Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 08:07

Κορονοϊός: Αστραπιαία η μετάδοση στα σχολεία - Κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σχολείο στο Καβαλάρι για τη διενέργεια δωρεάν rapid tests σήμερα

Κορονοϊός σχολεία Κορονοϊός σχολεία Κορονοϊός σχολεία

Κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σχολείο στο Καβαλάρι για τη διενέργεια δωρεάν rapid tests σήμερα - Συρροή κρουσμάτων σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης - Μέτρα ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Μέτρα για να σταματήσει η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζητάει η Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και στα πλαίσια αυτά οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 2.30 μμ.

Όπως αναφέρει το εκπαιδευτικό σωματείο «βρισκόμαστε ενάμιση μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και η κατάσταση στα σχολεία είναι άκρως ανησυχητική. Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Ενδεικτικά σε σύνολο 140 μαθητών στο Γυμνάσιο Καλλιθέας, οι 70 κόλλησαν covid! Στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στους 260 μαθητές κόλλησαν οι 48 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί!»

Οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας όταν ενημερώθηκαν δε συνέβαλλαν στη λύση των προβλημάτων, αλλά ζήτησαν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν επισκέφτηκε τα σχολεία στα οποία υπήρξαν μαζικά κρούσματα. Καμία απολύμανση δεν έγινε στα σχολεία.

Όπως διαβάσαμε στο alfavita.gr, η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας αφέθηκε στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του στέλνοντας οδηγίες βασισμένες στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Η έκδοση πρωτοκόλλων σε μορφή ευαγγελίου ορίζει ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να κολλήσουν το 50%+1 από τους μαθητές του τμήματος. Στην πράξη όμως, σε όσα τμήματα αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι μαθητές που οι γονείς τους δεν τους στέλνουν στο σχολείο για να μην κολλήσουν, έτσι ελάχιστοι μαθητές συμμετέχουν στα μαθήματα. Το πρωτόκολλο αποδεδειγμένα πλέον δεν προφυλάσσει από την αύξηση των κρουσμάτων και ούτε αποτελεί λύση για τη συνέχιση των μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο επιβάλλει μέτρα που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια πρόληψης από τον κορονοϊό. Έχει εξαπολύσει μπαράζ συγχωνεύσεων και κλείσιμο τμημάτων σε όλη τη χώρα για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Στο Γυμνάσιο της Νεοχωρούδας που οι μισοί μαθητές/τριες κόλλησαν κορονοϊό, έκλεισε ένα από τα τρία τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου, ενώ υπάρχουν τμήματα που έχουν 27-28 μαθητές. Στο Γυμνάσιο των Αμπελοκήπων τα περισσότερα τμήματα είναι με 25 και 26 μαθητές.

Αναλυτικά σε όλη την Θεσσαλονίκη

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη καθώς για μια ακόμη φορά εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού σε σχολείο. Πρόκειται για την περίπτωση του χωριού Καβαλάρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν 15 και πλέον κρούσματα κορονοϊού στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει το κλείσιμο τάξεων του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος, ενώ σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μεταβαίνει στο χωριό κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) σε κατοίκους και μαθητές ώστε να διαπιστωθεί εάν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη.

«Έχει ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός σε προηγούμενους ελέγχους στο σχολείο, όμως τώρα τα κρούσματα είναι αρκετά» τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, που είναι και ο άνθρωπος ο οποίος αιτήθηκε από τον ΕΟΔΥ την αποστολή κινητού κλιμακίου για τη διενέργεια των τεστ.

Συρροή κρουσμάτων

Συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων «Νίκος Καζαντζάκης» της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν 48 κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές ενώ θετικοί βρέθηκαν και τρεις καθηγητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο αυτό φιλοξενεί συνολικά 260 παιδιά.

Στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία, ενώ ανάστατοι είναι οι γονείς των παιδιών, καθώς όπως επισήμαναν η κατάσταση αυτή με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και τη διασπορά του ιού στο συγκεκριμένο σχολείο επικρατεί επί περίπου μια εβδομάδα.

Αστραπιαία η μετάδοση στο σχολείο

Αλλά και όσα συμβαίνουν την τελευταία εβδομάδα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, είναι αποκαλυπτικά του αστραπιαίου τρόπου με τον οποίο μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μεταξύ μαθητών στη σχολική κοινότητα, αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα το πρώτο κρούσμα. Το χρονολόγιο των γεγονότων που οδήγησαν στο κλείσιμο των πρώτων δύο τμημάτων πανελλαδικά, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο 50% + 1 των μαθητών τους μπορεί να αποτελέσει πιλότο, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα τρωτά σημεία στο σύστημα ελέγχου και καταγραφής των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την διεύθυνση του σχολείου στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου, όταν χτύπησε το τελευταίο κουδούνι της εβδομάδας και το σχολείο έκλεισε για το Σαββατοκύριακο, δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα COVID-19. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 18 του μηνός, η διεύθυνση ενημερώθηκε από τους γονείς δύο μαθητών ότι το self test που έκαναν στο σπίτι βγήκε θετικό. Το ένα παιδί ήταν μαθητής του Β2 τμήματος και ο άλλος του Γ2.

Από μηδέν σε 50 κρούσματα σε λίγες μέρες

Τη Δευτέρα, όταν οι πόρτες του σχολείου άνοιξαν και πάλι, τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 19, όλα σε μαθητές των συγκεκριμένων δύο τμημάτων (11 στο ένα τμήμα και 8 στο άλλο). Είχαν επιβεβαιωθεί από τα self tests της Κυριακής. "Προφανώς, η μόλυνση είχε γίνει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, Πέμπτη και Παρασκευή. Το πρώτο κρούσμα δεν είχε εντοπιστεί από τα self test και έγινε η μετάδοση στα άλλα παιδιά στις τάξεις και στο προαύλιο", δήλωσε στο iatronet ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης.

Η διασπορά σε όλο το σχολείο

Το κλείσιμο των δύο τμημάτων δεν απέτρεψε τη συνέχιση της διασποράς σε όλο το σχολείο. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί, είχαν καταγραφεί άλλα 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 50. Τα κρούσματα αυτά είναι διάσπαρτα σχεδόν σε όλα τα τμήματα των έξι τάξεων, από 1 ως και 6 – 7 σε κάθε τμήμα. Το γεγονός ότι δεν είχε ξεπεράσει το 50% του δυναμικού, επέτρεψε στα τμήματα συνέχισαν να λειτουργούν διά ζώσης, αλλά όπως ήταν φυσικό με πολλές δυσλειτουργίες και διαρροές. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ανάστατο και πολλές δεκάδες γονέων κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, φοβούμενοι μην κολλήσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργο Μπογιατζόγλου, οι μισοί μαθητές απουσίαζαν από τα θρανία την Πέμπτη. Μεταφέροντας το κλίμα από τις συζητήσεις που έχει με τους γονείς, στη σελίδα του Συλλόγου στο διαδίκτυο, ο ίδιος ανέφερε πως αν δεν ίσχυε το 50% + 1 και έκλεινε από τη Δευτέρα το σύνολο του σχολείου, θα είχε αποφευχθεί η συνέχιση της διασποράς. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν κι άλλα τμήματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει το ήμισυ των μαθητών καθώς η μετάδοση φαίνεται πως συνεχίζεται. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης , ο οποίος προέβλεψε ότι θα κλείσουν σύντομα κι άλλα τμήματα, τόσο στο συγκεκριμένο σχολείο, όσο και σε άλλα. Σχεδόν στο σύνολο των σχολείων του Δήμου υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα.

"Δεν ξέρω αν το υπουργείο θα έπρεπε να ξαναδεί το 50% + 1, αλλά σίγουρα πρέπει να δει το αν και το πώς γίνονται τα self tests. Πόσοι από τους γονείς που δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα το έχουν κάνει στην πραγματικότητα και πόσοι από αυτούς το κάνουν σωστά. Ο μη σωστός έλεγχος οδηγεί σε κρυφά κρούσματα και η μετάδοση στα σχολεία όπως είδαμε είναι ταχύτατη", επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

Περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης, τόνισε ότι καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται, την ίδια ώρα που η κατάσταση στο νοσοκομείο Κατερίνης αρχίζει και γίνεται ασφυκτική.

«Οι 32 απλές κλίνες Covid που διαθέτει η κλινική μας είναι όλες γεμάτες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες 4 της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του νοσοκομείου όπως πέρσι διότι υπάρχουν και άλλα περιστατικά που πρέπει να νοσηλευτούν» ανέφερε ειδικότερα.

Συμπλήρωσε ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στους όμορους νομούς να μεταφερθούν περιστατικά, αποκαλύπτοντας ότι χθες περιστατικό κορονοϊού έφυγε χθες από την Κατερίνη προκειμένου να νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και η αναμονή του έφτασε ακόμη και τις οκτώ ώρες.

makthes.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas