Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 12:35

ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΟΥΔΑ

Η Χωρούδα είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά, με μια ιστορία που χάνεται στο χρόνο και σήμερα ξαναζεί τις παλιές της δόξες χάρη στην αγάπη των κατοίκων της για τον γενέθλιο τόπο τους, που τον ξαναζωντάνεψαν πραγματικά μέσα από τις στάχτες, αναστηλώνοντας το παλιό πέτρινο σχολείο, αναστηλώνοντας την όμορφη εκκλησία του αγίου Αθανασίου, συντηρώντας τα κειμήλιά τους, χτίζοντας ξανά τα πατρικά τους και προσθέτοντας την ανθρώπινη πνοή, ζεστασιά και χαρά εκεί που κάποτε βασίλευε η μοναξιά της εγκατάλειψης.

Και φέτος λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, οι Χωρουδιανοί θα τιμήσουν την μνήμη του πολιούχου τους, Αγίου Αθανασίου τελώντας Μέγα Εσπερινό την Κυριακή 30 Απριλίου στις 19.00 μ.μ. και βράζοντας κουρμπάνι με γίδα βραστή.

Ανήμερα την Πρωτομαγιά, ημέρα Δευτέρα θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Αγιο Αθανάσιο με περιφορά των εικόνων και στη συνέχεια ακολουθεί μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με χορούς, λαϊκά και δημοτικά τραγούδια και πλούσιους μεζέδες για όλους.

Όσοι λοιπόν θέλουν να αποκτήσουν την εμπειρία της ομορφιάς της και της παράδοσής της δεν μένει παρά να πάρουν το δρόμο προς τη Χωρούδα, κι αφού φτάσουν στον γραφικότατο Βερτίσκο σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων, σε μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος θα δουν τη Χωρούδα να τους καλοσωρίζει με χαρά, φωνές, τραγούδια και πολύ αγάπη, για να γιορτάσουν μαζί την μεγάλη γιορτή της άνοιξης Εκεί στο στρωμένο τραπέζι θα νιώσουν την φιλοξενία και την αγάπη των ανθρώπων του Χωριού.

Λίγα λόγια για τη Χωρούδα

Η Χωρούδα ανήκει στη δημοτική ενότητα Βερτίσκου, διοικητικά ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Βερτίσκου και προσεγγίζεται από χωματόδρομο 7 χιλιομέτρων από τον Βερτίσκο.

Ο μικρός οικισμός δεν έχει μόνιμους κατοίκους, καθώς εγκαταλείφθηκε το 1947, όμως αρκετές οικογένειες διατηρούν τις οικίες τους, ζώντας κυρίως το καλοκαίρι.

Στο τέλος του χωριού στέκει επιβλητικός κόντρα στο χρόνο ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου, μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ναού, ιστορούνται χωρίς χρονολογική ακρίβεια στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα ενώ οι νέες εικόνες του τέμπλου κινούνται μεταξύ των ετών 1760 – 1780.

Στην είσοδο του χωριού, συναντά κανείς το πετρόχτιστο σχολείο της Χωρούδας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1932 και λειτούργησε μέχρι την κατάργηση του οικισμού. Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ επιδοτήθηκε η αποκατάσταση, η ανάδειξη και η μετατροπή του παλιού σχολείου σε λαογραφικό μουσείο.
lagadas.net

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas