Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 14:33

Τα βρήκαν Δήμαρχοι και Παντής - Ξεκινούν μαθήματα τα προσφυγόπουλα

Σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείο Παιδείας, Γιάννη Παντή, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία, είχαν σήμερα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι της πόλης.

"Καταλήξαμε σε ένα κεντρικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει ότι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, των μεταναστών και γενικότερα όλων όσων χρειάζονται εκπαίδευση είναι του υπουργείου Παιδείας. Δεύτερον, δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθούν παιδιά που δεν θα είναι εμβολιασμένα. Υπάρχει δέσμευση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η οποία θα καλύψει τη μετακίνηση, φύλαξη, θέρμανση και καθαριότητα των χώρων", τόνισε ο κ. Παντής και πρόσθεσε:

"Έχουμε έτοιμο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο είναι ευέλικτο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών είτε μείνουν στη χώρα μας, είτε φύγουν".

Όπως είπε ο κ. Παντής το νηπιαγωγείο θα είναι μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. Τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου θα μετακινηθούν σε σχολεία που θα επιλέγουν με βάση τρεις κατευθύνσεις:

1. Γεωγραφική θέση

2. Ικανοποίηση εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών

3. Γνώμη του περιφερειακού διευθυντή και των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να υπάρξει σωστή κατανομή όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Θα μπουν σε τάξεις υποδοχής οι οποίες είναι 800 σε όλη τη χώρα και θα πραγματοποιούν 4ωρα μαθήματα.

Κάθε τάξη υποδοχής θα περιλαμβάνει 10-20 παιδιά.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου

Τέλος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι  "έχουμε γύρω στις 10.000 παιδιά που έχουν κάνει αίτηση ασύλου και υπολογίζουμε γύρω στις 20.000 παιδιά θα μπουν στη διαδικασία".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε σε αυτούς που χαρακτήρισαν φασιστική και ρατσιστική την αντίδραση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, τονίζοντας πως είναι ανεγκέφαλοι.

"Αυτοί που χαρακτηρίζουν την αντίδραση του δημάρχου Ωραιοκάστρου φασιστική και ρατσιστική είναι πραγματικά ανεγκέφαλοι διότι οποιοδήποτε μέσα στη κοινωνία όταν δέχεται κάτι καινούργιο έχει κάποιες επιφυλάξεις και κάποιους φόβους πως θα διαταραχθεί η κανονική του ζωή. Αυτό δεν θα πει ότι είναι ρατσιστής", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης τόνισε πως αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα, στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

" Αυτά για τα οποία ο δήμος Ωραιοκάστρου κακοποιήθηκε και η τοπική κοινωνία φασιστικοποιήθηκε ήταν θέματα τα οποία έγιναν αποδεκτά από τον κύριο γενικό γραμματέα. Πρώτον η ισομερής κατανομή παιδιών προσφύγων και σε όμορους δήμους που δεν έχουν δομές φιλοξενίας. Δεύτερον, να μην γίνονται σε ολοήμερα αλλά σε χώρους που δεν υπάρχουν ολοήμερα και τρίτον το θέμα της υγιεινής όχι μόνο των προσφύγων αλλά και των παιδιών των Ελλήνων και κυρίως η υγιεινή των κέντρων φιλοξενίας. Και τα τρία έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα και από εκεί και πέρα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Περιμένουμε τη σωστή υλοποίηση όλων αυτών των θεμάτων", τόνισε ο κ. Γαβότσης.

thestival.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas