Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 19:20

Προτεραιότητες του Δ. Λαγκαδά, ο κόμβος της Εγνατίας στα Λουτρά Λαγκαδά και η επέκταση του φυσικού αερίου

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λαγκαδά, στο γραφείο του στο Δημαρχείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα προτεραιότητας του Δήμου Λαγκαδά, μεταξύ των οποίων σημαντικά έργα υποδομής όπως η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού στα Λουτρά Λαγκαδά και η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στον Δήμο μας.

Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε λεπτομερώς τον Αναπληρωτή Υπουργό για το έργο κατασκευής του κόμβου στο ύψος των Λουτρών, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Λαγκαδά για περισσότερα από 10 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από προσπάθεια δύο χρόνων, η Διοίκηση πέτυχε την περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργου η οποία και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016, με απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά στο δίκτυο του φυσικού αερίου, υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Διοίκησης για την επέκτασή του στην περιοχή μας έχει ήδη εγκριθεί από την Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, αρχικά για την πόλη του Λαγκαδά και σταδιακά για όλο τον Δήμο μας. Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στο Δημαρχείο, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των συνδημοτών μας για την θετική επίδραση του συγκεκριμένου έργου τόσο στην καθημερινότητα και την οικονομία των καταναλωτών όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο κ. Φάμελλος δεσμεύτηκε για την επίσπευση των απαραίτητων εργασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ορθή λειτουργία του και η υγεία των συνδημοτών μας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε για την πλήρη αντίθεση του Δήμου Λαγκαδά στην πρόθεση του ΦΟΔΣΑ για δημιουργία 5ης κυψέλης εντός του ΧΥΤΑ, αντίθεση με την οποία και ο ίδιος συντάχθηκε. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη πρόταση καταψήφισαν οι εκπρόσωποι του Δήμου κατά την τελευταία συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Φορέα. Παράλληλα τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης, όπως η δυσοσμία που παρατηρείται στις Δημοτικές Ενότητες Ασσήρου και Λαχανά αλλά και τα όμβρια ύδατα (στραγγίσματα) του ΧΥΤΑ που καταλήγουν στον χείμαρρο του Μπογδάνα.

Η άμεση ανάγκη για την ενίσχυση των δομών υγείας του Δήμου μας, αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση. Ο σταθμός ΕΚΑΒ που λειτουργεί στην πόλη του Λαγκαδά, εξυπηρετεί όλη την Επαρχία στο σύνολό της και συγκεκριμένα εκτός από τις 47 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας, καλύπτει επίσης σε 24ωρη βάση τις περιοχές Δερβενίου, Ασπροβάλτας και Νέας Σάντας Κιλκίς.

Η σημαντική έλλειψη προσωπικού (μόλις 8 άτομα για μια τεράστια περιοχή) σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του Δήμου Λαγκαδά και τη λειτουργία 4 κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση του σταθμού ΕΚΑΒ με προσωπικό και ένα επιπλέον ασθενοφόρο όχημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητήθηκε επίσης η ίδρυση νέου σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου.

Υπ΄όψιν του κ. Υπουργού τέθηκε και το σημαντικό ζήτημα της ελλιπούς συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνδημότες μας στις μετακινήσεις τους από και προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και εντός του Δήμου Λαγκαδά. Η Διοίκηση σε σειρά επαφών που έχει υλοποιήσει με τις διοικήσεις του ΣΑΣΘ και του ΟΑΣΘ, ζητά τον επανασχεδιασμό της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στον Δήμο μας με βάση ένα ενιαίο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί επαρκώς το σύνολο των συνδημοτών μας και σε κάθε περίπτωση θα βάζει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος ενημερώθηκε για την πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος Λαγκαδά στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 - 2020» - INTERREG, με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas