Σάββατο, 19 Απριλίου 2025 14:14

"Άνοιξη" του Δημήτρη Χορόσκελη

Κοίταζε στοργικά τα χελιδόνια και τα λελέκια που είχαν έρθει και φέτος, εδώ κι εβδομάδες, πιστά στο καθιερωμένο ραντεβού τους. Η άφιξή τους ήταν ένα σημαντικό γεγονός, επειδή σηματοδοτούσε και τον ερχομό της άνοιξης. Άλλα εγκαταστάθηκαν στις παλιές φωλιές τους, άλλα έφτιαχναν καινούργιες. Κάποιες έμειναν άδειες, απόδειξη ότι οι ένοικοί τους δεν τα κατάφεραν στο μακρινό και δύσκολο ταξίδι… Τον στενοχωρούσαν εκείνες οι άδειες φωλιές, ένοιωθε σαν να είχε χάσει αγαπημένους φίλους… «Έλα, σου έφτιαξα καινούργιο Μάρτη, και κοίτα μη σου κοπεί, πάλι, με τις παλαβομάρες σου, και τον ξαναχάσεις…», του είπε η μάνα του. Της έτεινε τον δεξί καρπό του κι εκείνη του έδεσε εκεί το νημάτινο βραχιόλι, πλεγμένο από μια άσπρη και μια κόκκινη κλωστή, για προστασία από τον ήλιο…
Πέρασε με λαμπρούς εορτασμούς η Λαμπρή κι έφτασε επιτέλους και η Πρωτομαγιά. Η μάνα του είχε ετοιμάσει αποβραδίς ένα σωρό φαγητά. Ο πατέρας του έζεψε το άλογο στο κάρο, ανέβηκαν όλοι επάνω και τράβηξαν για το βουνό, για τη Μάρω. Ήταν πρωί ακόμη, ο κάμπος ήταν σκεπασμένος με μια ελαφριά αχλύ, μοσχοβολούσε από τα αγριολούλουδα και αντηχούσε από τιτιβίσματα πουλιών: καρδερίνες, σιταρήθρες, γαλιάντρες, φλώροι, κορυδαλλοί, παπαδίτσες, μελισσοφάγοι, συκοφάγοι, κιρκινέζια, γεράκια, συνέθεταν τη μελωδική Συμφωνία της Άνοιξης. Στον δρόμο συνάντησαν κι άλλα κάρα γεμάτα κόσμο. Όταν έφτασαν, ξέζεψαν το άλογο και το έδεσαν σε έναν ίσκιο με πολύ χορτάρι, για να βοσκάει. Ύστερα, άπλωσαν κουρελούδες κάτω από ένα δέντρο, κατέβασαν τα πράγματα, και έστησαν την ψησταριά. Το ίδιο έκαναν και οι άλλες παρέες. Αραιά και πού ακούγονταν τραγούδια, από κάποιους λίγους που είχαν φέρει μαζί τους τα πρώτα τρανζίστορ. Οι γυναίκες άρχισαν να μαζεύουν αγριολούλουδα, για το μαγιάτικο στεφάνι, οι άντρες ασχολούνταν με το ψήσιμο, σιγοπίνοντας ούζο, τσίπουρο, και τσιμπολογώντας μεζέδες, και τα παιδιά έπαιζαν παιχνίδια ή επιδίδονταν σε εξερευνήσεις. Κάποιοι πήγαν στο ποτάμι για ψάρεμα.
Το μεσημέρι έφαγαν με περίσσια όρεξη τα φαγητά. Σχηματίστηκαν διάφορες μεγάλες παρέες και κάποιοι μερακλήδες, υπό την επήρεια του ποτού, το έριξαν στο τραγούδι και τον χορό. Το απομεσήμερο, σιγά-σιγά όλη εκείνη η φασαρία άρχισε να κοπάζει: ένας-ένας, οι εκδρομείς έπεφταν κάτω από τους παχείς ίσκιους των δέντρων για τον μεσημεριανό ύπνο. Ακούγονταν μόνο οι φωνές από τα παιδιά, που συνέχιζαν ακούραστα να παίζουν και να τριγυρνούν. Το απόγευμα, όλος εκείνος ο κόσμος πήρε σιγά-σιγά τον δρόμο της επιστροφής. Από το πολύχρωμο καραβάνι ξεχώριζε, όπως πάντα, το κάρο του αγωγιάτη, του Κακαλέκα: άψογα ζωγραφισμένο και συντηρημένο, με τα χάμουρα του αλόγου γεμάτα μελωδικά μπρούντζινα κουδουνάκια και πολύχρωμες φούντες… Όταν έφτασαν στο σπίτι, κρέμασαν το μαγιάτικο στεφάνι στη αυλόπορτα. Στη γιορτή του Άη-Γιαννιού, στις 21 Ιουνίου, θα άναβαν τρεις φωτιές, θα το έριχναν μέσα, και θα πηδούσαν από πάνω τους τρεις φορές, όπως ήταν το παλιό έθιμο του Κλήδονα…


Το βράδυ, μιας και ήταν αργία, βγήκαν στη Βόλτα. Όλο σχεδόν το χωριό, παρέες-παρέες, ανεβοκατέβαινε τον κεντρικό δρόμο, με σακουλάκια γεμάτα κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, στραγάλια, φιστίκια στα χέρια, αγορασμένα από το μαγαζί του Στραγαλά ή από το καροτσάκι του κυρ-Πασχάλη, και συζητούσαν, αστειεύονταν, ερωτοτροπούσαν. Υπήρχαν και πολλοί εξοδούχοι φαντάροι, από τα δύο κοντινά στρατόπεδα. Το καλοκαίρι το πλήθος εκείνο μεγάλωνε ακόμη περισσότερο, λόγω των ξένων που έρχονταν για τα ετήσια ιαματικά μπάνια τους, στα Λουτρά. Τις Αποκριές, εκεί γινόταν η καθιερωμένη παρέλαση με τα διάφορα άρματα (που έφτιαχναν οι αξιοθαύμαστοι αδερφοί Νικολή) και τους λοιπούς μασκαράδες, και το άλλο πρωί ο δρόμος ήταν στρωμένος με ένα πολύχρωμο χαλί από σερπαντίνες και κομφετί…


«Ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό Παιδί-Φάντασμα, και η Κατερίνα βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση, περικυκλωμένοι από πέντε Γερμανούς στρατιώτες, που κρατούσαν όμηρο τον Σπίθα. Ο Γιώργος ζύγισε γρήγορα την κατάσταση, ψάχνοντας πυρετωδώς με το μυαλό του κάποια λύση… Και τότε πετάχτηκε, σαν από το πουθενά, το Τζιτζίκι, και άρχισε να φτύνει από το στόμα του, προς τη μεριά των έκπληκτων Γερμανών, τα περίφημα σιδερένια κουρσούμια του!…». «Νώντα! Έλα γρήγορα, ήρθαν οι Κούνιες!…», τον διέκοψε από το διάβασμα η χαρούμενη φωνή του Μάνθου από την αυλή. Κατέβηκε τρέχοντας τις σκάλες και πήγαν γρήγορα στο Ανοιχτό. Εκεί, βρίσκονταν σωριασμένα σε διαφορετικά σημεία σίδερα, σανίδες, καραβόπανα, ξύλινα αλογάκια, πηδαλοκίνητα αυτοκινητάκια, καραβάκια… Κάποιοι είχαν ήδη αρχίσει να στήνουν. Σε λίγη ώρα όλοι εκείνοι οι άμορφοι σωροί θα γίνονταν οι διάφορες Κούνιες, τα Αυτοκινητάκια, ο Γύρος του Θανάτου, η Πισίνα με τα Παπάκια και τους Κρίκους, το Σκοπευτήριο, το Δυναμόμετρο, η Ασώματος Κεφαλή, ο Μασίστας… Μια μικρή Μαγική Πόλη…Δίχως να το καταλάβουν είχε έρθει η εποχή των Αναστεναριών, το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου κι Ελένης. Η ίδια η γιορτή κρατούσε τρεις μέρες, αν και οι «Κούνιες» έμεναν δεκαπέντε. Το χωριό τους γινόταν πάλι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, προσελκύοντας ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν το μυστήριο της ακαΐας των Αναστενάρηδων. Ακόμη και επιστήμονες είχαν ασχοληθεί με το ανεξήγητο φαινόμενο, το οποίο οι Αναστενάρηδες απέδιδαν στην προστασία των δύο Αγίων. Θυμούνταν μια χρονιά που ο αρχιαναστενάρης, ο κυρ-Σωτήρης ο Λιούρος, χόρευε με ηλεκτρόδια στο κεφάλι, ίδιος εξωγήινος! Το ίδιο βράδυ τους άφησαν να ανέβουν στα Μεγάλα Καραβάκια, απόδειξη ότι είχαν πια μεγαλώσει. Το τριήμερο του Πανηγυριού αγόρασαν αναψυκτικά από τον Καραγεωργίου, τα έβαζαν λίγα-λίγα μέσα σε κουβάδες με πάγο, και τα πουλούσαν στους διψασμένους θεατές για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι.


Η εποχή του πανηγυριού σήμαινε ότι είχε έρθει και ο καιρός για να πετάξουν μπαλόνια (έτσι έλεγαν τους χαρταετούς). Πρώτα έφτιαχναν τον οκτάγωνο σκελετό με τέσσερα κομμάτια καλαμιών, γερά δεμένα στο κέντρο. Ύστερα τον έντυναν με πολύχρωμες χάρτινες κόλλες, ενωμένες με αλευρόκολλα. Κατόπιν έφτιαχναν την ουρά με κλωστή και λεπτές λωρίδες από κόλλες. Το πιο δύσκολο ήταν να φτιάξουν τα ζύγια, που θα επέτρεπαν στον χαρταετό να πετάξει. Αν δεν ήταν φτιαγμένα σωστά δεν θα πετούσε με τίποτα. Στο τέλος τον έδεναν από τα ζύγια στην άκρη ενός μεγάλου κουβαριού από γερό σπάγκο, που ήταν τυλιγμένος σε ένα μικρό κομμάτι ξύλο, και ήταν έτοιμος για την απογείωση. Υπήρχαν παιδιά που κατάφερναν να τους πετάξουν τόσο ψηλά που μόλις και μετά βίας μπορούσες να τους διακρίνεις στο γαλάζιο του ουρανού… Έμοιαζαν με μνήμες αχνές, από εκείνα «τα χιόνια τα παλιά»……


(Επίσης, λαμπυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου, οι καραμέλες «Φλόκα», οι παγονιέρες, τα «Μίκυ-Μάους», ο «Μικρός Σερίφης», η «Μάσκα», το «Μυστήριο», οι ρεκλάμες της «Μαλαματίνας», του «Αλγκόν», του σαπουνιού «Παπουτσάνη», οι λάμπες ασετυλίνης, οι ταινίες του Σαρλό, του Χοντρού και του Λιγνού, τα ξύλινα σπαθιά, τα αυτοσχέδια τόξα, οι σβούρες, τα πρώτα πικ-απ, τα τζουκ-μποξ, τα αποκριάτικα πιστόλια με την κορδέλα καψουλιών, τα νεροπίστολα, ο Λουί ντε Φυνές και ο Τζέρυ Λιούις, ο Ρίνγκο και ο Τζάνγκο, τα σακουλάκια του «Κλιν» με τα μπαρμπαδάκια, τα τενεκεδένια κουρδιστά παιχνίδια, τα μολυβένια στρατιωτάκια, τα αυτοσχέδια πατίνια με σανίδες και ρουλεμάν, τα Πουλάκια της Τύχης, τα πρώτα μηχανάκια «Ζούνταπ» και «Φλορέττα», το μπιλιαρδάδικο του Καμπάκα, οι Ψησταριές του Φαρούκ και του Μήτα, η ταβέρνα του Ρουμάνου-με-την-κιθάρα-του, το ποδηλατάδικο του κυρ-Βασίλη του Ιταλού, η Πασχαλινή γιορτή στο Στρατόπεδο Μπαρέτη, τα πετρόχτιστα πολυβολεία, οι αγροφύλακες… «Πού να μαζεύεις τα χίλια κομματάκια του κάθε ανθρώπου;», που λέει και ο Σεφέρης…).
Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας της δεκαετίας του ’60… Τότε που υπήρχαν οι τέσσερις εποχές (τώρα έμειναν δύο), η λίμνη Κορώνεια (τώρα κρανίου τόπος), η Φύση αλώβητη (τώρα πληγωμένη και αφύσικη), τα δημιουργικά παιχνίδια των παιδιών (τώρα είναι όλα τους κολλημένα σε μια οθόνη), τα Αναστενάρια (τώρα γίναμε όλοι αναστενάρηδες), επαγγέλματα με ιστορία χιλιετιών (τώρα το βιομηχανικό φασόν αντικατέστησε το ποιοτικό χειροποίητο)… Μέχρι που άρχισε η επέλαση του τεχνητού και του μαζικού… Έχω έναν μόνιμο πόνο στη μνήμη… Άγριο πράγμα η ζωή… Συνεχώς νοιώθεις πρόσφυγας του παρελθόντος και του μέλλοντος… Σε ένα διαρκές οδυνηρό παρόν…

- Κείνο το λιθόστρωτο πετρώδες
μονοπάτι θά διαβώ ,
στ' αχνάρια ενός αθώου
ξωπισω σου θά έλθω ,
με μάτια δακρυσμένα
πίσω από τόν όχλο περπατώ
Με βήμα πονεμένο.

- Δύο αγριολούλουδα πιο κάτω
κλαίνε από λύπη,
ο Κτίστης, ο Δημιουργός
σταυρώνεται, υπό ανομων ,
ενα πευκάκι , μια ιτιά
λυγίζουν τά κλαδιά τους ,
μπροστά στο θείο δράμα .

- Δύο πουλάκια στο σταυρό
στέκονται εκεί δίπλα ,
με τό ραμφακι τό μικρό
τραβουνε τά αγκάθια ,
από το Άγιο σου μέτωπο
νά διωξουνε τόν πόνο ,
Πετώντας πέρα δώθε .

- Ω μάνα, μάνα γλυκιά
κάτωθεν τού Σταυρού σου ,
δάκρυα και αναφιλητα
ρομφαία μέσα στην καρδιά ,
τρυπάει την ψυχή της
θωρρει τό άγιο σπλαχνο της ,
αθώο νά πονάει .

- Υιέ μου, και ζωή μου
γυιε μου τί σού 'καναν,
τούτοι οι ανθρώποι
συ, πού τούς τυφλούς
τούς έδωσες τό φώς τους ,
συ, πού εγιατρεψες ,
αρρώστους, πονεμένους .
- Μανούλα μου μήν κλαίς
δεν ξέρουνε τί κάνουν ,
συγχώρεσε τους και εσύ
καί εγώ το ίδιο κάμω ,
μονάχα αγάπη νά έχουμε
μητέρα, σ' ικετεύω,
σέ αυτούς τους σταυρωτας μου .

- Μα, νάτος ο πετροκοτσυφας
νάτος και ό σπουργίτης ,
το αηδονάκι τό γλυκό
το μαύρο χελιδόνι ,
κείνος ο κοκκινολαίμης
ο γκιώνης ο γλυκός ,
η καρδερίνα η μικρή
ο κοτσυφας , και τό σκαρθακι ,
ή κισα, τό σταβλοχελιδονο
ψαλλουνε και θρηνούν
τριγύρω στον σταυρό σου ,
κείνα τά τιτιβισματα
σπαραζουν την καρδιά σου ,
υμνολογουνε γοερως ,
σάν ένα μοιρολόι.

- Καί ένα αγριοπερίστερο
ασπρο, γλυκό και φωτεινό ,
στον ουρανό απάνω
φωνάζει απ' την καρδιά του :
" λίαν πρωῒ τῆς μιᾶς σαββάτων "
χαρά σ' όλον τον κόσμο ,
θά Αναστηθεί ο Λυτρωτής
καί τού θάνατου, ο Νικητής ,
Θαρσειτε όλοι πάντες.

Με το τραγούδι «Παράλληλοι Κόσμοι» (σύνθεση ραπ, τεχνικής beatboxing, πιάνου και χορωδίας), οι μαθητές του ΓΕΛ Λαγκαδά κατέκτησαν το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2025» (European School Radio Contest), στην κατηγορία Λυκείου, και τραγούδησαν ζωντανά στην Τελετή Βράβευσης Τραγουδιού του διαγωνισμού στο Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική.
?Οι μαθητές του ΓΕΛ Λαγκαδά κέρδισαν με την παρουσία τους τις εντυπώσεις του κοινού, των διοργανωτών και του οικοδεσπότη της τελετής βράβευσης, Μανώλη Φάμελλου.
▪Τραγούδι (στίχοι, ερμηνεία): Περικλής Ρέντζος
▪Μουσική, Beat Box: Απόστολος Παπαθανασίου
▪Πιάνο: Μιλτιάδης Πανάγος
▪Χορωδία: Έλενα Μπαχαρίδου, Εύη Σαραφίδου, Μαρία Σαρίδου, Μαργαρίτα Φιλανδριανού, Όλγα Χαστά, Φωτεινή Χατζίδου
➡Το live του ΓΕΛ Λαγκαδά μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ στο κανάλι του διαγωνισμού στο YouTube, στο 2:37:40

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου ήταν το μοναδικό της Ελλάδας που βραβεύτηκε στην κατηγορία του Podcast, όπου έλαβαν μέρος πάνω από 200 σχολεία.

Η βράβευση έγινε στο Olympic Hall του Πόρτο Καρράς, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το 2ο Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου, ευχαριστεί θερμά τη Δήμαρχο Λαγκαδά, κ. Νίκη Ανδρεάδου, η οποία "στάθηκε δίπλα μας και εξασφάλισε τη μεταφορά του Νηπιαγωγείου μας στην εκδήλωση", την πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Λαγκαδά, κα. Γεωργία Μιχαηλίδου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Μιχάλη Σκορδά, που "φρόντισαν για την ομαλή μας μετάβαση στη Χαλκιδική" και "φυσικά τους γονείς που είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι της γνώσης"

Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, οι Νηπιαγωγοί του 2ου Νηπιαγωγείου Καβαλαρίου, κυρίες Μαρίνα Ζαχαρία, Ειρήνη Ιγνατίου και Ελένη Κυριακίδου, συγχαίρουν όλα τα παιδιά που κατάφεραν "να ακουστεί το μήνυμά τους, ότι ο αληθινός θησαυρός βρίσκεται μέσα μας, εκπέμποντας ένα μήνυμα ενσυναίσθησης και καλοσύνης"

Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά ενημερώνει τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Κολχικού και του οικισμού Δρακοντίου ότι αίρεται πλήρως η απαγόρευση χρήσης νερού που ίσχυε από τις 13 Ιουνίου 2024

Το νερό του δικτύου είναι απολύτως κατάλληλο -και πάλι- για πόση, μαγείρεμα και καθημερινή χρήση.

Οι τελευταίες αναλύσεις (07/4/2025) επιβεβαίωσαν ότι το φθόριο στο νερό βρίσκεται πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια.

Η αποκατάσταση επιτεύχθηκε μέσω:
▪️Ενεργοποίησης νέας γεώτρησης στην περιοχή των παλιών σφαγείων
▪️ Επανελέγχου με συνεχείς δειγματοληψίες
▪️ Άμεσης αναπροσαρμογής της υδροδότησης

Οι κάτοικοι του Κολχικού και του Δρακοντίου μπορούν, πλέον, να πίνουν το νερό του δικτύου, χωρίς κανένα περιορισμό ή ανησυχία.

Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε με τρόπο ασφαλή, σταθερό και ελεγχόμενο.
?Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά δεσμεύεται για την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και στέκεται δίπλα στον πολίτη με διαφάνεια και σεβασμό στη δημόσια υγεία.

Τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο από το να βλέπεις ένα έργο που ξεκίνησε με πολύ κόπο, τρέξιμο και αγωνία….να αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει «σάρκα και οστά»…να παίρνει μορφή…να προχωράει και να προοδεύει…μέρα με τη μέρα…μήνα τον μήνα!

Οι δυσκολίες πολλές…η αγωνία για τα χρονοδιαγράμματα και τις πληρωμές μεγάλη…οι καθυστερήσεις απρόβλεπτες…οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις πρωτόγνωρες για έναν μικρό πολιτιστικό σύλλογο… Και φυσικά, μια συνεχής πίεση «να προλάβουμε»… για να μπορέσουμε μια ολόκληρη ομάδα εργασίας να συντονίσουμε και να ολοκληρώσουμε απρόσκοπτα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα έργο εμβληματικό και μοναδικό για το πολιτιστικό γίγνεσθαι του βορειοελλαδικού χώρου! Χρονοδιαγράμματα που για τα Υπουργεία είναι απλοί αριθμοί και ημερομηνίες…αλλά για εμάς είναι κατάθεση ψυχής και έργο ζωής…

Όμως, το προσπαθήσαμε…το πιστέψαμε και…θα τα καταφέρουμε!

«Το Κονάκι του Παπουτσή»…ένα μοναδικό εκθετήριο-μουσείο για τους περίφημους υποδηματοποιούς-παπουτσήδες της Όσσας…ένα όνειρο όλων των Οσσαίων…εξελίσσεται και προχωρά! Με δικαιούχο τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΣΣΑΙΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ», με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης LEADER και με την υποστήριξη όλων των Οσσαίων…σύντομα θα αποτελεί το κόσμημα του Δήμου Λαγκαδά και της Κεντρικής Μακεδονίας!!!

Πολίτης στο Ωραιόκαστρο αψηφώντας τους νόμους και αδιαφορώντας για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου με σκουπίδια, το πρωί του Σαββάτου πέταξε μπάζα σε πεζοδρόμιο κεντρικού δρόμου και άλλα μέσα σε κάδους απορριμμάτων. Το θέαμα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής που τον αντιλήφθηκαν και του ζήτησαν να τα μαζέψει.

Ωστόσο, ο ασυνείδητος πολίτης όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε στις παρατηρήσεις που του έγιναν, αλλά σαν να μην συνέβη τίποτα κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητό του σε άλλη περιοχή του Ωραιοκάστρου και άρχισε να πετά τα μπάζα δίπλα σε ένα ρέμα!

Κάτοικοι ειδοποίησαν τον αντιδήμαρχο Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη του Δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Καρασαββίδη, ο οποίος αρχικά πήγε στα σημεία όπου ο πολίτης πέταξε τα μπάζα και στη συνέχεια μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου και υπέβαλε μήνυση σε βάρος του.

Η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου καταβάλλει καθημερινά προσπάθειες για να διατηρεί καθαρές τις περιοχές του Δήμου και για να το πετύχει ζητά τη συνεργασία των πολιτών, διαμηνύοντας πως συμπεριφορές ανάλογες με αυτή του ασυνείδητου πολίτη δεν θα γίνονται ανεκτές.
thestival.gr

Το νέο χώρο μεταστέγασης του Πρωτοδικείου Λαγκαδά εγκαινίασαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας, και η Δήμαρχος Λαγκαδά, κα. Νίκη Ανδρεάδου.

Το Πρωτοδικείο θα στεγάζεται στο πρώην Επαρχείο Λαγκαδά, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Λαγκαδά καθώς το κτήριο όπου στεγάζονταν το Ειρηνοδικείο ήταν απολύτως ακατάλληλο.

Μετά τις εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των χώρων, που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώην Επαρχείο Λαγκαδά, δημιουργήθηκε ένας χώρος λειτουργικός, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των πολιτών.

Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις θα στεγάσουν την αίθουσα ακροατηρίου και τα γραφεία Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων.
Στην δικαιοδοσία του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Λαγκαδά εμπίπτει το σύνολο των νομικών υποθέσεων που αφορούν στην Επαρχία Λαγκαδά, συμπεριλαμβανομένων και όσων εκδικάζονται έως τώρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτων, η Δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, δήλωσε:

"Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδη, και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Μπούγα. Υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσα πριν από έναν χρόνο, σε συνεργασία με το νομικό κόσμο του Δήμου Λαγκαδά.
Αξιοποιήσαμε την ευκαιρία της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Ελλάδας και πετύχαμε ο Λαγκαδάς να γίνει η μοναδική έδρα Περιφερειακού Πρωτοδικείου στο νομό Θεσσαλονίκης.
Δουλέψαμε αποτελεσματικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η συμβολή της Περιφερειάρχη, κας Αηδονά και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα, ήταν σπουδαία. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Ο Λαγκαδάς αποκτά μια σπουδαία διοικητική δομή. Είναι υποχρέωσή μας να παρέχουμε στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της υποδομές που θα τους επιτρέπουν να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά. Κι αυτό κάναμε…
Ικανοποιήσαμε, παράλληλα, ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου στο Δήμο Λαγκαδά. Όπως και των πολιτών, για τους οποίους είναι σπουδαίο να προσέρχονται σε έναν δημόσιο χώρο αξιοπρεπή και λειτουργικό"

Με την ένταξη 74 νέων περιοχών, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου το Κτηματολόγιο για το σύνολο των ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας.

Η ενσωμάτωση 289.281 ιδιοκτησιών και 404.552 δικαιωμάτων σε καθεστώς λειτουργίας κτηματολογίου εγκαινιάζει μία νέα εποχή ταχύτητας, διαφάνειας και νομικής ασφάλειας στις συναλλαγές, καταργώντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών.

O Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος, αναφέρει ότι: «Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης με την έναρξη λειτουργίας του, εδώ και ένα χρόνο, κληρονόμησεπάνω από 45.000 εκκρεμότητες που προήλθαν από τοΈμμισθο Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης και το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης. Με τη συνεχή προσπάθεια των εργαζομένων αλλά και με τα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία συνεχώς βελτιώνονται μέσα και από τη συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, στοχεύουμε στο μηδενισμό όλων των εκκρεμοτήτων που προήλθαν από το προηγούμενο σύστημα των Υποθηκοφυλακείων, εντός του 2025.»

Η Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία τόσο του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, ενός από τα μεγαλύτερα στη χώρα, όσο και των Υποκαταστημάτων Καλαμαριάς και Λαγκαδά, εισέρχεται στη νέα ψηφιακή εποχή των συναλλαγών που αφορούν την ακίνητη περιουσία. Στόχο και όραμα για την επόμενη ημέρα του Κτηματολογίου στη περιοχή αποτελεί η γρήγορη και ασφαλής εξυπηρέτηση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, με εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης και επαγγελματίας, εξοικονομώντας χρόνο και έξοδα.

Μέσω της χρήσης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών για την έρευνα, την υποβολή πράξεων, την έκδοση και πληρωμή πιστοποιητικών, το Κτηματολόγιο συνεχίζει να τηρεί τη δέσμευση του για τον μετασχηματισμό του, σε μία πρωτοπόρα και σύγχρονη υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν πολίτες και επαγγελματίες
Από εδώ και στο εξής, όλες οι συναλλαγές με το Κτηματολόγιο πραγματοποιούνται αποκλειστικά ψηφιακά.

Υποβολή συμβολαιογραφικών πράξεων (πλην ειδικών περιπτώσεων) μόνο ψηφιακά.
Ψηφιακή διαχείριση νομικών πράξεων από δικηγόρους (εγγραφή προσημείωσης, εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών).
Ηλεκτρονική υποβολή δικαστικών πράξεων μέσω δικαστικών επιμελητών.
Αιτήσεις για διορθώσεις και πρόδηλα σφάλματα μόνο ψηφιακά.
Έρευνα στην κτηματολογική βάση αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
Έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων 24/7 ψηφιακά.
Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο – Καμία φυσική κατάθεση εγγράφων.
Δια ζώσης εξυπηρέτηση αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Έκδοση αριθμού προτεραιότητας» στο ktimatologio.gov.gr
Κατάργηση μεγαροσήμων στις αιτήσεις και τα πιστοποιητικά.
Αποκλειστικά ηλεκτρονικές πληρωμές (e-banking & POS).
Ωράριο λειτουργίας για επιτόπια έρευνα: 08:30 – 13:30 (ενιαία σε όλη τη χώρα).
Ακολουθούν αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Καλλικρατικός Δήμος Βόλβης: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Άνω Σταυρού, Απολλωνίας, Αρεθούσης, Ασπροβάλτας, Βόλβης, Βρασνών, Ευαγγελισμού, Μαυρούδας, Μελισσουργού, Νέας Απολλωνίας, Νέας Μαδύτου, Νικομηδινού, Νυμφόπετρας, Περιστερώνας, Προφήτου, Σκεπαστού, Σταυρού, Στεφανινών, Στίβου, Σχολαρίου και Φιλαδέλφιου

Καλλικρατικός Δήμος Δέλτα: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ανατολικού και Βραχιάς

Καλλικρατικός Δήμος Θερμαϊκού: Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Μεσημερίου

Καλλικρατικός Δήμος Θέρμης: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Αντωνίου, Κάτω Σχολαρίου, Λιβαδίου, Περιστεράς και Σουρωτής

Καλλικρατικός Δήμος Λαγκαδά: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Βασιλείου, Αδάμ, Αδραμερίου, Ασκού, Ασσήρου, Βασιλουδίου, Βερτίσκου, Γερακαρούς, Εξαλόφου, Ζαγκλιβερίου, Ηρακλείου, Καλαμωτoύ, Καρτερών, Κολχικού, Κριθιάς, Κρυονερίου, Λαγκαδά, Λαγκαδικίων, Λαχανά, Λευκοχωρίου, Λοφίσκου, Νικοπόλεως, Ξηλοπόλεως, Όσσης, Περιβολακίου, Πετροκέρασων, Σαρακήνας, Σοχού και Χρυσαυγής

Καλλικρατικός Δήμος Πυλαίας -Χορτιάτη: Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Φιλύρου

Καλλικρατικός Δήμος Χαλκηδόνος: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Άδενδρου, Βαθύλακκου, Βαλτοχωρίου, Ελεούσης, Κουφαλίων, Μικρού Μοναστηρίου, Νέας Μεσήμβριας, Ξηροχωρίου, Παρθενίου, Προχώματος και Χαλκηδόνος

Καλλικρατικός Δήμος Ωραιοκάστρου: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας.
thestival.gr

Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την από κοινού προώθηση της επιχειρησιακής και εκπαιδευτικής συνεργασίας στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Εθελοντική Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Δρυμού (ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού).

Το Μνημόνιο υπέγραψαν στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, και ο πρόεδρος της ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού, Νίκος Γιάμπαστος. Παρόντες ήταν η αντιδήμαρχος Διαχείρισης Κρίσεων, Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού.

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση αυτών των επιπτώσεων είναι κρίσιμος και περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές και δράσεις για την προστασία των πολιτών και των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας μέσα από τη συνεργασία με την ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού, μια ομάδα εθελοντών από τον τόπο μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για θέματα πολιτικής προστασίας», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

«Η ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού απαρτίζεται από εθελοντές, από ενεργούς πολίτες του Δήμου μας, οι οποίοι προστρέχουν για να βοηθήσουν σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με εθελοντές οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές», είπε η αντιδήμαρχος Διαχείρισης Κρίσεων, Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου.

«Εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο Ωραιοκάστρου, με στόχο ως εθελοντές να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την Πολιτική Προστασία του Δήμου προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού, Νίκος Γιάμπαστος.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας Δήμος Ωραιοκάστρου και ΕΘΕΛΟΔ Δρυμού, μεταξύ άλλων, θα συνεργάζονται στους τομείς της πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, της ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίηση πολιτών, οργάνωσης και διενέργειας ασκήσεων κ.ά

Σελίδα 1 από 263

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas