Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 12:17

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΗ ΛΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΑΚΡΙΔΗ ΜΠΕΗ)

Παραθέτουμε παρακάτω το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 24 Ιουλίου στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Λητής www.litinews.blogspot.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΗΤΗΣ στο οποίο εκφράζονται παράπονα για την ονομασία του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΑΚΡΙΔΗ ΜΠΕΗ). Στο lagadas24 σεβόμενοι την κάθε άποψη και χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους αντιπαράθεση θεωρούμε ότι η ονομασία δόθηκε προφανώς γιατί ο τάφος βρίσκεται στην περιοχή Λαγκαδά , όπως και η σημερινή Λητή. Σε κάθε περίπτωση το όνομα δόθηκε από τους καθ' ύλην αρμόδιους, την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων και τους αρμόδιους αρχαιολόγους που χειρίστηκαν από την αρχή το έργο της αποκατάστασης-συντήρησης του τάφου. 

 

Λίγη ντροπή... Ο τάφος της αρχαίας Λητής έγινε... Λαγκαδά!

 
Για το ζήτημα με την ονοματοδοσία του τάφου στο Δερβένι έχουμε δημοσιεύσει άρθρο και στο παρελθόν. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να το διαβάσει εδώ: Ένα επίκαιρο άρθρο για τον πάπυρο της αρχαίας Λητής από το 2006
 
Όποιος πάει στην κατά τ'άλλα όμορφη είσοδο του τάφου στο Δερβένι θα δει ότι ονομάζεται "Μακεδονικός τάφος Λαγκαδά"! 
 
Αντιγράφουμε για ακόμα μια φορά κομμάτι από το κείμενο από το άρθρο του κ. Σωτηρίου που δημοσιεύτηκε από το 2006(!) και όπως γράψαμε βρίσκεται στο σύνδεσμο παραπάνω:
 
 Ο πάπυρος βρέθηκε σε τάφο στα υψώματα του Δερβενίου, που ανήκουν στην κτηματική περιοχή της σημερινής Λητής, καθώς το Δερβένι αποτελεί μονάχα το πέρασμα στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ένθεν και ένθεν του δρόμου οι περιοχές έχουν διάφορα τοπωνύμια και λανθασμένα το Δερβένι αναφέρεται επανειλημμένα ως περιοχή. Τα ευρήματα του Δερβενίου αλλά και αυτά που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή και στον νυν οικισμό της Λητής ανήκουν στην αρχαία Λητή, όπως έχει γραφεί και πιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από σημαντικούς ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον Φώτη Πέτσα, τον Δημήτριο Κανατσούλη και τον Ν.Κ. Μουτσόπουλο.
 
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα πάρει θέση και θα διεκδικήσει κάτι που που ανήκει δικαιωματικά. Είναι κρίμα να μην προωθούμε την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας.
 
Η είσοδος του Μακεδονικού Τάφου Αρχαίας Λητής

Η αναγραφή στην ταμπέλα που τον παρουσιάζει ως Λαγκαδά!

Και στην είσοδο αναγράφεται ως Λαγκαδά!

Το εσωτερικό του τάφου

litinews.blogspot.gr

 

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas