Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 09:34

Η Όσσα στο Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής - Ιονίου

Όσσα Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής Ιονίου Όσσα Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής Ιονίου Όσσα Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής Ιονίου

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «ADRIONET - Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου», του προγράμματος Interreg ADRION, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο οποίο έχουν επιλεχθεί να συμμετέχουν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης η ΟΣΣΑ και τα ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ, οργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση (2ος Γύρος Διαβούλευσης με τοπικούς φορείς), την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, στην αίθ. πολλαπλών χρήσεων Όσσας.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου «Αυθεντικών Χωριών» της περιοχής ADRION με στόχο την προώθηση της διατήρησης των φυσικών και πολιτιστικών αγαθών, την προσπάθεια ανάπτυξης με βάση την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, με έμφαση πρωτίστως στην ποιότητα ζωής και ευημερίας του τοπικού πληθυσμού, ως προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη φροντίδα των προαναφερθέντων εδαφών, καθώς και για την ελκυστικότητα και την τουριστική ικανοποίησή τους.

Μετά την συμπλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Δράσεως, έχουν καταγραφεί οι βασικές ανάγκες αλλά και οι στόχοι του κάθε ενός από τους οικισμούς. Επιπλέον, έχουν τεθεί οι βάσεις προκειμένου να ερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι κατευθυντήριες αρχές του έργου αυτού, μπορούν να εναρμονιστούν στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες σε κάθε οικισμό ξεχωριστά και να καταρτιστεί από κοινού ο «Καταστατικός Χάρτης Φιλοξενίας» αλλά και η «Επιτροπή Προώθησης Φιλόξενης Κοινότητας» κάθε αυθεντικού χωριού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Π.Κ.Μ. κ. Κων/νος Μιχαηλίδης, η εισηγήτρια του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών κ. Ανθούλα Νικοπούλου και ο υπεύθυνος του προγράμματος από την TREK Development κ. Ιωάννης Σκυριανός, ο οποίος ανέλυσε το σύνολο του προγράμματος, τον Χάρτη Φιλοξενίας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές των «Αυθεντικών Χωριών». Στη συνάντηση παραβρέθηκε, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Λαγκαδά Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αστέριος Μπρατάνης.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, ενώ διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις από τους κατοίκους και από την Πρόεδρο της Κοινότητας Όσσας κ. Σοφία Καραϊωάννου, για το μέλλον και την εξέλιξη του προγράμματος. Η συνάντηση έκλεισε με ξενάγηση στον παλαιό ναό των Ταξιαρχών και στους επισκέψιμους χώρους πολιτισμού που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».

ossasyllogos.wixsite.com

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas