετρα μετά τα διόδια της Ανάληψης με κατεύθυνση προς Καβάλα.

Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματία.
thestival.gr

Απάντηση σχετικά με την παρατηρούμενη οικολογική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Στην ερώτηση του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε τον ορατό κίνδυνο επανάληψης μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής για την λίμνη Κορώνεια, καθώς τότε, χιλιάδες νεκρά ψάρια (γριβάδια, πεταλούδες, λέστια, ηλιόψαρα) αποσυντίθενται στην κοίτη της λίμνης στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ευτροφισμού, δηλαδή της μείωσης των επιπέδων οξυγόνου της λίμνης, εξαιτίας της εκ νέου μείωσης της στάθμης της στα 80 εκατοστά από τα περίπου 3 μέτρα που ήταν πριν από μια πενταετία. Ο ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι η μείωση της στάθμης της λίμνης έχει ως κύριο παράγοντα τη μη συντήρηση από τους αρμόδιους φορείς των έργων που συνέβαλλαν στη διοχέτευση νερού προς τη λίμνη, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ανομβρία. Καθώς αντίστοιχη οικολογική καταστροφή παρατηρήθηκε το 1995, το 2004 και το 2007, με τον θάνατο εκατοντάδων ψαροφάγων ειδών πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί, να ακολουθεί την ραγδαία μείωση του αριθμού των ψαριών στη λίμνη.

Η λίμνη Κορώνεια, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Σύμφωνα και με το πρόγραμμα μέτρων του σχεδίου διαχείρισης κάτω από την οδηγία – πλαίσιο για τα ύδατα, η Επιτροπή, μέσω του απελθέντος Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η υπεύθυνη αρχή για την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του υδάτινου οικοσυστήματος.

Ακόμη, η Επιτροπή επισημαίνει την δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, μέσω στήριξης, στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, όπως το έργο που υλοποιήθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013» και που όσον αφορά την αποκατάσταση της λίμνης, είχε δημόσιο επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 12,6 εκατ. ευρώ.

Ήδη, το 2016-2017 είχαν ληφθεί διάφορα μέτρα για την αποκατάσταση του σχετικού υδάτινου οικοσυστήματος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων το 2017, όπως επισημαίνει η Επιτροπή. Σήμερα, η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εντάσσονται στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους, δείχνοντας στην Ελλάδα τον δρόμο για την επιπλέον διεκδίκηση σχετικών προγραμμάτων για να συνεχιστεί η εντατικότερη οικολογική προστασία των περιοχών αυτών.

———

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002923/2019

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Nikos Androulakis (S&D)

Θέμα: Νέα οικολογική καταστροφή στη Λίμνη Κορώνεια

Χιλιάδες νεκρά ψάρια (γριβάδια, πεταλούδες, λέστια, ηλιόψαρα) κείτονται και αποσυντίθενται στην κοίτη της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας, στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο δεκαήμερο. Αιτία είναι η μείωση των επιπέδων οξυγόνου της λίμνης (ευτροφισμός) εξαιτίας της εκ νέου μείωσης της στάθμης της, η οποία σήμερα φτάνει μόλις τα 80 εκατοστά από περίπου 3 μέτρα που ήταν πριν από 5-6 χρόνια. Εκτός από την ανομβρία, η μείωση της στάθμης της λίμνης οφείλεται και στη μη συντήρηση από τους αρμόδιους φορείς των έργων που συνέβαλλαν στη διοχέτευση νερού προς τη λίμνη.

Αντίστοιχη οικολογική καταστροφή παρατηρήθηκε το 1995, το 2004 και το 2007, όπου τη θνησιμότητα των ψαριών ακολούθησε θάνατος εκατοντάδων ψαροφάγων ειδών πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί, γεγονός που δεν αποκλείεται να συμβεί και πάλι.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αναβάθμιση και αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας και στην αποτροπή παρόμοιας μελλοντικής οικολογικής καταστροφής του συγκεκριμένου οικοσυστήματος;

Είναι ικανοποιημένη από την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης (masterplan) που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία της λίμνης;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί η τήρηση από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των υδάτων και της υδάτινης πανίδας;

E-002923/2019 Απάντηση του κ. Karmenu Vella εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που υπέβαλε η Ελλάδα στην Επιτροπή στο πλαίσιο της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα η λίμνη Κορώνεια ταξινομείται ως ευρισκόμενη σε καλή χημική κατάσταση, αλλά σε κακή οικολογική κατάσταση. Η λίμνη καλύπτεται επίσης από την οδηγία για τους οικοτόπους . Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (C-517/11) επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της οικολογικής υποβάθμισης της λίμνης, η οποία αποτελεί τόπο του δικτύου Natura 2000. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που αναφέρεται στην οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, κατά τα έτη 2016-2017, είχαν ληφθεί διάφορα μέτρα για την αποκατάσταση του σχετικού υδάτινου οικοσυστήματος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων το 2017. Επίσης, η Επιτροπή παρακολουθεί επί του παρόντος την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους. Για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, οι σχετικές αρχές μπορούν να ζητούν στήριξη στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Μέχρι σήμερα, ένα έργο υλοποιήθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013» όσον αφορά την αποκατάσταση της λίμνης με δημόσιο επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 12,6 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει κυρίως την αποκατάσταση και νέα δημιουργία των υγροτόπων και των οικοτόπων, καθώς και τη βελτίωση των υδραυλικών χαρακτηριστικών της λίμνης.

Τα κράτη μέλη φέρουν την κύρια ευθύνη για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ. Όσον αφορά το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής, η αρμόδια αρχή είναι το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σελίδα 1 από 97

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas