Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 07:08

18 Μαΐου - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ στην Όσσα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΣΣΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΣΣΑΣ ΟΣΣΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Μπορεί η Όσσα να μη διαθέτει ακόμη ένα οργανωμένο Τοπικό Μουσείο, ωστόσο, από το 2016 διαθέτει τη δική της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ, σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο του χωριού και συγκεκριμένα στο διατηρητέο κτίριο (1926) του παλαιού Δημοτικού Σχολείου.

Ταυτόχρονα, από το 2018 προστέθηκε στον οικισμό άλλος ένας επισκέψιμος χώρος πολιτισμού, το ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ της οικογένειας Γρόλλιου, του οποίου η αναβίωση-επανάχρηση αναπαριστά μια εμπορική δραστηριότητα της παραδοσιακής οικονομίας της κοινότητας, στο παλιό εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Κάτω Αγοράς.

Οι παραπάνω δράσεις δημιουργήθηκαν με ενέργειες και εθελοντική προσφορά των μελών του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», αποτελώντας μια «κιβωτό» μνήμης, διάσωσης και προβολής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της γραφικής και όμορφης Όσσας (παλιά Βυσσώκα), ενός ορεινού οικισμού στις πλαγιές του Βερτίσκου, που κουβαλά εδώ και αιώνες μνήμες, θύμησες και ιστορίες του πολιτισμού της Μακεδονίας...

Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου περιλαμβάνεται επίσης η αναβίωση ενός παλιού τσαγκαράδικου, καθώς και το «ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ», με την αποκατάσταση ενός παραδοσιακού κτιρίου του χωριού και τη μετατροπή του σε εκθετήριο σχετικά με την ιστορία της υποδηματοποιίας στον οικισμό! Με τις παρεμβάσεις αυτές του συλλόγου δημιουργείται ένα δίκτυο επισκέψιμων χώρων πολιτισμού, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των κατοίκων και επισκεπτών, το οποίο λειτουργεί ως ένα «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής», βασισμένο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών Οικομουσείων!

Πληροφορίες:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΣΑΙΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ»
Τ.Κ. 57200 - Όσσα Λαγκαδά
Ν. Θεσσαλονίκης
Τηλ. επικοινωνίας: 6937 310301 / 6945 055380
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas