Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 12:24

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΥΡΟΒΑΣΙΑ

Στην εν λόγω ερώτηση ανταποκρίθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι εξής υποψήφιοι Δήμαρχοι: Αναστασιάδης Ιωάννης, Ανδρεάδου Νίκη, Σάμου Χρύσα, Ταυρίδου Μαρκέλλα, Ταχματζίδης Ιωάννης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:

Βασική επιδίωξη της διοίκησης θα είναι η ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών, αρχαιολογικών, θρησκευτικών και ψυχαγωγικών σημείων του δήμου, η δημιουργία μεγάλων γεγονότων – εκδηλώσεων με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την αύξηση των επισκεπτών του δήμου. Στην κατεύθυνση αυτή κύριοι πόλοι ανάδειξης των προτερημάτων του δήμου και προσέλκυσης επισκεπτών θα είναι η λουτρόπολη Λαγκαδά, το πρώην στρατόπεδο «Μπαρέτη», οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, ο αρχαιολογικός χώρος των Καλινδοίων και τα ιδιαίτερα έθιμα του δήμου μας.


Αυτό σχεδιάζουμε να το πετύχουμε με μία σειρά δράσεων. Ειδικότερα την :


- Ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών δρώμενων, των ηθών και εθίμων μας (π.χ. Αναστενάρια, καρναβάλι και Πανηγύρι Σοχού, καρναβάλι Ασκού, έθιμο «Μαντί» στην Κριθιά, αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων Λαγκαδά, γιορτές τοπικών προϊόντων κ.α.).


- Ενίσχυση του γραφείου Τουριστικής Προβολής με εξειδικευμένο προσωπικό, για την εξυπηρέτηση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων του δήμου.


- Οργανωμένη τουριστική προβολή του δήμου Λαγκαδά, μέσω συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και σε εγχώριες διοργανώσεις σε συνεργασία με επαγγελματίες του δήμου με στόχο την ανάδειξη των δυναμικών στοιχείων του δήμου Λαγκαδά.
- Ανάπτυξη συνεργειών σε συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες του δήμου για την προσέλκυση συγκειμένων ομάδων επισκεπτών (π.χ. προσέλκυση μαθητικών σχολικών εκδρομών).


- Ανάδειξη και θεσμοθέτηση εποχιακών εκδηλώσεων, όπως η «Αγγέλων Πόλις», οι οποίες θα κάνουν γνωστότερο το όνομα του δήμου Λαγκαδά και των οικισμών του.


- Αξιοποίηση δημοτικού αναψυκτήριου στα Λαγυνά με θεματικό πάρκο μέχρι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.

 

ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΝΙΚΗ:


Όσον αφορά τα αναστενάρια και άλλες κορυφαίες ή μικρότερης εμβέλειας πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου μας θεωρούμε ότι αποτελούν μέρος του τουριστικού - πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής μας. Άρα είναι απαραίτητη η δημιουργία δομής Destination Management Organization (DMO) στο Δήμο Λαγκαδά, που θα διαχειρίζεται το τουριστικό προϊόν, που παράγεται στον Δήμο με σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο.


Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί portal για τον τουρισμό του Δήμου και αντίστοιχο application στο οποίο θα υπάρχουν real time πληροφορίες και περιεχόμενο για (ξενοδοχειακά καταλύματα, εστίαση, μέσα μαζικής μεταφοράς, μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, εκκλησίες, γιορτές και πανηγύρια, φυσικές ομορφιές, ποιότητα και τιμές) έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν και να προωθηθούν διαδικτυακά αλλά και σε τουριστικές εκθέσεις, τουριστικά πακέτα.

 

ΣΑΜΟΥ ΧΡΥΣΑ:


Μια παλέτα χρωμάτων αρωμάτων γεύσεων ηθών εθίμων και βιωμάτων που γονιδιακά εμπότισαν γενιές γενεών είναι ο πολιτισμικός χάρτης του Λαγκαδά από άκρη ως άκρη του… 47 χωριά το καθένα με διαφορετική ταυτότητα … πολυάριθμοι εθνικοτοπικοί σύλλογοι και φορείς, που προσδίδουν το αλάτι και το πιπέρι στο έδεσμα που θέλουμε να κερνάμε στους επισκέπτες μας… με εναλλαγές, με ιστορικότητα, με παγκόσμια πρωτοτυπία, με αρχαιοελληνική μεγαλοπρέπεια, προσφυγική υπερηφάνεια, γηγενή στοιχεία…


Ένα μωσαϊκό με ενδελεχείς καταγραφές, τουριστικούς χάρτες, και οδοιπορίες ιστορικότητας, πολιτισμικής εξωστρέφειας και συμμετοχές σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ θα ήταν μιας πρώτης τάξεως αρχή ...


Όσο για τα Αναστενάρια, το ερώτημά σας χρονικά απαντάται έμπρακτα, αφού τις προηγούμενες ημέρες με την ιδιότητα της Αντιδημάρχου, επιχείρησα να επικοινωνήσω το δρώμενο σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης γιατί δεν αρκεί εμείς να γνωρίζουμε την δυναμική και την αξία των δρωμένων του Δήμου μας … Χρειάζεται να το γνωστοποιούμε έγκυρα και έγκυρα… Όσο για τη δημοτική αρχή χρέος της είναι να υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού που με το υστέρημά τους διατηρούν ψηλά τα λάβαρα των παραδόσεων περιποιώντας τιμή στους προπάτορές μας.

 

ΤΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ:


Η πόλη του Λαγκαδά αλλά και όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα έχουν μια πλούσια λαϊκή παράδοση και ιστορία που χάνεται στο χρόνο. Δεν είναι μόνο τα Αναστενάρια που χρήζουν ανάδειξης και οργάνωσης, είναι το Μαντί στην Κριθιά, η Πάλη και το παραδοσιακό καρναβάλι στον Σοχό, η γιορτή του Κερασιού στην Όσσα, του Κάστανου στα Πετροκέρασα, τα Μυγδόνια στο Λαγκαδά και όλα τα άλλα λαϊκά δρώμενα που προβάλλουν την παράδοση.


Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες των Συλλόγων και των φορέων πολιτισμού και να βοηθήσει στο μέτρο των δυνάμεών του όλες τις προσπάθειες με σοβαρότητα και σοφία, ιεραρχώντας τις δράσεις και τις δαπάνες, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στη δημιουργία εθελοντικού πνεύματος και χορηγίας στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τα αναστενάρια, γίνονται κάθε χρόνο, απλά υστερούν στην διαφήμιση και την προσέλκυση επισκεπτών, που θα μπορούσε να γίνει μέσω των τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα πολύ εύκολα, αφού προβάλλεται ο ίδιος ο τόπος μας.


Επί πλέον χρειάζονται να δημιουργηθούν και νέες δράσεις για τον πολιτισμό, δεν αρκεί μόνο η ανάδειξη των παραδόσεων. Ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος χρειάζεται να επιδοτηθεί για πρότυπες δράσεις που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στη μουσική, στη ζωγραφική και σε άλλες τέχνες. Μια τέτοια δράση ήταν το Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια του Βερτίσκου, που διοργανώνονταν από το 1988 έως το 2004 και αγκάλιαζε τους νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα και πρέπει να ξαναζωντανέψουν.

 

ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:
Η αναδειξη της πολιτιστικης κληρονομιας, των ηθων και εθιμων του τοπου μας ασφαλως και θα πρεπει να ενδιαφερουν τη δημοτικη αρχη. Εχουμε ηδη επεξεργαστεί το πως θα το πετυχουμε και πως θα συνδεσουμε πραγματα μεταξυ τους όπως παράδειγμα πολιτιστικες εκδηλώσεις με ταυτοχρονη προβολη τοπικων προιοντων . Σε ότι αφορα τα αναστεναρια,δεν αρκει να θελει μονο ο Δημος να αναδειχθουν,πρεπει και οι ιδιοι οι συνδημότες μας που μετεχουν στο εθιμο να το επιθυμουν.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas