Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 10:25

Δήμαρχος Λαγκαδά: Από σήμερα η καταγραφή των ζημιών - Πιθανό να κινηθούμε σε βάρος ιδιωτών που μπάζωσαν ρέματα

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΡΕΜΑΤΑ

Για την επόμενη ημέρα των πλημμύρων στον Λαγκαδά μίλησε στην «Βεράντα Αριστοτέλους» του Radio North 98 Fm ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο δήμος να ζητήσει κυρώσεις και να κινηθεί νομικά και κατά ιδιωτών που «μπάζωσαν» ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρήσει η περιοχή από την πρόσφατη σφοδρή νεροποντή.
«Μιλώντας με έναν 80χρονο κάτοικο, μου είπε ότι τέτοιο όγκο νερού δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του. Πλημμύρησαν τα ρέματα και τα ποτάμια» σημείωσε ο κ. Ταχματζίδης συμπληρώνοντας πως τα περισσότερα ρέματα είχαν να «καθαριστούν πάνω από δεκαετία». «Το τελευταίο διάστημα είχαμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την Πολιτική

Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καθαρίζουμε ρέματα και μικρούς ποταμούς στην περιοχή. Κάποια βρίσκονται στην περιοχή που επλήγη. Και ευτυχώς που το κάναμε, διαφορετικά οι ζημίες σήμερα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες» σχολίασε ο δήμαρχος Λαγκαδά. «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία καθαρισμού των ρεμάτων. Δεν την ολοκληρώσαμε ακόμα. Όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε ένας ημιορεινός δήμος όπου τα ρέματα είναι εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με ρέματα που «μπαζώθηκαν» είπε «θα πρέπει να αναζητήσουμε και ατομικές ευθύνες και όχι μόνο ευθύνες του δήμου ή της Περιφέρειας. Κάποια από τα ρέματα που πλημμύρησαν έχουν μπαζωθεί από ιδιώτες είτε επειδή έχτισαν είτε επειδή επέκτειναν τα όρια του χωραφιού τους. Η φύση όμως εκδικείται» τόνισε ο δήμαρχος Λαγκαδά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο δήμος να αναζητήσει ευθύνες ιδιωτών. «Το συζητήσαμε με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν μπορεί να αναζητούμε συνέχεια ευθύνες από την Πολιτεία και να αφήνουμε την ατομική ευθύνη από έξω» είπε.

Από σήμερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της περιοχής, ο δήμος Λαγκαδά μετρά τις πληγές του, καθώς ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Συγκροτούνται δυο συνεργεία που προχωρούν στην καταγραφή ζημιών σε κάθε νοικοκυριό, απευθύνουμε έγγραφο στον ΕΛΓΑ για την καταμέτρηση των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο. Διαμεσολαβούμε, θα διεκπεραιώσουμε όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε το δημόσιο να προχωρήσει σε αποζημιώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαγκαδά, ανακοινώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες πολίτες της περιοχής Λαγκαδά, που υπέστησαν ζημιές σε κύριες κατοικίες, έπειτα από την έντονη βροχόπτωση στις 07/08/2020, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με στοιχεία και δικαιολογητικά έως 07/09/2020, για τη χορήγηση επιδόματος, στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών-Λουτρών 14 Λαγκαδάς), καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

1. Για τη χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών(600,00€) σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών:

α) Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).
2. Εγκρίνεται επιπλέον του ανωτέρω επιδόματος, η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση επιπλέον των δικαιολογητικών της παρ.1 του παρόντος άρθρου:

-Πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου.

β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση επιπλέον των δικαιολογητικών της παρ. 1 του παρόντος άρθρου:

βα) απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή

ββ) Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.
3. Για τη χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής (6.000,00€) κατ΄ ανώτατο όριο.

α) Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ) Τελευταία υποβληθείσα Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

δ) Βεβαίωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις περιπτώσεις πυρκαγιάς.

ε. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

4. Δικαιολογητικά χορήγησης εφάπαξ επιδόματος ποσού 4.500€ στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη λόγω τραυματισμού τους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω:

α).Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτούμενου προσώπου (έντυπο Δήμου)

β).Γνωμάτευση Βεβαίωσης Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ. στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής

γ).Γνωμάτευση ΚΕ.ΠΑ. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος τη πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και διάρκειά της

ΑΙΤΗΣΕΙΣ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 07/09/2020 ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ❗️

Όσον αφορά στους επαγγελματίες που υπέστησαν ζημίες από τις πλημμύρες στις 07/08/2020, μπορούν να καταθέτουν αίτηση για αποζημίωση σύμφωνα με την υπ. αρ. 20725/Β.979/10/05/2011( ΦΕΚ Β’/1207/14-06-11) απόφαση Υπουργού Οικονομικών, προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Δήμου Λαγκαδά.

Η εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών θα γίνει από επιτροπές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
thestival.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas