Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 10:06

Δήμοι Θεσσαλονίκης: Δώρον άδωρον το σχέδιο της κυβέρνησης για τα καταφύγια αδέσποτων

καταφύγια αδέσποτων καταφύγια αδέσποτων καταφύγια αδέσποτων

Βραχνάς για τους δήμους της Θεσσαλονίκης η αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων - «Καμία λύση δεν δίνει το νέο νομοσχέδιο»

Βραχνά για τους δήμους αποτελεί η διαχείριση του σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ο αριθμός των οποίων σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης ξεπερνά κάθε όριο.

Εκατοντάδες σκυλιά εγκαταλείπονται χωρίς κανένα δισταγμό από τους ιδιοκτήτες τους με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά στη συνέχεια να γίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιδήμαρχοι κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε πολίτες.

Την ίδια ώρα πάντως ακόμα και το νέο νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν φαίνεται να επιλύει θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αδέσποτων.

Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης είναι στα κάγκελα και ζητούν αλλαγές επί του νομοθετικού πλαισίου για τα αδέσποτα ζώα. Τον περασμένο διάστημα εκπρόσωποι των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου, μέλη του συλλόγου ενδιαιτημάτων ζώων Θεσσαλονίκης (ΠΑ.Σ.ΙΔ.Ε.Ζ.) και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σύσκεψη χαράσσοντας κοινή γραμμή απέναντι στον νέο νόμο.

Μάλιστα, το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης και Πυλαίας Χορτιάτη Γιάννης Καρτάλης, ως εκπρόσωποι της Άτυπης Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει μεταφερθεί πλέον από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δημιουργία καταφυγίου από τους δήμους αλλά άγνωστο ποιος θα καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών να δημιουργήσουν καταφύγια ή ενδιαίτημα για τα αδέσποτα. Ωστόσο, δεν προβλέπει το πώς θα συντηρηθούν αυτά και ποιος θα καλύψει το κόστος λειτουργίας τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι αρμόδιοι σε θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς των δήμων Θεσσαλονίκης, δεν ορίζεται πώς θα εξασφαλιστεί η στελέχωση και η αδιάκοπη λειτουργία ενός καταφυγίου αν ιδρυθεί από τον δήμο.

«Δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα έτσι όπως περίμεναν οι δήμοι. Το νομοσχέδιο δεν άλλαξε πολλά πράγματα», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών Στέλιος Γκατζές, όπου στην περιοχή του βρίσκονται περίπου 150 αδέσποτα, τα περισσότερα στο Σέιχ Σου και στα Πεύκα. «Πώς θα τα έχω κλεισμένα όλα αυτά τα ζώα. Και για να τα έχω θα πρέπει να έχω τρεις κτηνιάτρους, τρεις σταβλίτες, καθαρίστρια. Τα λειτουργικά του έξοδα ποιος θα τα πληρώνει; Προσλήψεις ποιος θα κάνει», επισημαίνει.

«Ποιος δήμος θα πάει να φτιάξει ένα καταφύγιο, όταν ξέρει ότι την επόμενη μέρα θα έχει ένα για 100 θέσεις και θα έχει άλλα 1.000 απέξω. Και θα φέρνουν από πολλές περιοχές εκεί», σημειώνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, επισημαίνοντας ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να έχουν την ευθύνη μόνο οι δήμοι.

«Μπορεί η κατασκευή του καταφυγίου ή του ενδιαιτήματος να γίνει αλλά από εκεί και πέρα απαιτούνται πολλαπλάσια χρήματα για να λειτουργήσει», αναφέρει ο αντιδήμαρχος δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης, σύμφωνα με τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε να υπάρξουν αλλαγές μέσω ΚΥΑ.

Οι δήμοι ζητούν να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει και Κτηνιατρική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, προτείνουν τη δημιουργία ορισμένων καταφυγίων σε όλο τον νομό και όπου απαιτείται σε συνεργασία με την ΠΚΜ με την ευθύνη της λειτουργίας από την εποπτεύουσα περιφερειακή αρχή ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε δήμου, στα οποία θα συμβάλλουν οι ωφελούμενοι ΟΤΑ, ανάλογα με τον ενεργό πληθυσμό τους και των πληθυσμό των αδέσποτων ζώων. «Έτσι ίσως δρομολογηθεί μια λύση. Όταν είναι και η Περιφέρεια μέσα, ίσως μπορέσει να λειτουργήσει», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στον κ.Πέτσα από την άτυπη επιτροπή δήμων της Θεσσαλονίκης με το νέο νόμο:

-Δεν ορίζεται πώς θα εξασφαλιστεί η στελέχωση και η αδιάκοπη λειτουργία ενός καταφυγίου αν ιδρυθεί από τον δήμο.
-Δεν διευκρινίζεται ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικού ή διαδημοτικού καταφυγίου με ΣΔΙΤ
-Δεν ορίζεται αν ένα ιδιωτικό ενδιαίτημα, με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται, μπορεί να αποτελεί δημοτικό καταφύγιο.
-Δεν διευκρινίζεται αν ένα ιδιωτικό ενδιαίτημα μπορεί να λειτουργεί για λογαριασμό του δήμου με μίσθωση-παραχώρηση θέσεων και ταυτόχρονη στελέχωση, φύλαξη, επίβλεψη, συντήρηση αποκλειστικής ευθύνης και διαχείρισης του εκμισθωτή ιδιώτη αναδόχου;
-Δεν διευκρινίζεται αν σε ένα καταφύγιο διαχωρίζονται τα ζώα που περιθάλπονται από αυτά που φιλοξενούνται, δηλαδή αν μπορεί ο δήμος να συνάπτει σύμβαση για απλή φιλοξενία-παραμονή και ταυτόχρονα για περίθαλψη–αποθεραπεία-παρακολούθηση λυσσύποπτου ζώου στο ίδιο ενδιαίτημα-ξενοδοχείο;
-Δεν ορίζεται πώς ο δήμος θα ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του μέχρι την ίδρυση ενός τέτοιου δημοτικού ή διαδημοτικού καταφυγίου
-Δεν διευκρινίζεται αν δύναται να συνάπτεται σύμβαση με ιδιώτη για την περισυλλογή των ζώων;
-Δίνεται η δυνατότητα σε δημοτικούς υπαλλήλους να εκπαιδευτούν στην περισυλλογή ζώων χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη α. η επικινδυνότητα του αντικειμένου λόγω της φύσης του και οι νομικές συνέπειες της επικινδυνότητας αυτής αφού το επάγγελμα του περισυλλογέα είναι αποκλειστικά εμπειρικό β. το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτές που θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν προσωπικό καθώς το επάγγελμα του εκπαιδευτή δεν είναι θεσπισμένο και γ. ότι οι εκπαιδευτές που είναι μέλη του ΠΑ.Σ.ΙΔ.Ε.Ζ. δεν συμμετείχαν κατά τη διαβούλευση για το ζήτημα του τρόπου της εκπαίδευσης του προσωπικού αυτού.
-Η ίδρυση και λειτουργία δημοτικών και διαδημοτικών καταφυγίων δεν καλύπτει, δεν διευκολύνει ούτε προστατεύει τον κάθε δήμο μεμονωμένα αφού εκτιμάται ότι αυτά θα πληρωθούν πολύ γρήγορα από αδέσποτα ζώα χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα αλλά να ασυλοποιούνται τα ζώα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους:

-Δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος.
-Δεν αναφέρεται πουθενά πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη πρόγραμμα πρόληψης για την δημιουργία αδέσποτων ζώων ενώ παράλληλα ελλοχεύει κίνδυνος για αύξηση του πληθυσμού τους και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο από τις διάφορες οργανώσεις που λυμαίνονται ανεξέλεγκτα το χώρο της φιλοζωίας και τους αγνούς φιλόζωους που προσφέρουν πραγματικά.
-Δεν προβλέπεται τρόπος με τον οποίο θα μπορεί ένας δήμος να διαφυλάξει και να περιφρουρήσει τη χωρική του αρμοδιότητα από “νέες αφίξεις αδέσποτων σκύλων”, ούτε και να ελέγξει, να εξακριβώσει και να αποδείξει την πηγή και τον τόπο προέλευσής τους.
-Στην πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επιτροπή που ορίζει ο δήμαρχος, οι εκπρόσωποι του δήμου αποτελούν μειοψηφία έναντι των φιλοζωικών οργανώσεων
-Δεν ορίζονται στην πενταμελή επιτροπή τα αντικειμενικά κριτήρια στα οποία θα βασιστούν τα μέλη της προκειμένου να αποφανθούν για την επικινδυνότητα ενός ζώου ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών.
-Δεν δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείριση των κριθέντων επικίνδυνων ζώων με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα παραμονής, ώστε να μην διαμένουν επ’ αορίστου στα καταφύγια.
-Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ περιλαμβάνει μεν διαδικασίες για τα καταφύγια, όχι δε για την κάλυψη του κόστους των συμβάσεων των κτηνιάτρων, ενώ προβλέπεται στο άρθρο 11, παρ. 2 του νόμου.
-Υπάρχουν απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την υιοθεσία ζώων από τα καταφύγια στο εξωτερικό ενώ από τον ανάδοχο στο εξωτερικό όχι.
-Δεν προβλέπεται το γεγονός ότι συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο αδέσποτα ζώα δήμων να βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε άλλους νομούς και οι δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μεταφοράς τους από τον ένα νομό στον άλλο ούτε και προβλέπονται διαδικασίες για την αμοιβή όσων εμπλέκονται στη διαχείριση των ζώων (κτηνίατροι - περισυλλογείς-ενδιαιτήματα φιλοξενίας άλλων δήμων όπου και βρέθηκαν τα ζώα).
-Δεν υπάρχουν διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις που να διαχωρίζουν τις αρμοδιότητες της αστυνομίας από εκείνες των δήμων αφού όλοι οι δήμοι δεν διαθέτουν αντίστοιχα και δημοτική αστυνομία
-Δεν τονίζεται η ευθύνη των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. νοσοκομεία) για ανάληψη της ευθυνών τους για αποτροπή εισόδου αδέσποτων ζώων στη χωρική τους αρμοδιότητα.

Όπως επισημαίνεται από τους αντιδημάρχους της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου δεν λήφθηκε υπόψη η εμπειρία των δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και οι προτάσεις τους που κατατέθηκαν. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους αγνοήθηκαν οι περισυλλογείς των δήμων-στην πλειονότητα ιδιώτες με μακροχρόνια συνεργασία με τους δήμους- καθώς δεν κλήθηκαν κατά τη διαβούλευση του νόμου.

voria.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas