Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 13:26

NEXT TOP TRAVEL: Βρασνά, Ζαγκλιβέρι, Άγιος Βασίλειος - Τα μέρη, οι βόλτες, οι νοστιμιές

Βρασνά Ζαγκλιβέρι  Άγιος Βασίλειος Βρασνά Ζαγκλιβέρι Άγιος Βασίλειος Βρασνά Ζαγκλιβέρι Άγιος Βασίλειος

Μέσα Νοέμβρη, δεν έχει ακόμη τόσο κρύο, έχει καιρό για εκδρομές και ταξίδια. Εκδρομές κοντινές για χαμηλά μπάτζετ και ταξίδια μακρινά για όσους/ες έχουν εκτός από χρόνο και λίγο χρήμα παραπάνω. Αν είσαι στην Αθήνα, το ταξίδι που θα σου προτείνω σήμερα δε το λες ό, τι πιο οικονομικό, καθώς θα χρειαστεί να διανύσεις αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσεις στον συγκεκριμένο προορισμό από την πρωτεύουσα. Μακάρι, όμως, να μπορέσεις κάποια στιγμή να το συνδυάσεις με μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη γιατί από εκεί είναι μια ανάσα και είναι τόποι που αξίζουν τον κόπο. Αν είσαι στη Θεσσαλονίκη, είναι μια εκδρομή που μπορεί να είναι ακόμη και ημερήσια και σίγουρα ό, τι πρέπει για όσους/ες ψάχνουν μια μίνι απόδραση με χαμηλό προϋπολογισμό. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι τόσο κοντά στην πόλη μου υπάρχουν μέρη τόσο όμορφα και, από εμένα τουλάχιστον, ανεξερεύνητα μέχρι πρόσφατα μέρη. Όλος αυτός ο πρόλογος, για να σου μιλήσω για το Ζαγκλιβέρι και τα Βρασνά με μια περασιά από τον Άγιο Βασίλειο. Ίσως όχι και τόσο γνωστά χωριά. Ίσως ,όμως, κακώς που δεν είναι, καθώς είναι ειλικρινά ιδανικά για ημερήσια βόλτα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

80 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται τα Βρασνά, ενώ από το Ζαγκλιβέρι δε τη χωρίζουν ούτε 50 χλμ. Ο Άγιος Βασίλειος είναι ακόμη πιο κοντά, απέχοντας 25 χλμ από αυτή. Μια μέρα οποιασδήποτε εποχής με ήλιο κι ας είναι και με δόντια. Μια τέτοια μέρα να επιλέξεις να πας και αν είναι να έρχεσαι από μακριά, προτείνω να μείνεις στη Θεσσαλονίκη και μια μέρα που θα λάμπει ο ήλιος να κάνεις αυτή την εκδρομή. Αν πάλι προτιμάς να μείνεις κάπου πιο κοντά σε αυτά τα μέρη, θα βρεις πολύ πιο εύκολα κατάλυμα κοντά στα Βρασνά, παρά στο Ζαγκλιβέρι. Η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου 40 χλμ. Οργάνωσε την εκδρομή σου με τον τρόπο που σε βολεύει. Απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο ταξίδι, είναι το αυτοκίνητο. Θα σου λύσει τα χέρια. Εγώ έκανα την εκδρομή αυθημερόν. Καθόλου κουραστική αν και η μέρα ήταν γεμάτη. Ρίχνοντας μια ματιά στα καταλύματα της airbnb, μπορώ να πω ότι οι τιμές είναι αρκετά προσιτές.

Μια περασιά από το χωριό του Αγίου Βασιλείου, όταν ξεκινάς το ταξίδι σου ή όταν έρχεσαι πίσω στην πόλη, αξίζει μόνο και μόνο για να ανέβεις στον Πύργο και να θαυμάσεις τη λίμνη που…πια δεν υπάρχει! Ο Πύργος είχε τη δική του ιστορία και η λίμνη Κορώνεια επίσης. Ο Πύργος χτίστηκε τον 14 ο αιώνα και δεν είχε τόσο να κάνει με την οχύρωση του τόπου, όσο με την προμήθεια αυτού με αγαθά, κυρίως αλιείας και γεωργίας. Η λίμνη από την άλλη, για χρόνια τάιζε τους ντόπιους με τα ψαράκια της, καθώς πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία. Και ύστερα, κάπως, κάποτε, όλα άλλαξαν κι έμειναν τα παλιά κτίρια να μας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της λίμνης… Πιες έναν καφέ στο καφενείο κάτω από τα δέντρα, λίγο πριν φτάσεις στον Πύργο και σκέψου αυτό: Κοντά στον Άγιο Βασίλειο είναι και τα Λουτρά του Λαγκαδά. Ενημερώσου και αν θέλεις, μπορείς να τα συμπεριλάβεις στην εκδρομούλα σου και να αναβαθμιστεί αυτόματα σε εκδρομάρα!

Στο Ζαγκλιβέρι δεν έχει καφέ. Εκεί το μαστ είναι το φαγητό. Νοστιμιές στην πλατεία του χωριού. Αν σου αρέσει το κρέας, ετοιμάσου να φας πολύ καλά! Πριν ή μετά το φαγητό, κάνε μια βόλτα στα δρομάκια του Ζαγκλιβερίου. Είναι γραφικά, με σπίτια και ταμπέλες που έχουν μείνει από περασμένες δεκαετίες και αφήνουν μια αίσθηση αλλιώτικη, σα να είσαι σε ελληνική ταινία! Το όνομα του χωριού έχει προέλευση λατινική! Έτσι το ονόμασαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για την μάχη της Λητής. Να σου πω ,επίσης, ότι με τη Μικρασιατική καταστροφή πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο χωριό.

Επισκέψου την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που στέκει εκεί από το 1912, αλλά και το σπίτι της Ακυλίνας, μιας νεομάρτυρος η οποία γεννήθηκε και μαρτύρησε στο Ζαγκλιβέρι τον 18ο αιώνα. Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων του/της καθένα/καθεμιάς μας, έχει ενδιαφέρον η ιστορία και τόσο πολύ φολκόρ το σπίτι της, που θα ήταν παράλειψη να μην το δεις. Σήμερα, κάθε 27 Σεπτέμβρη γιορτάζεται η μνήμη της, ενώ υπάρχουν και τα Ακυλίνεια, τα οποία είναι πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο χωριό. 5 χλμ από το Ζαγκλιβέρι είναι το Καλαμωτό. Εκεί μπορείς να επισκεφθείς το μουσείο Φυσικής Ιστορίας!

 

Τα Βρασνά, αν είσαι από τον Βορρά, ίσως να τα έχεις ακουστά για την παραλία τους. Ειδικά μερικές δεκαετίες πίσω, αποτελούσαν εξαιρετικό κοντινό προορισμό για τους Θεσσαλονικείς τους θερινούς μήνες, για μπάνιο στη θάλασσα. Ωστόσο, σήμερα αναφέρομαι στο ορεινό χωριό των Βρασνών και όχι στην παραλία Βρασνά. Μικρό με μόλις 278 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, όμορφο σαν καρτ ποστάλ εποχής και ήσυχο. Έτσι το είδα εγώ και με γοήτευσε. Δροσιά το καλοκαίρι και αρκετό κρύο τον χειμώνα. Βόλταρε πολύ στα δρομάκια του και θαύμασε τον βυζαντινό πύργο του χωριού ο οποίος χτίστηκε τον 15ο αιώνα! Επισκέψου το Λαογραφικό μουσείο. Και όμως, ναι! Ένα τόσο δα χωριουδάκι και έχει και μουσείο! Ακόμη, μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Γεωργίου. Το καμπαναριό έχει ιστορία! Είναι εκεί από το 1846 οπότε και χτίστηκε!

Και όταν χορτάσεις βόλτες και καθαρό αέρα, κάνε μια στάση στο καφενείο στην πλατεία, να πιείς κάτι ζεστό ή δροσιστικό (ανάλογα την εποχή που θα βρεθείς εκεί) και να ξαποστάσεις. Το καφενείο, ρωτώντας, έμαθα ότι περνάει από γενιά σε γενιά, είναι χρόνια πολλά εκεί.

 

Είναι μια ωραία εκδρομή, αλήθεια. Χωριά τόσο κοντά στην Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη πόλη, που όμως σε μεταφέρουν τόσο άμεσα σε μια άλλη εποχή. Δες την πινακίδα στην πλατεία των Βρασνών. Γράφει χοροστάσι… Εκεί οι χοροί, εκεί οι γιορτές, εκεί οι κουβέντες, οι συγκεντρώσεις, τότε αλλά και τώρα.

Ελπίζω ο χειμώνας που έρχεται να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο σε όλα τα επίπεδα γενικώς και αναφορικά με την κορωνοκατάσταση ειδικώς. Αν, πάντως, υπάρξουν εκ νέου περιορισμοί για μετακινήσεις από νομό σε νομό και ζεις στον νομό Θεσσαλονίκης, τα χωριά που σου παρουσίασα σήμερα αποτελούν ιδανική λύση για εντός νομού ανάσα ξεγνοιασιάς. Έτσι και αλλιώς είναι ό,τι πρέπει για ημερήσια ανεμελιά, αλλά σκέφτομαι ότι αφού μιλάμε σε καιρούς πανδημίας που δε ξέρουμε τι ακριβώς θα μας ξημερώσει, έχουν και το ατού ότι ανήκουν στον νομό Θεσσαλονίκης.

Βλέπω αυτά που σου λέω και νιώθω ένα κύμα βάρους να περνάει από μέσα μου…Δυο χρόνια σχεδόν και ακόμη πανδημία…Τουλάχιστον τα περνάμε παρέα, απασχολώντας όσο γίνεται το μυαλό μας με δραπετεύσεις άλλοτε κοντινές και άλλοτε μακρινές, πάντα, όμως, ξεχωριστές! Εύχομαι οι εκδρομές και τα ταξίδια να μην γίνονται μόνο νοερά, αλλά όσο μπορούμε να δραπετεύουμε και ταξιδεύοντας και στην πραγματικότητα!…

parallaximag.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas