Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 12:35

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Στην εν λόγω ερώτηση ανταποκρίθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι εξής υποψήφιοι Δήμαρχοι: Αναστασιάδης Ιωάννης, Ανδρεάδου Νίκη, Γεωργουδάκης Φίλιππος, Ταυρίδου Μαρκέλλα, Ταχματζίδης Ιωάννης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:

Το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί ιδιαιτέρα. Για την εξάλειψη του φαινομένου μελετάμε μία σειρά μέτρων, όπως την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας, την προώθηση του θεσμού των υιοθεσιών, την επέκταση του προγράμματος στειρώσεων και την στενότερη συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής. Παράλληλα εξετάζουμε την δυνατότητα δημιουργίας δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με κτηνίατρους και τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

 

ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΝΙΚΗ:

Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς θα πρέπει να συνεργαστούμε με ειδικούς επιστήμονες και φορείς. Μέτρα που θα ληφθούν άμεσα:
Α)Καταγραφή των οικόσιτων ζώων συντροφιάς από τον Δήμο- Ενημέρωση και κίνητρα στους δημότες για την ανάγκη καταγραφής και δημιουργίας μητρώου.


Β)Συμβάσεις για συνεργασία του Δήμου με ειδικούς επιστήμονες για την περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.


Γ)Επέκταση του δικτύου ποτίστρων και ταϊστρών σε όλο Δήμο και συνεχής παρακολούθηση και τροφοδοσία.


Δ)Συνεχείς ενημερωτικές δράσεις από τον Δήμο για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά με το πρόγραμμα δράσης του Δήμου Λαγκαδά, συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς που έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία, δημιουργία δικτύου εθελοντών δημοτών φιλόζωων.


Οι δράσεις αυτές αφορούν φυσικά την αναδιοργάνωση υπηρεσιών του δήμου μας, αλλά πέρα από αυτό θα χρειαστεί χρηματοδότηση 50.000€ / έτος.

 

ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ:

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους.


Σύμφωνα με το νόμο 4039 / 2012 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή που μεταφέρθηκε στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά δε φτάνει, πρέπει να υπάρχει και βούληση από τη Δημοτική Αρχή. Τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευαισθησία και όχι σαν απλή διεκπεραίωση!!


Στα δημοτικά συμβούλια ακούσαμε πολλά, δεχθήκαμε και προσωπικές επιθέσεις, εξαιτίας της κριτικής που ασκούμε για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων. Πού ήταν όλοι αυτοί οι όψιμα φιλόζωοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι; Είχαν θέσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Τι ψήφισαν;


Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο ΟΙΚΕΙΟ τους περιβάλλον. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά , καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα. Τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώνουμε τα σκυλιά για να μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι.


Όπως αντιλαμβάνεστε την κύρια ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του και ο Δήμος με τις δικές του υπηρεσίες. Οι εθελοντές προσφέρουν επικουρικά και σε συνεργασία με τις κρατικές και δημοτικές δομές.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώμονας της πολιτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη και πρόταση για θανάτωση των αδέσποτων, όπως προκρίνεται ως «πολιτισμένη» λύση από ορισμένους.


Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει :
1) Συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα.


2) Να ξεκινήσει ενημέρωση στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς.


3 ) Ενημέρωση των ιδιοκτητών με τη βοήθεια κτηνιάτρων για ειδικές φυλές, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και για τις απαιτήσεις των ζώων.


4) Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων, αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.


5 ) Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και πρόσληψη μόνιμου κτηνίατρου.


6 ) Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων.


7 ) Να υπάρξει πρόγραμμα και για τη στείρωση, περίθαλψη και σίτιση και για τις γάτες.


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που υπερψήφισε την τροπολογία για την υπεράσπιση της προστασίας των ζώων στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

 

ΤΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ:

Δεν μας αρέσει να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά από την πλευρά μας έχουν κατατεθεί προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν. Πρέπει όμως να πούμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων και η λύση του είναι υποχρέωση του Δήμου. Η επιτροπή που δια νόμου έπρεπε να λειτουργεί και με μέλη φιλοζωικών σωματείων στο δήμο μας δεν λειτούργησε τα τελευταία χρόνια . Τα αδέσποτα δεν είναι το πρόβλημά μας.

Το πρόβλημα στον Δήμο μας είναι η μη σωστή διαχείριση των πόρων που διατίθενται για αυτό το έργο. Ξοδεύουμε κάθε χρόνια 60.000 ευρώ χωρίς αποτέλεσμα. Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα πιστεύουμε ότι με ένα κόστος 200-250.000 ευρώ μπορεί άνετα ο Δήμος να αποκτήσει το δικό του πάρκο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να επιλύσει το πρόβλημα, να προσφέρει θέσεις εργασίας και να προσελκύσει κονδύλια από ην ΕΕ για περαιτέρω δράσεις, όπως πχ ξενώνας φιλοξενίας ζώων με πληρωμή κλπ.

 

ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:

Τα αδέσποτα πραγματικα εχουν εξελιχθεί σε μεγαλο πρόβλημα τοσο για την πολη του Λαγκαδα οσο και για τα υπολοιπα χωρια μας. Δυστυχως εχει να κανει με την παιδεια μας πανω στο θεμα αυτό. Το πρόβλημα δεν μπορει να εχει οριστικη λυση οσο καποιοι συμπολίτες μας βλεπουν τα κατοικιδια ως αντικείμενα χρησης ορισμενου χρονου. Ο Δημος θα πρεπει από την μια πλευρα να φροντιζει για την υγιεινη τους, να ακολουθει τα προγράμματα στειρωσης και από την άλλη να συνεργάζεται με τις φιλοζωικες οργανώσεις οι οποιες εχουν την γνωση και ενδεχομενα τις υποδομες για φιλοξενια,υιοθεσια κλπ.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas