Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 10:02

Τεχνητές φωλιές για νυχτόβια πτηνά σε σημεία του Δήμου Λαγκαδά

νυχτόβια πτηνά Δήμος Λαγκαδά νυχτόβια πτηνά Δήμος Λαγκαδά νυχτόβια πτηνά Δήμος Λαγκαδά

Στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθέτησης τεχνητών φωλιών νυχτόβιων πουλιών και παρακολούθησης του πληθυσμού τους που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, θα τοποθετηθούν τεχνητές φωλιές για τρία νυχτόβια είδη πουλιών (την κουκουβάγια, τον γκιώνη και την τυτώ) σε διάφορα σημεία στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Ορισμένα από αυτά τα σημεία βρίσκονται και στον Δήμο Λαγκαδά.

Τα τρία αυτά είδη φωλιάζουν σε διαφόρων ειδών κοιλότητες (κουφάλες δέντρων, κτήρια) και συχνά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθούν τεχνητές φωλιές για να ενισχυθεί η αναπαραγωγική τους επιτυχία.

Παράλληλα το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο προτείνεται να τοποθετηθούν αρκετές φωλιές σε δημόσια κτήρια και ειδικά σε σχολεία της περιοχής, προκειμένου να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών και των κατοίκων της περιοχής. Σε κάποιες από τις φωλιές θα τοποθετηθούν κάμερες έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη δραστηριότητα των πουλιών και το μαγικό θαύμα της φωλεοποίησης και ανατροφής των νεοσσών. Τα βίντεο θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν μελλοντικά.

Οι φωλιές θα τοποθετηθούν σε εξωτερικό τοίχο των κτηρίων, δεν θα προκαλέσουν καμία βλάβη στο κτήριο ενώ θα είναι αρκετά ψηλά για να μην μπορεί κάποιος να τις φτάσει εύκολα. Δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες και η όλη διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής. Οι φωλιές θα τοποθετηθούν έπειτα από κοινή συνεννόηση.

Η τοποθέτηση φωλιών σε κτήρια γίνεται παντού στον κόσμο, είναι συνηθισμένη πρακτική και ένα σημαντικό εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas