Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 12:00

Νέα εποχή για το γάλα ΑΓΝΟ: H οικογένεια Σαράντη, που παράγει το γάλα Όλυμπος, απέκτησε το σήμα

ΑΓΝΟ ΑΓΝΟ ΑΓΝΟ

Τις εγκαταστάσεις και το σήμα ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά απέκτησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ευρέως γνωστή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα Όλυμπος, προσφέροντας περί τα 7,7 εκατ. ευρώ. Ξεκινά η αναβίωση της φίρμας, 8 χρόνια μετά από την οριστική διακοπή της παραγωγής, με πρόθεση να επιστρέψει το γάλα ΑΓΝΟ στα ψυγεία, μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Αυτή την περίοδο, οι αδελφοί Σαράντη, ιδιοκτήτες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στην ομπρέλα του οποίου βρίσκονται μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα Όλυμπος και τα αναψυκτικά Κλιάφας υλοποιούν μπαράζ νέων επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση του σήματος ΑΓΝΟ.

Οι αδελφοί Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης επιχειρηματίες 3ης γενιάς απέκτησαν την ΑΓΝΟ, την ιστορική φίρμα που ιδρύθηκε το 1955, φέρνοντας το παστεριωμένο γάλα στα σπίτια των Ελλήνων μέχρι το 2014, που διεκόπη οριστικά η παραγωγή. Οι εγκαταστάσεις και το σήμα της ΑΓΝΟ περιήλθαν τώρα στην ιδιοκτησία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με πλειοδοτικό διαγωνισμό και τίμημα που υπολογίζεται κοντά στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ για τη διοίκηση ανοίγει τώρα το κεφάλαιο της ΑΓΝΟ, την ίδια στιγμή, έχει προγραμματίσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να εγκαινιάσει μια νέα παραγωγική μονάδα αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα. Πρόκειται για την επίσης ιστορική επιχείρηση αναψυκτικών, που η ιστορία της, στενά συνδεδεμένη με την ιστορία των Τρικάλων, ξεκίνησε να γράφεται στη θεσσαλική πόλη από το 1926. Την Κλιάφας εξαγόρασε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία το Φεβρουάριο του 2020.

Επιπλέον, πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο όμιλος είχε ανακοινώσει την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση που αποτιμάται στα 35 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για νέα επενδύσεις, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, εντός κι εκτός Ελλάδας, εστιάζοντας εκτός από την Ελλάδα, σε Κύπρο και Ρουμανία.

ΑΓΝΟ: Το γάλα που έπινε ο Γκάλης
Σχετικά με τις προοπτικές για να «αναστηθεί» το σήμα της ιστορικής γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, το πρώτο βήμα έγινε ήδη, καθώς η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αποτέλεσε τη μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στον χθεσινό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Τα σχέδια για το γάλα που πριν από 34 χρόνια διαφήμισε για πρώτη φορά στην τηλεόραση ο δημοφιλής παίκτης του μπάσκετ, Νίκος Γκάλης, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο για να ανακοινωθούν. Η διοίκηση, ωστόσο, θα επιδιώξει μετά το πέρας του καλοκαιριού, να ξεκινήσει η εμπορία προϊόντων με το σήμα ΑΓΝΟ.

Ξεκινώντας ως συνεταιριστική επιχείρηση, η ΑΓΝΟ, ξεκίνησε να γράφει τη δική της ιστορία το 1950. Πέντε χρόνια αργότερα αποτέλεσε την πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα. Το 2003 πέρασε στα χέρια της «Κολιός» ύστερα από διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας και από τότε είχε καθοδική πορεία με συσσώρευση χρεών. Το 2012 υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία, όμως απορρίφθηκε και το 2014 κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης. Το 2018 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί, όλοι τους όμως άγονοι, μέχρι χθες 31/3/22, που η έκταση των 132 στρεμμάτων και οι εγκαταστάσεις της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας πέρασαν σε νέα χέρια, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Να σημειωθεί, ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία πέτυχε το 2021 πωλήσεις 427 εκατ. ευρώ, Συνολικά απασχολεί 1.550 άτομα προσωπικό, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση προχώρησε σε αυξήσεις μισθών.

newsit.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas