Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 08:40

"ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΧΟΥ" ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΛΕΤΣΙΟΥ

ΣΑΚΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ ΣΑΚΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΟΧΟΥ

Με την χωροταξική εφαρμογή του Καλλικράτη, στην Επαρχία Λαγκαδά και ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή Σοχού επιτελέστηκε ένα έγκλημα, καθημερινά θύματα του οποίου ειναι οι κάτοικοι όλων των οικισμών αυτής της περιοχής.
Ολόκληρη η Επαρχία Λαγκαδά με έκταση 2002 τ. χλμ. χωρίστηκε σε μόλις δύο Δήμους, τον Δήμο Λαγκαδά με έκταση 1220 τ. χλμ. *συγκρ. Δήμος Ρόδου 1408 τ. χλμ. και τον Δήμο Βόλβης με έκταση 782 τ. χλμ. *συγκρ. Δήμος Κέρκυρας 614 τ. χλμ.
Ο Δήμος Λαγκαδά προέκυψε από την συνένωση 47 οικισμών, επτά πρώην Καποδιστριακών Δήμων που ανήκουν σε εντελώς ανομοιογενείς μεταξύ τους περιοχές μεταξύ των οποίων και ο απο εκατονταετίας ιστορικός Δήμος Σοχού.
Ο Δήμος Βόλβης προέκυψε από την συνένωση 32 οικισμών, έξι πρώην Καποδιστριακών Δήμων που επίσης ανήκουν σε εντελώς ανομοιογενείς μεταξύ τους περιοχές μεταξύ των οποίων και ο Καποδιστριακός Δήμος Αρέθουσας που ανήκει στην ενιαία γεωγραφική περιοχή του Σοχού.
Για την περιγραφή της ζοφερής κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια οι 10.000 περ. κάτοικοι των οικισμών της περιοχής Σοχού θα χρειαστεί η συγγραφή βιβλίου. Οι υπηρεσίες προς τον πολίτη που αφορούν θέματα καθημερινότητας είναι ελλπείς έως ανύπαρκτες. Οι διοικήσεις των Δήμων όπου σήμερα ανήκουν αυτοι οι οικισμοί δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης βασικών αναγκών.
Στις 25/03/2012 με πρωτοβουλία και μετά από ομόφωνη απόφαση (αρ. 19/18-03 -2012) του Τοπικού Συμβουλίου της Δημ. Κοινότητας (πλέον) Σοχού του οποίου προήδρευα, συστάθηκε η Επιτροπή για την Αναδημιουργία του Δήμου Σοχού. Ιδρυτικά, επίσης, μέλη αυτής της Επιτροπής είναι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Σοχού, οι Πρόεδροι των οικισμών της περιοχής Σοχου και οι εν ενεργεία τοτε βουλευτές Αναστασιάδης Σάββας, Καράογλου Θόδωρος και Γιώργος Αρβανιτίδης.
Στις 02/05/2012 5μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής (Λέτσιος Αθανάσιος, Τυλίδης Βασίλειος, Ζαχαρέγκας Ζαχαρίας, Μισχόπουλος Απόστολος Καρακινάρης Γεώργιος και ο βουλευτής Καράογλου), συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος υποσχέθηκε για την αποκατάσταση της αδικίας στην περιοχή μας και την επανασύσταση του Δήμου Σοχού.
Η Επιτροπή προχώρησε στήν σύνταξη φακέλου που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν τους 16 οικισμούς της ενιαίας περιοχής Σοχού με συγκεκριμένη, χωροταξικά, πρόταση για την δημιουργία Δήμου Ορεινού Όγκου με έδρα τον Σοχό.
Μετά από πολλές επαφές της Επιτροπής στίς 14/11/2013 απο αντιπροσωπεία της (Λέτσιος Αθανάσιος, Γρούσκος Τριαντάφυλλος, Καρακινάρης Γεώργιος και ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης) έγινε αναλυτική παρουσίαση του φακέλου στό Γραφείο του Πρωθυπουργού (Κώστας Μπούρας) Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια μέρα από αντιπροσωπεία της Επιτροπής (Λέτσιος Αθανάσιος, Παππάς Θεοφάνης, Γρούσκος Τριαντάφυλλος, Νούλη Μαρία, Ζαχαρέγκας Ζαχαρίας, Μισχόπουλος Απόστολος , Καρακινάρης Γεώργιος και ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης) έγινε αναλυτική παρουσίαση του φακέλου στόν Υπουργό τότε Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Οι ενέργεις της Επιτροπής δέν καρποφόρησαν διότι, ενώ όλοι οι κυβερνητικοί τότε εμπλεκόμενοι αναγνώριζαν το δίκαιο του αιτήματος μας, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δέν τόλμησε ποτέ να «ανοίξει» το χωροταξικό του Καλλικράτη.
Ο αγώνας της Επιτροπής συνεχίστηκε και με την σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιόντας ώς σύνδεσμο μεταξύ Επιτροπής και κυβέρνησης τον Απόστολο Μισχόπουλο.
Στις αρχές Μαρτίου του 2017 έγινε μία πρώτη επαφή αντιπροσωπείας της Επιτροπής (Μισχόπουλος Απόστολος, Λέτσιος Αθανάσιος και π. Χρυσάφης Τσολάκης) με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα
και στη συνέχεια με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελο.
Στίς 02/05/2017 από αντιπροσωπεία της Επιτροπής (Μισχόπουλος Απόστολος π.Χρυσάφης Τσολάκης, Λέτσιος Αθανάσιος Καρακινάρης Γεώργιος) και Δημήτρης Μάρδας στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε αναλυτική παρουσίαση του φακέλου στον Γεν. Γραμματέα Κώστα Πουλάκη.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2017 ο φάκελος εμπλουτίστηκε με επι πλέον στοιχεία και με μία Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας του προτεινόμενου νέου Δήμου Σοχού και στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.
ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018.
Στίς 12/10/2018 από αντιπροσωπεία της Επιτροπής (Μισχόπουλος Απ., π.Χρυσάφης, Λέτσιος Αθ., Καρακινάρης Γ.) και πολιτευτή Στέλλα Βαλάνη έγινε αναλυτική παρουσίαση του φακέλου στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Στίς 09/11/2018 από αντιπροσωπεία της Επιτροπής (Νόικος Απόστολος και Λέτσιος Αθανάσιος) παραδόθηκε ο φάκελος στον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, παρότι μας δήλωσε οτι ήδη ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο. Από αυτήν την συνάντηση φύγαμε με την βεβαιότητα οτι άν δημιουργηθεί ένας νέος χερσαίος Δήμος αυτός θα είναι ο νέος Δήμος Σοχού.
Στίς 26/02/2019 ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών αλλαγών, από αντιπροσωπεία της Επιτροπής (Νόικος Απόστολος π. Χρυσάφης Τσολάκης και Λέτσιος Αθανάσιος) έγινε αναλυτική παρουσίαση του φακέλου στό Γραφείο Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Όλοι οι παραπάνω αναγνώρισαν την πληρότητα του φακέλου και την αδικία που έχει γίνει εις βάρος τηςπεριοχή μας και αντιμετώπισαν θετικά το αίτημά μας.
Στίς 03/03/2019 ώς ύστατη προσπάθεια συνέταξα και απέστειλα στο προσωπικό mail του Πρωθυπουργού ανάλογη επιστολή.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους αυτά τα χρόνια αγωνιούν και συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο στον δύσκολο αυτό αγώνα που ανέλαβε η επιτροπή μας. Ιδιαίτερα να μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τις κυρίες Δήμητρα Παράσχου και Ελευθερία Γαγανέλη για την γραμματειακή και όχι μόνο υποστήριξη που παρείχαν στην επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΡΚΟ ΤΙΜΗΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ...

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas