Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 08:16

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ

Όλοι μαζί, Σύλλογοι, σωματεία, φορείς και πολίτες του Δήμου Λαγκαδά είμαστε κατά της χωροθέτησης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα, στο Δήμο Λαγκαδά.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ κάθετα αντίθετοι στην κατασκευή της ΜΕΑ – ενός έργου βαριάς όχλησης στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, το οποίο μάλιστα θα εξυπηρετεί σχεδόν όλη την Κεντρική Μακεδονία. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ελλάδα αφού θα επεξεργάζεται πάνω από 300.000 τόνους το χρόνο σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα, βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού και του προγράμματος του Φο.Δ.Σ.Α, να κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, αλλά και μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης (Καύση).

Η θέση που προτείνεται για την χωροθέτηση βρίσκεται στην αγροτική οδό πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης (1 χλμ. περίπου από την στροφή της ΠΕΟ Θεσ/νίκης – Σερρών) μέσα στη Γ' ζώνη προστασίας του Εθνικού πάρκου λιμνών Κορώνειας - Βόλβης.

Στην Γ' ζώνη προστασίας, μιας πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής (σε διεθνές – ευρωπαϊκό - εθνικό επίπεδο), επιβαρυμένης ήδη από την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που επί 12 χρόνια μολύνει το περιβάλλον της περιοχής με αποδέκτη των αποβλήτων τον ποταμό Μπογδάνα - κύριο τροφοδότη της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας.

Τώρα δρομολογούν και την τερατώδη μονάδα ΜΕΑ ακριβώς εκεί που ξεκινά χείμαρρος, ο οποίος περνώντας μέσα από την πλατεία της Ασσήρου καταλήγει στην Κορώνεια. Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά !!

Τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε αυτή η χωροθέτηση του έργου απέχουν κατά πολύ από τα νομίμως οριζόμενα από το ΕΣΔΑ - ΠΕΣΔΑ. Το μόνο κριτήριο είναι το οικονομικό όφελος των ιδιωτών επενδυτών ώστε να είναι δίπλα ο ΧΥΤΑ για την καύση και τα υπολείμματα, ενώ τα απορρίμματα για να φτάσουν στη ΜΕΑ θα “ταξιδεύουν” παραπάνω από 100 χιλιόμετρα (από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Ημαθίας Πέλλας και Κιλκίς), με κόστος που θα πληρώνεται από τους πολίτες.

Δεν είναι δυνατόν να σηκώσει η περιοχή μας το βάρος της διαχείρισης όλων αυτών των απορριμμάτων. Με το άλλοθι της αμφιλεγόμενης αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή αυτών των μονάδων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ-ΚΑΥΣΗ) θα επιφέρει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή μας, καθιστώντας την κέντρο του σκουπιδιού της Κεντρικής Μακεδονίας και την ολοκληρωτική καταστροφή της Λίμνης.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ,

- γιατί ονειρευόμαστε ένα καλύτερο περιβάλλον στον Τόπο μας για μας και τα παιδιά μας,

 - γιατί θέλουμε ανάπτυξη με κέντρο αναφοράς τις λίμνες και τα Λουτρά και ΟΧΙ ΤΗ ΜΕΑ και ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

https://www.facebook.com/groups/SOK.MEA.LAGADAS/

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas