Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 12:06

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙ

Νέο κέντρο καταγραφής προσφύγων θα διαμορφωθεί στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης, στον χώρο όπου λειτουργεί σήμερα Κέντρο Φιλοξενίας. Την ίδια ώρα, προχωρά ο σχεδιασμός και για την δημιουργία δομής υποδοχής και 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων σε κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου, ώστε να μην ξαναδούμε εικόνες σαν κι αυτές των προηγούμενων ημερών στο κέντρο της πόλης.
Ο σχεδιασμός ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου, της περιφέρειας, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ΜΚΟ.

Μέχρι το τέλος του μήνα η νέα δομή στο Βαγιοχώρι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον οποίο περιέγραψε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, μέχρι το τέλος του μήνα, η δομή φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης θα μετατραπεί σε δομή καταγραφής προσφύγων, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα διαμονής οι πρόσφυγες που κατφτάνουν στην πόλη, για περίπου έναν μήνα.

"Η δομή στο Βαγιοχώρι στην παρούσα κατάσταση, με δομές για πρώτη γραμμή υποδοχής εξυπηρέτησε το σκοπό της μέχρι και τώρα. Η επόμενη κίνηση είναι να το αδειάσουμε να το καθαρίσουμε και να το συνδιαμορφώσουμε για να μπορούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις υποδοχής εκεί, με βιώσιμες κατασκευές, για να χουν οι άνθρωποι ένα αξιοπρεπές περιβάλλον όσο περιμένουν να τους διατεθεί δευτερεύουσα υποδομή στην ενδοχώρα", ανέφερε ο κ. Ράγκος.

Όπως είπε, χθες έγινε η μεταφορά των πρώτων 108 ατόμων από το Βαγιοχώρι σε δομή η οποία επεκτάθηκε στην Καβάλα, ενώ και τα υπόλοιπα 165 άτομα, αναμένεται να μετακινηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε κτίριο της οδού Μοναστηρίου η δομή protransit

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης τόνισε ότι ο δήμος θα είναι σε θέση μέχρι το τέλος του χρόνου να προσθέσει στις υπάρχουσες δομές, ένα κέντρο υποδοχής, σε κτίριο που νοικιάζει ο δήμος, στην οδό Μοναστηρίου.

"Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη λειτουργία μιας δομής 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων. Έχει ωριμάσει η ιδέα, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα λειτουργεί συνεπικουρικά με την δομή του υπουργείου. Ο χώρος θα είναι σε ένα ακίνητο του δήμου που στεγάζονται υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής, εκτιμούμε ότι είναι ένας χώρος που βολεύει γιατί δεν είναι στο κέντρο της πόλης. Εάν δούμε ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα θα προχωρήσουμε σε δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Έτοιμοι να την λειτουργήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκάκης.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο συντονιστής σε θέματα προσφυγικού, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η ΠΚΜ μπορεί να διαθέσει χώρους για διοικητική μέριμνα” οι οποίο θα αξιοποιηθούν για αποθήκευση υλικών κτλ.
thestival.gr

 

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas