Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 14:59

Επανεύρεση δακτυλιωμένου Λευκοπελαργού (Ciconia ciconia) στη Γερακαρού

ΛΕΥΚΟΠΕΛΑΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΟΥ ΛΕΥΚΟΠΕΛΑΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ

Ένας Λευκοπελαργός, δακτυλιωμένος, καταγράφηκε στη Γερακαρού πριν λίγες μέρες. Το πουλί είχε δακτυλιωθεί από την Εύα Στέτς, συντονίστρια των δακτυλιώσεων των λεύκων πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, μελετητής του Λευκού πελαργού και μέλος του White Stork Research Group, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής (ΦΔ), το 2014 όταν ήταν ακόμα νεοσσός σε φωλιά στο Καβαλάρι (εικ.1).

Το πουλί, ενήλικο πλέον, έχει ζευγάρι και φωλιάζει στην περιοχή μας.
Ο ίδιος πελαργός είχε καταγραφεί και το 2017 πάλι στην Γερακαρού!

Το γεγονός καταγράφηκε και αναφέρθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).
Η απόσταση μεταξύ των σημείων δακτυλίωσης (2014) και επανεύρεσης (2017 και 2019) είναι 17χιλ περίπου.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε που ήταν το πουλί στο διάστημα που μεσολάβησε. Οι πελαργοί είναι μεταναστευτικά πουλιά και έρχονται στην Ελλάδα μόνο για αναπαραγωγή το Μάρτιο και φεύγουν το Σεπτέμβριο. Η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο για να μεταναστεύσουν και να ξαναγυρίσουν, πολλές φορές φτάνει τις χιλιάδες χιλιόμετρα, αφού μπορεί να φτάσουν από το Ισραήλ μέχρι και τη νότια Αφρική για να περάσουν το χειμώνα τους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές. Άσχημες καιρικές συνθήκες, κόπωση, παράνομο κυνήγι, δηλητηρίαση, μείωση των βιοτόπων τους, ατυχήματα από ηλεκτροπληξία, ατυχήματα από επικίνδυνα σκουπίδια όπως σχοινιά, τσουβάλια, πλαστικές σακούλες κ.α. που μπορεί να επιφέρουν από ακρωτηριασμό μέχρι και θάνατο.
Μετά από όλες αυτές τις δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσουν και καταστροφή της φωλιάς τους από τους ανθρώπους. Είναι βασικό να έχουν έτοιμη τη φωλιά όταν γυρίσουν και να μην χρειαστεί να την φτιάξουν από την αρχή.
Ευτυχώς στην περιοχή μας οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και περιμένουν κάθε χρόνο με χαρά να ξαναδούν τους πελαργούς να φτάσουν στις αρχές της άνοιξης. Η «Μερόπη και ο Βρασίδας» όπως ονόμασε τους δύο πελαργούς η γειτόνισσα που τους προσέχει, κάθε χρόνο βγάζουν 3-4 μικρά. Ήδη τα μικρά έχουν βγει από το αυγό και οι γονείς φέρνουν φαγητό εναλλάξ, ενώ πάντα μένει ένας για να τα προσέχει.

Ο Λευκοπελαργός είναι πουλί που είναι κοινωνικό με τους ανθρώπους και επιλέγει τις περισσότερες φορές να φτιάχνει τη φωλιά του μέσα σε οικισμούς, σε κολώνες της ΔΕΗ, σε στέγες σπιτιών, σε καμπαναριά κα.
Κάθε χρόνο ο ΦΔ καταγράφει όλες τις φωλιές λευκοπελαργών και την αναπαραγωγική επιτυχία του κάθε ζευγαριού που φιλοξενεί η περιοχή αρμοδιότητάς του.
Επίσης, είναι βασικό να τονιστεί η σημασία της δακτυλίωσης στα πουλιά, η οποία μας δίνει σημαντικά δεδομένα και πόσο σημαντικό είναι η πληροφορία της επανεύρεσης δακτυλιωμένου πουλιού να αναφέρεται.

Εικ.1. Δακτυλίωση των νεοσσών στο Καβαλάρι το 2014
Εικ.2 Σημείο επανεύρεσης (2017 και 2019)
Εικ.3 ο δακτυλιωμένος Λευκοπελαργός στη φωλιά, φροντίζει τα μικρά.

Λίλα Κάρτα
Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas