Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 10:52

Απειλούμενα νυκτόβια αρπακτικά του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης βρίσκουν στέγη (photos)

νυκτόβια αρπακτικά νυκτόβια αρπακτικά νυκτόβια αρπακτικά

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για τρία νυκτόβια αρπακτικά πουλιά στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής. Τα είδη αυτά είναι η Τυτώ (Tyto alba), η Κουκουβάγια (Athene noctua) και ο Γκιώνης (Otus scops), τα οποία σύμφωνα με «Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» κρίνονται ως ΝΕ («Not evaluated») και επίσης η γνώση που υπάρχει για την περιοχή κρίνεται ανεπαρκής. Όλα αυτά τα είδη φωλιάζουν σε διαφόρων ειδών κοιλότητες (κουφάλες δέντρων, κτήρια) και συχνά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος.

Τα παραπάνω νυκτόβια είδη διαβιούν σε κατάλληλα ενδιαιτήματα στην περιοχή, όμως οι οικολογικές τους απαιτήσεις διαφέρουν. Η Τυτώ χρειάζεται πεδινές ανοιχτές περιοχές, κυρίως σε καλλιέργειες και λιβάδια και φωλιάζει σε παλιά κτήρια, κοιλότητες βράχων και μεγάλες κοιλότητες δέντρων. Η κουκουβάγια χρειάζεται κι αυτή παρόμοιες ανοιχτές περιοχές και φωλιάζει κυρίως σε κοιλότητες κτηρίων, δένδρων και βράχων. Ο γκιώνης διαβιοί σε συστάδες δέντρων, παρόχθια δάση, οπωρώνες κτλ. και φωλιάζει κυρίως σε τρύπες δέντρων, αλλά ενίοτε και σε κτήρια και παλιές φωλιές πουλιών. Επομένως, οι τεχνητές φωλιές που θα χρησιμοποιηθούν είναι κατάλληλες για κάθε είδος. Εξαιτίας της εντατικοποίησης των καλλιεργειών, της αντικατάστασης των παλιών κτηρίων με νέα, καθώς και του κοψίματος των γέρικων, με κουφάλες δένδρα, τα παραπάνω είδη αντιμετωπίζουν συχνά έλλειψη θέσεων φωλιάσματος. Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό αυτές τις απώλειες.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Τεχνητές φωλιές για νυκτόβια αρπακτικά πτηνά στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής» με τίτλο πράξης: «Ενίσχυση Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στις περιοχές Natura που ανήκουν στην αρμοδιότητά του» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με απόφαση ένταξης με αρ. πρωτ. 7101/2-12-2019 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Η σύμβαση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Σκοπός της δράσης είναι η συμβολή στη διατήρηση, η βελτίωση των γνώσεων και η συμβολή στην ενημέρωση του κοινού με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για νυκτόβια αρπακτικά σε καθορισμένες περιοχές της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας-Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού και ΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα περιφερειακά του Εθνικού Πάρκου λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.

Για την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών έχουν επιλεχθεί 40 κατάλληλα σημεία. Σε κάποιες από αυτές θα τοποθετηθούν κάμερες εντός των φωλιών για να παρακολουθείται η επιτυχία της αναπαραγωγής των ζευγαριών. Το υλικό των βίντεο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών της περιοχής μέσω παρουσιάσεων που θα προγραμματιστούν προς το τέλος της δράσης.

Η τοποθέτηση των φωλιών θα γίνει τμηματικά. Τον πρώτο χρόνο θα τοποθετηθούν οι περισσότερες από τεχνητές φωλιές, και σε επόμενη φάση οι εναπομείνασες, με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης.

Οι φωλιές θα τοποθετηθούν στα παρακάτω σημεία των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης:

Βαμβάκια ΤΟΕΒ

Βασιλούδι Οικία

Καβαλάρι Τούμπα

Λαγκαδάς Κωπηλατικό

Λαγκαδίκια Εγκαταλελειμμένο κτήριο

Μεγάλη Βόλβη Εγκαταλελειμμένο κτήριο(παλιό αναψυκτήριο)

Νέα Απολλωνία Γέφυρα

Νέα Απολλωνία Εγκαταλελειμμένο κτήριο σε πρατήριο καυσίμων

Νέα Μάδυτος Παραλίμνιο δασύλλιο

Νυμφόπετρα ΤΟΕΒ

Προφήτης Σχολείο

Σχολάρι Αποθήκη

Λαγκαδάς Ανενεργό στρατόπεδο

Νέα Απολλωνία Αποθήκες

Νέα Απολλωνία Λουτρά

Ασκός ΤΟΕΒ

Κολχικός Γέφυρα

Λαγκαδάς Κτήριο

Επίσης, προκειμένου να μελετηθεί η διατροφή των ειδών που προαναφέρθηκαν, θα πραγματοποιείται συλλογή και ανάλυση των αποβαλλόμενων βώλων (pellets), τα οποία θα συλλέγονται εποχικά από τα σημεία των φωλιών. Η ανάλυση των pellets των νυκτόβιων αρπακτικών θα συμβάλλει επιπροσθέτως και στην συλλογή στοιχείων για την παρουσία και την κατανομή των μικροθηλαστικών στην περιοχή.

Η δράση συμβάλει στην αντιστάθμιση της απώλειας θέσεων φωλιάσματος των τριών ειδών.

Στη μελέτη της οικολογίας των ειδών. Επειδή οι θέσεις φωλιάσματος των ειδών στόχων θα είναι σε γνωστά σημεία, θα είναι σχετικά εύκολη η μελέτη οικολογικών παραμέτρων, όπως η αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς και η διατροφή μέσω της ανάλυσης διατροφής με τη συλλογή pellets των νυκτόβιων αρπακτικών, επίσης θα συλλεχθούν πολλά στοιχεία για την παρουσία και κατανομή των μικροθηλαστικών στην περιοχή.

«Οι τεχνητές φωλιές εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα είδη πτηνών λόγω έλλειψης θέσεων φωλιάσματος. Είναι βασικό να αναδειχθεί και η ενημέρωση των πολιτών και η περιβαλλοντική τους ευαισθησία καθώς και η εξοικείωσή τους με αυτά τα είδη, μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για τη βιολογία τους, καθώς και πόσο χρήσιμα μας είναι, αφού η διατροφή τους αποτελείται εκτός των άλλων από έντομα και τρωκτικά», λέει στη Greenagenda.gr η Λίλα Κάρτα εργαζόμενη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας-Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας που υπάγεται στον OΦYΠEΚΑ.

Για την τοποθέτηση των φωλιών σε δημοτικά κτήρια και σχολεία της περιοχής έδωσαν την άδειά τους οι δήμοι Λαγκαδά, Βόλβης και οι σχολικές επιτροπές των δήμων αυτών.

greenagenda.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas