Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 12:13

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΓΚΑΔΑ "ΜΠΙΛΛΕΙΟ" ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

ΜΠΙΛΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΙΛΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΙΛΛΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Οι ερωτήσεις προωθήθηκαν σε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους. Στην εν λόγω ερώτηση ανταποκρίθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι εξής υποψήφιοι Δήμαρχοι: Αναστασιάδης Ιωάννης, Ανδρεάδου Νίκη, Σάμου Χρύσα, Ταυρίδου Μαρκέλλα, Ταχματζίδης Ιωάννης

1Η ΕΡΩΤΗΣΗ


Τί ενέργειες μπορούν να γίνουν για να επαναλειτουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά «Μπίλλειο» και πόσο υπολογίζεται το κόστος της συνολικής του αποπεράτωσης;

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ:

Το «Μπίλλειο» Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα στολίδι για την πόλη του Λαγκάδα και το δήμο μας. Το κόστος της συνολικής του αποπεράτωσης εκτιμώ ότι ξεπερνά το ένα (1) εκατομμύριο ευρώ. Ένα ποσό το οποίο είναι απαγορευτικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του δήμου.


Για το λόγο αυτό, ως νέα διοίκηση, θα στραφούμε στην εξεύρεση πόρων είτε από Τομεακά Προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Θα εξετάσουμε, επίσης, την δυνατότητα ένταξη της αποπεράτωσης του στο πρόγραμμα «Επανάχρησης κτιρίων» για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του κόστους.

 

ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΝΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ:

Καταρχήν, χρειάζεται αναδιοργάνωση και στελέχωση του γραφείου προγραμματισμού στο Δήμο Λαγκαδά με στόχο την έρευνα, παρακολούθηση και υποβολή προτάσεων για κατάλληλα Ευρωπαϊκά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των δημοτών. Στη συνέχεια πρέπει να μεριμνήσουμε για τη κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας του Δήμου Λαγκαδά, μέσω προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων και μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και ταυτόχρονη οργάνωση των υπηρεσιών σε υγιείς βάσεις.

Όταν συμβούν τα προηγούμενα, τότε θα μπορούμε να τρέχουμε Ευρωπαϊκά προγράμματα στον Δήμο Λαγκαδά, όπως γίνεται και σε πολλούς άλλους δήμους, και θα μπορούν να λυθούν ζητήματα όπως η αποκατάσταση των ζημιών και η ολοκλήρωση των εργασιών στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο, η νομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Λαγκαδά (ιδιοκτησιακό καθεστώς, έκδοση άδειας λειτουργίας) και η ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργίας των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου, κλειστά γυμναστήρια, στάδια, αίθουσες άθλησης) με παρεμβάσεις που αφορούν τα κτιριακά, την θέρμανση, την καθαριότητα, τη στέγαση, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τους αγωνιστικούς χώρους, τη φύλαξη και την ασφάλεια.

Είναι εύκολα κατανοητό πως η λύση σε αυτά τα προβλήματα θα έρθει μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών και της διοικητικής ικανότητας του Δήμου Λαγκαδά και δεν είναι έργα που θα χρηματοδοτηθούν σαν ξεχωριστά projects μέσα από ιδίους πόρους.

 

ΣΑΜΟΥ ΧΡΥΣΑ:

Με την βεβαιότητα ότι μια τέτοια δωρεά δεν θα πρέπει να παραμένει ανεκμετάλλευτη επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα μια ολόκληρη πόλη να μην διαθέτει ούτε ένα δόκιμο περιβάλλον πολιτισμού, φρονώ ότι η επαναλειτουργία του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου Λαγκαδά είναι μονόδρομος και θα πρέπει να είναι προμετωπίδα όλων όσοι κληθούμε να ασκήσουμε Διοίκηση.


Αναφορικά με τις απαιτητές ενέργειες, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια Οικονομοτεχνική μελέτη επικαιροποιημένη και πολυσχιδής για την ακουστική τον κλιματισμό τον φωτισμό την σκηνική απτότητα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα των αιθουσών… Κόστος και πολιτισμός είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες… όσο κι αν το κόστος είναι απαγορευτικό αξίζει να αποδοθεί με γενναιότητα προκειμένου και το όνειρο του Δωρητή να πραγματοποιηθεί και η πραγματικότητα των Λαγκαδιανών να μπολιαστεί με Δράσεις Έργα και Ημέρες Πολιτισμού.

 

ΤΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ:

Κατ’ αρχήν πρέπει να οργανωθεί το πλάνο, το καθεστώς και ο κανονισμός λειτουργίας του Μπίλλειου και να αναδιοργανωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ και να έχει την ευθύνη εισηγήσεων και δράσεων. Σε δεύτερη φάση η αναζήτηση ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση, θα δρομολογήσει και θα υλοποιήσει τα έργα που μένουν ανενεργά. Πιστεύουμε, από την πείρα μας, ότι με ένα κονδύλιο περίπου 500.000 ευρώ, μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση η λειτουργία του. Στη συνέχεια η σωστή λειτουργία και η εκμετάλλευση των χώρων για συνέδρια και ημερίδες επιστημονικών φορέων, θα βοηθήσει ώστε μόνο του να δρομολογήσει και την αποπεράτωση των υπόγειων χώρων.

 

ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ:

Στόχος της διοίκησης μας θα είναι να πραγματωθεί επιτέλους ο σκοπός για τον οποιο εγινε και να εκπληρωθεί η επιθυμια των ευεργετών του Δημου μας. Ειναι κατι που ακούγεται βεβαια σε κάθε προεκλογικη περιοδο εδώ και χρονια και μετα παύση.. Αυτό το στολιδι του Λαγκαδα πρεπει επιτελους να αποδωθει στην κοινωνια του Δημου μας και θα επιδιωξουμε να ειμαστε εμεις αυτοι που θα το πετυχουμε.Χωρις οικονομοτεχνικη μελετη δεν μπορει να υπαρξη κοστολογηση, η οποια βεβαια εχει αμεση σχεση και με το τι οραματιζόμαστε για το χωρο αυτό.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas