Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 08:42

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, ο σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά αναβιώνει τα χειμωνιάτικα Αναστενάρια.
Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως.
Το Θρακικό αυτό έθιμο, η Πυροβασία των Αναστενάρηδων είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί και Μπορντίβο, που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν το ξεριζωμό.
Κατά την παράδοση, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια.
Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί...
Ο Σύλλογος αναβιώνει τρεις φορές το χρόνο το έθιμο. Στις 20 Ιανουαρίου, στις 27 Ιουλίου και 21-22-23 Μαϊου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι ευρέως γνωστό και προσελκύει πλήθος επισκεπτών στην πόλη τού Λαγκαδά, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (ιστορικούς, λαογράφους, πανεπιστημιακούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης)

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas