Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 08:18

"ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ" Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ Δ ΧΑΝΤΖΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ ΠΥΡΟΒΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ ΠΥΡΟΒΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ ΠΥΡΟΒΑΣΙΑ

Παρακολουθώ,δεκαετίες πολλές, από την τηλεόραση,τον τύπο,το ραδιόφωνο τη γιορτή των Αναστενάρηδων,που τελειται στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,κάθε χρόνο.
Διάβασα πληροφορίες σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.Εκεινο που απεκομισα είναι ότι: Απ' όταν η γιορτή της πυροβασίας, Εκχριστιανισθη επί Αυτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Μητέρας του Ελενης,τους οποίους η Εκκλησία μας Αγιοποίησε για την προσφορα τους στην εδραίωση της Χριστιανοσύνης.
Εορτάζεται και πραγματοποιείτε από τους Αναστενάρηδες με Ευλάβεια και Πίστη.
Οι Πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες ,και φωτίζονται από το ολο τελετουργικό νοιώθουν δε ότι χορεύουν και αυτοί στα αναμμενα κάρβουνα.
Για να συμμετάσχει καποιος άνθρωπος, στην πυροβασια πρέπει να πιστεύει βαθιά στην ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεια με ψυχή,μυαλό,σώμα,διαφορετικά δεν θα μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που εμεις οι ταπεινοί θεατές παρακολουθουμε και παίρνουμε Ευλογία από τη Θεοληπτη δύναμη,αυτών των ανθρώπων,που σαν αχλυ αιωρειται στο χώρο του όλου Θαύματος και μας καθαγιαζει.
Θα μου επιτρέψετε με ένα παράδειγμα να αναδείξω την Αγιοτητα των ανθρώπων που πραγματοποιούν το Θαύμα της πυροβασίας.
Ένας άνθρωπος συνάντησε σε μια κοιλάδα ένα βοσκό.Μοιραστηκε μαζί του το φαγητό του και κουβεντιάσανε πολλή ώρα για τη ζωή. Κάποια στιγμή το θέμα στράφηκε γύρω από την ύπαρξη του Θεού.
Αν πιστευω στο Θεο_ειπε ο ανθρωπος_πρεπει επίσης να πιστεύω ότι δεν είμαι ελευθερος και ότι δεν ευθυνομαι για τις πράξεις μου. Αφού οι άνθρωποι λένε ότι εκείνος είναι παντοδύναμος,ότι γνωρίζει το παρόν,το παρελθόν και το μέλλον.
Ο βοσκός άρχισε να τραγουδά. Επειδή βρίσκονταν σε μια χαράδρα βουνών,η μουσική αντιλαλουσε απαλα σε όλη την κοιλάδα.
Ξαφνικά ο βοσκός διέκοψε τη μουσική και άρχισε να βλαστημα εναντίον των παντων. Οι φωνές του βοσκού αντιλαλουσαν και αυτές στα βουνά και επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονταν οι δύο.
Η ζωή είναι αυτή η κοιλάδα,τα βουνά είναι η συνείδηση του Κυρίου και η φωνή του ανθρώπου το πεπρωμένο του _ειπε ο βοσκος_. Είμαστε ελεύθεροι να τραγουδάμε η να βλαστημαμε,αλλά ότι κάνουμε γυρίζει σε 'μας.
ΡΑULO COELHO
Έτσι και οι Φίλοι μας οι Αναστεηδες του Λαγκαδά,Οικογένειά ΓΚΑΙΤΑΝΤΖΗ,με τη βαθιά τους Πίστη στο ΘΕΙΟ καταφέρνουν να μας χαρίζουν το μοναδικό ΘΑΥΜΑ της Πυροβασίας κατά την γιορτή των Αγιων Κωνσταντίνου και Ελένης και μας επιτρέπουν να αγγίζουμε και μεις οι ταπεινοί το ΘΕΟ.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δ ΧΑΝΤΖΗΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas