Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 16:27

Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας " Ο Αγώνας συνεχίζεται… "

ΤΙΤΑΝ ΤΙΤΑΝ ΤΙΤΑΝ

Με τον άνεμο κόντρα, δώσαμε μάχες απέναντι στην πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές μας και θυσιάζει την υγεία μας για τα κέρδη των λίγων. Σταθήκαμε απέναντι σε όσους προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην δράση μας. Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27/9/20 στου ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ συνέλευση με πλήθος αντιπροσώπων από συλλόγους-σωματεία.


Έγινε εκτενής ενημέρωση, για όλες τις εξελίξεις καθώς και για τη συνάντηση μελών συλλόγων με τον δήμαρχο του δ. Π.ΜΕΛΑ. Επίσης έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους των συλλόγων με προτάσεις για τη δυναμική συνέχιση του αγώνα.


Οι εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι αποδεικνύουν ότι η νέα αδειοδότηση αποτελεί μια μόνο ψηφίδα στο συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει στην διαχείριση των απορριμμάτων:


o ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που έχει θέσει η υπό διαβούλευση η κυβέρνηση, θέτει την καύση σε προτεραιότητα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για την Δυτική Θεσσαλονίκη. Για την ΜΕΑ δυτικού τομέα, που θα χωροθετηθεί στην Μαυροράχη, προβλέπεται να εισάγει 254.000 τόνους σκουπίδια από δυτική Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Πέλλα, Ημαθία και να παράγει 120.000 τόνους περίπου RDF/SRF τον χρόνο!


o Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Γεράνη, προέδρου του ΦΟΔΣΑ, για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της χωροθέτησης της ΜΕΑ στον Λαγκαδά, που παρουσιάζουν ως μονόδρομο τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ειρωνεύεται τις δίκαιες αντιδράσεις του κόσμου λέγοντας ότι «το έργο το έχει ξαναδεί». Μάλιστα, μίλησε για «υποδειγματική λειτουργία του ΣΜΑ στην Ευκαρπία» παρά τις «αρχικές αντιδράσεις»…


o Είχαμε νέα αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο. «Δώρο» 5.000 τόνοι ενός νέου απορριµµατογενούς εναλλακτικού καυσίμου που θα καίει δοκιμαστικά και δωρεάν (!) στους κλιβάνους της για τους επόμενους 3 μήνες!


o Η καταστροφική και πολύνεκρη έκρηξη στην Βηρυτό και ή πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Μεταμόρφωση και αλλού, είναι καθρέφτες για ένα ενδεχόμενο αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον, με το ΤΙΤΑΝ να λειτουργεί μέσα στις γειτονιές της Ευκαρπίας, χωρίς κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας και εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.


o Η στάση αναμονής του δήμου Π. ΜΕΛΑ με τη διοίκηση να αναμένει τα αποτελέσματα των μετρήσεων ρύπων που όρισε σε ΜΚΟ να πραγματοποιήσει και να εξαντλεί την όποια προσπάθειά της σε ενδεχόμενη προσφυγή στα δικαστήρια.

Η συνέλευση υπογράμμισε για άλλη μια φορά τι διεκδικούμε:
• Να παρθεί πίσω τώρα η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.
• Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.
• Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένης ομάδας Ιατρών να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ' τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
• Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη. Να ενταχθεί τώρα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τροποποίηση, η πρόβλεψη νέου κέντρου υγείας στην περιοχή της Ευκαρπίας.
• Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
• Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
• Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.
• Βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους.
• Να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, μέσα από τα «πράσινα» ανταποδοτικά τέλη και τα υπόλοιπα τέλη, και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Και κατέληξε με ανοιχτή την ατζέντα, να προχωρήσουμε στα εξής:
 σε διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας κατά της καύσης με συμμετοχή ομιλητών οι οποίοι θα αναδείξουν τον καρκινογόνο χαρακτήρα της καύσης, τα κίνητρα του συγκεκριμένου σχεδιασμού με σκοπό να αναδειχθεί, ακόμα περισσότερο, η ανάγκη παρέμβασης στις εξελίξεις αυτές.
 σε μοτοπορεία με προορισμό το ΤΙΤΑΝ, η οποία θα περνά μέσα από τις γειτονιές της Ευκαρπίας.
 σε κοινές δράσεις με ομάδες και σχηματισμούς παρόμοιες με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καλώντας πλατιά τον κόσμο σε συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 17/10/20
 η συνέλευση όρισε νέο συντονιστικό από εκπροσώπους συλλόγων-σωματείων που προσφέρθηκαν εθελοντικά.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas