Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 09:01

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Στην εν λόγω ερώτηση ανταποκρίθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι εξής υποψήφιοι Δήμαρχοι: Αναστασιάδης Ιωάννης, Ανδρεάδου Νίκη, Γεωργουδάκης Φίλιππος, Ταυρίδου Μαρκέλλα, Ταχματζίδης Ιωάννης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:

Η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές είναι αναγκαία για το δήμο μας. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας προκείμενου να μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο εργασίας που απαιτείται, καθώς και την στελέχωση και ενίσχυση του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου.

ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΝΙΚΗ:

Σαν αφετηρία προσδιορίζουμε το κρίσιμο θέμα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γιατί μέσα από αυτό μια σειρά άλλων ζητημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον Δήμο Λαγκαδά θα βρουν την λύση τους.
Καταρχήν, χρειάζεται αναδιοργάνωση και στελέχωση του γραφείου προγραμματισμού στο Δήμο Λαγκαδά με στόχο την έρευνα, παρακολούθηση και υποβολή προτάσεων για κατάλληλα Ευρωπαϊκά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των δημοτών.
Η ικανότητα του Δήμου να βρίσκει και να συμμετάσχει στα κατάλληλα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι κομβικής σημασίας. Στο πρόγραμμα μας παρατίθενται τα προγράμματα που τρέχουν τους τελευταίους μήνες. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε χρηματοδοτήσεις είναι η αναδιοργάνωση του γραφείου προγραμματισμού και της τεχνικής υπηρεσίας και πολεοδομίας.

ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ:

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται ότι θα έχει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και προτάσεών της όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από τον Δήμο Λαγκαδά. Έργα και υποδομές, όπως η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία που είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί τμήμα του γνωστού ΕΣΠΑ, είτε κόβονται και ράβονται στα μέτρα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.
Η αντισεισμική θωράκιση, με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, βρίσκεται στα «αζήτητα» του ΕΣΠΑ και των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων. Γιατί, ως γνωστό, αν ενισχύσεις αντισεισμικά ένα σχολείο, μετά δεν μπορείς να του βάλεις «διόδια», για να πλουτίζουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.....γιατί έτσι είναι ουσιαστικά δομημένα τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία όμως είναι χρήματα των λαϊκών οικογενειών και χρησιμοποιούνται ουσιαστικά προς όφελος της κερδοφορίας συγκεκριμένων συμφερόντων.
Στις προτεραιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι έργα για την ανάπτυξη των υποδομών παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, του εξοπλισμού των μονάδων υγείας αλλά και αναβάθμισης των χώρων πρασίνου, αξιοποίησης των όποιων ελεύθερων χώρων. Ιδιαίτερα για το ζήτημα της υγείας επισημαίνουμε ότι μια ορισμένη χρηματοδότηση που έρχεται μέσω του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας προφανώς και δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και τις ελλείψεις από την υποχρηματοδότηση που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν πρέπει να εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά να διεκδικούμε την μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τα έργα απο τον Κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει περικοπεί έως και 80%.
Από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εργατικά – λαϊκά στρώματα και τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές, αποδεικνύεται ότι η πρωτιά στην απορροφητικότητα «αναπτυξιακών» κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που καταγράφεται, τόσο συνολικά για τη χώρα μας σε επίπεδο ΕΕ, όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε επίπεδο Ελλάδας, βασικά εξυπηρετεί επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και μπαλώνει ορισμένες τρύπες, κατευθύνει ορισμένα ψίχουλα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεγόμενα «αναπτυξιακά» ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία των εργατικών και ευρύτερα λαϊκών στρωμάτων και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την ΕΕ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύται ότι θα διεκδικήσει από την Κεντρική Διοίκηση, όλα εκείνα τα κονδύλια, τα οποία θα συνεισφέρουν στην άνωδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με έργα υποδομής, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως:
Την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και κυρίως των σχολείων μας.
Την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της.
Απαραίτητα έργα υποδομής άθλησης, πολιτισμού και πρασίνου.
Εξασφάλιση φθηνού και ποιοτικού πόσιμου νερού
Εγγειοβελτιωτικά έργα στην ύπαιθρο
Την βελτίωση της οδοποιϊας (αγροτικής και αστικής).
Την λαϊκή κατοικία.
Τα δημόσια σχολεία που χρειαζόμαστε.
Τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που χρειάζεται ο λαός, χωρίς επιχειρηματίες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα απευθυνθούμε στον λαό προκειμένου να του αποκαλύψουμε την αλήθεια για το ΕΣΠΑ και για να τον καλέσουμε στον δρόμο των αγώνων, έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Διοίκησης. Στην πάλη για όσα δικαιούται και χρειάζεται. Γιατί όταν ο λαός θέλει μπορεί και η Λαίκή Συσπείρωση θα είναι εκεί για να το επιτύχουμε.

ΤΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ:

Αυτό που χρειάζεται και δεν έχει ο Δήμος μας οργανώσει σωστά, είναι ένα γραφείο αξιοποίησης όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης και στελέχωσή του με τεχνοκρατικά κριτήρια . Υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι, ακόμα και δημότες μας, που ασχολούνται στον τομέα αυτόν, αρκεί να συνεργαστούμε μαζί τους .Και βέβαια δεν αρκεί μόνο να υποβληθούν φάκελοι αλλά χρειάζεται και η γρήγορη απορροφητικότητα και παρακολούθηση του έργου, από ανθρώπους που γνωρίζουν και το έχουν αναλάβει. Σύνταξη σύγχρονου οργανογράμματος λειτουργίας του Δήμου με εξορθολογισμό των δαπανών του, αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του και επιλογή των ειδικών συνεργατών της νέας δημοτικής αρχής όχι με πελατειακή λογική, αλλά βάσει των ικανοτήτων τους.

ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:

Δυστυχως στο δημο μας ο ορος "διεκδικηση προγραμμάτων" είναι σχεδόν (για να είμαι επιοικης)αγνωστος. Χαθηκαν και χανοντε ευκαιρειες χρηματοδότησης με αναπτυξιακη προοπτικη γιατι απλα δεν υπηρξαν μελετες και οραματισμος. Πρωτο μελημα της δικης μας διοικησης, θα είναι να στελεχώσουμε μια ομαδα από ανθρώπους που θα ασχολειται αποκλειστικα με αυτό. Ειναι γνωστη η κακη οικονομικη κατασταση που επικρατει στο Δημο μας,αρα αναζητα κανεις πηγες χρηματοδότησης. Ακομη και τα νομικα προσωπα όπως η ΔΕΥΑΛαγκαδα θα μπορουσαν να διεκδικησουν πολλα προγράμματα αν ειχαν "διαχειριστικη επαρκεια" .

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas