Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 17:08

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Σε μία από τις πρώτες συσκέψεις του στο γραφείο της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε στους δημάρχους ότι η παροχή γευμάτων αφορά 30.000 μαθητές από 151 σχολεία οκτώ δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το αρχικό πλάνο του πρωθυπουργού έλεγε ότι η έναρξη του προγράμματος θα γινόταν το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου 2017 καθώς το τελευταίο είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ενώ το κονδύλιο ήταν περίπου ύψους 11.5 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε στους επικεφαλείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι τα προγράμματα προορίζονται να αναλάβουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν οι δήμαρχοι Πέτρος Σούλας (Κορδελιό – Εύοσμος), Δημήτρης Δεμουρτζίδης (Παύλος Μελάς), Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελόκηποι – Μενεμένη), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολη – Συκιές), Μίμης Φωτόπουλος (Δέλτα), Διαμαντής Λιάμας (Βόλβη) και Γιάννης Τσουκνίδας (Χαλκηδόνα) ενώ αργότερα προστέθηκε στη λίστα συμμετοχής στο πρόγραμμα και ο δήμος Λαγκαδάς, ύστερα κι από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη στην Κυβέρνηση και ζητούσε την ένταξη 2.500 μαθητών των τοπικών σχολείων στο πρόγραμμα.

Δήμαρχοι: «Ο πρωθυπουργός εκτέθηκε»

Με σκληρή γλώσσα απαντούν οι δήμαρχοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην αθέτηση της υπόσχεσής του όσον αφορά στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που θα δοθούν τελικά στους μαθητές.

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το πρόγραμμα επρόκειτο να αρχίσει σε 16 δημοτικά σχολεία για τη στήριξη μαθητών, οι γονείς των οποίων ανήκουν στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, καθώς επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. «Στην εξαγγελία αυτή οι δήμαρχοι είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο υπήρξε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τρέξει με επιτυχία, όπως στην Αττική. Είμαστε πλέον στο Φλεβάρη και το πρόγραμμα παραμένει παγωμένο, ενώ θεωρητικά θα άρχιζε το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου» τόνισε ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου. Επισήμανε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για το τι θα γίνει, γεγονός που θέτει πολλά ερωτηματικά. «Θεωρώ και αυτή η εξαγγελία χάθηκε στο συρτάρι της γραφειοκρατίας» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός εκτέθηκε, διότι όπως διαφάνηκε ούτε η κυβέρνηση μπόρεσε να παρακάμψει την αυστηρή νομοθεσία για το σύστημα προμηθειών – ανάθεσης που αφορούσε εν προκειμένω τα σχολικά γεύματα».

Ο κ. Κυρίζογλου δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι οι δήμαρχοι στη σύσκεψη στο γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, είχαν επισημάνει στον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η διαδικασία του διαγωνισμού, ούτε από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, για την επιλογή αναδόχου που θα παρασκεύαζε τα σχολικά γεύματα. «Το είχαμε ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό και αποδείχθηκε ότι δικαιωθήκαμε. Ωστόσο αυτοί που αδικούνται είναι οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς τους που είχαν μεγάλη ανάγκη το πρόγραμμα» σημείωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Στο δήμο Δέλτα, το πρόγραμμα αφορούσε 8.000 μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής. Ο δήμαρχος, Μίμης Φωτόπουλος υποστηρίζει και αυτός με τη σειρά του ότι ο πρωθυπουργός εκτέθηκε με αυτήν την εξαγγελία. «Είναι άδικο για τόσες χιλιάδες παιδιά και τους γονείς τους να διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα παγώνει, τη στιγμή που το είχαν μεγάλη ανάγκη» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος. Προσθέτει ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων, να ενημερώνεται η κοινωνία και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμα δεν προχωρά, λόγω διαφόρων κωλυμάτων. «Δεν μπορεί μια συντεταγμένη πολιτεία να μην έχει διασφαλίσει προηγουμένως ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν μπορεί αν εξαγγέλλεις μια παροχή και μετά να την παγώνεις Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί αντιπαραθέσεις στην ίδια την κοινωνία, η οποία έχει κάθε λόγο να αντιδρά» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα. Ανέφερε μάλιστα ότι η όποια επιτυχία είχε το πρόγραμμα στην Αττική οφείλεται στο γεγονός, ότι εκεί εφαρμόστηκε πιλοτικά, σε μια μόνο περιοχή, στο Πέραμα.

Ξεσηκωμένη όμως είναι και η κοινωνία στο δήμο Λαγκαδά, σχολεία του οποίου εντάχθηκαν πολύ αργότερα στη λίστα των 151 δημοτικών όπου θα παρέχονταν τα σχολικά γεύματα. Το αίτημα για την ένταξη της περιοχής υπέβαλε στην κυβέρνηση ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, το οποίο έγινε δεκτό στη συνέχεια, εξηγώντας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό όλους τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διατεθούν τα σχολικά γεύματα σε 2.500 μαθητές δημοτικών σχολείων. «Το πρόγραμμα ήταν μια θετική πρωτοβουλία και εμείς ως διοίκηση που τρέξαμε τη διαδικασία για την ένταξη των σχολείων, ζητούμε καλόπιστα από την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να υλοποιήσει το πρόγραμμα» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.

Αναφέρει ακόμη ότι την κοινωνία, τους γονείς και τα παιδιά, δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι νομικές αγκυλώσεις που μπορεί να υπάρχουν για τη μη υλοποίηση του προγράμματος. «Οι οικογένειες αυτές έχουν μεγάλες ανάγκες και έχουν την απαίτηση να τρέξει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα, καθώς ήδη τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να συγκεντρώσουν και να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτήθηκαν για τη διαδικασία» σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε: «Ελπίζω και εύχομαι να μην διαψευσθεί η Κυβέρνηση και να μην ακυρωθεί το πρόγραμμα για το οποίο μας έχει ήδη ενημερώσει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, ο δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι η δυσκολία που παρουσιάστηκε αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος δικαίωσε τις επιφυλάξεις των δημάρχων οι οποίες είχαν διατυπωθεί στη διάρκεια της σύσκεψης. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες έγκεινται στο θέμα της; νομιμότητας σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού της τροφοδοσίας», κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.

makthes.gr

 

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas