Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 17:43

Λίμνη Βόλβη: Ένα μικρό οδοιπορικό στον παλιό δρόμo (video)

Λίμνη Βόλβη Λίμνη Βόλβη Λίμνη Βόλβη

Με κολλημένο το πρόσωπο στο παράθυρο του αυτοκινήτου και την λαχτάρα ενός παιδιού που θέλει να δει όμορφες εικόνες, το λιοντάρι, η θάλασσα και βεβαία οι λίμνες, φάνταζαν κάτι σπουδαίο, σχεδόν παραμυθένιο. Ταξιδεύοντας πιτσιρικάς από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη, ένα ταξίδι συνυφασμένο με την παιδική μου ηλικία, οι εικόνες που περνούσαν από τα μάτια μου είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδία μου. Αυτές τις αναμνήσεις ήθελα να επαναφέρω, με ένα μικρό οδοιπορικό στον παλιό δρόμο των λιμνών. Η λίμνη Βόλβη έχει σημεία που αξίζει να επισκεφτούμε.

Το παλιό όνομα της λίμνης ήταν Μπεσίκ. Βρίσκεται στον Νομό Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Τριχωνίδα και είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια σε απόσταση 11,5 χλμ. από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη». Από τη βόρεια πλευρά της διέρχεται η Εγνατία οδός (ενώ η παλιά εθνική οδός διέτρεχε την νότια πλευρά της.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η Βόλβη ήταν Νύμφη, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, που ζούσε στα νερά της λίμνης, την οποία και προστάτευε. Σύμφωνα με τον Αθήναιο, απέκτησε με τον Ηρακλή έναν γιό, τον Όλυνθο. Η λίμνη Βόλβη είναι ένας από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Η περιοχή είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000

www.parallaximag.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas