Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 15:18

ΑΜΕΑ και εργασία

Rate this item
(0 votes)

Είμαι ΑΜΕΑ, που να απευθυνθώ για να βρω δουλειά, τι προσφέρει η πολιτεία, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να αποκτήσω αυτά που δικαιούμαι; Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα ενός ατόμου που ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ψάχνει να βρει μια δουλειά.

Το Lagadas24 σας δίνει απαντήσεις μέσα από μια συνέντευξη με τον Προϊστάμενο του Γραφείου Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Θεσσαλονίκης κ. Λάλο Χρήστο και την συνάδελφό του κ. Σερέτη Κυπαρισσούλα, Κοινωνική Λειτουργό.

 

 

 

Κύριε Λάλο, κυρία Σερέτη, πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας, σε ποιους απευθύνεστε και τι προσφέρετε;

 

Το Γραφείο Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων εκτός από τα Άτομα με Αναπηρίες ασχολείται με Αποφυλακισμένους, Απεξαρτημένους και Νεαρά Παραβατικά Άτομα. Ασχολούμαστε με θέματα επιμόρφωσης, κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας. Κυρίως ο  Ο.Α.Ε.Δ για τα ΑΜΕΑ προωθεί άτομα σε εργασία, μέσα από δύο προγράμματα επιδότησης: Α)το ένα πρόγραμμα των Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) που είναι για πρόσληψη μισθωτών και είναι  εξαρτημένης εργασίας για 3 χρόνια με επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών στο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και 1 χρόνο δέσμευση χωρίς επιδότηση.  Β) Το δεύτερο πρόγραμμα είναι για την αυτοαπασχόληση των ανέργων  που λέγεται πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών  (ΝΕΕ). Το δεύτερο πρόγραμμα έληξε στις 31-07-2015 και αναμένουμε νέο πρόγραμμα.

 

Ποια  είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να διεκδικήσει μια θέση στην αγορά εργασίας;

 

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος απαραίτητα είναι να περάσει από επιτροπή και συγκεκριμένα  από τα ΚΕΠΑ και να επιβεβαιωθεί ποσοστό αναπηρίας από 50% και πάνω. Στη συνέχεια μπορεί να προσέλθει στα γραφεία μας και να εγγραφεί στο μητρώο μας ως Άτομο με Αναπηρία. Σημαντικό είναι στην απόφαση της επιτροπής των ΚΕΠΑ να αναφέρεται πως το άτομο είναι ικανό για εργασία.

 

Έπειτα, εκδίδεται από το γραφείο μας κάρτα ανεργίας και αξιοποιούμε τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου. Πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να έχει Ελληνική υπηκοότητα ή ταυτότητα ομογενούς ή να είναι από χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Για την εγγραφή του επίσης απαιτούνται:

 

  • Εκκαθαριστικό Εφορίας
  • Προσωπικό ΑΜΚΑ.
  • αν παίρνει σύνταξη να μην παίρνει ποσό πάνω από το κατώτατο όριο που προβλέπεται από το ΙΚΑ

 

Η κάρτα ανεργίας ουσιαστικά είναι το διαβατήριο για να μπορέσουμε να προωθήσουμε ένα άτομο σε εργασία. Ακολουθεί η διαδικασία της Εξατομικευμένης παρέμβασης, η οποία είναι μια διαδικασία Συμβουλευτικής του ανέργου όπου καταγράφεται το επαγγελματικό του προφίλ στο οποίο εμπεριέχει το μορφωτικό του επίπεδο, την εργασιακή του προϋπηρεσία, τις ικανότητες και δεξιότητες του, έτσι ώστε να προωθηθεί το άτομο στην εργασία που επιθυμεί. Παράλληλα υπάρχουν τα προγράμματα κατάρτισης όπου ο ΟΑΕΔ μέσω των ΚΠΑ 2 και των Γραφείων Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων  σε συνεργασία με τα Κέντρα Επαγγελματικής Αποκατάστασης προωθεί τα άτομα σε προγράμματα επιμόρφωσης έτσι ώστε  να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να αποκτήσουν εμπειρία  και να είναι πιο αποτελεσματικοί στις Νέες Θέσεις Εργασίας.

 

Ποιο είναι το νόμιμο ωράριο εργασίας των  ΑΜΕΑ  σε Δημόσια ή σε Ιδιωτική επιχείρηση;

 

Το  νόμιμο ωράριο είναι το 8ωρο το οποίο προβλέπεται από τον Νόμο. Όμως για τα ΑΜΕΑ με ποσοστό Αναπηρίας  50% και άνω προβλέπεται 1  ώρα λιγότερη στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Στο Δημόσιο αυτό εφαρμόζεται ενώ στον Ιδιωτικό τομέα επαφίεται στον εργοδότη και συνήθως δεν εφαρμόζεται πάντα.

 

Τι προγράμματα προσφέρονται από τον ΟΑΕΔ το ΓΕΕΚΟ  προκειμένου να απασχολήσει άτομα αυτής της κατηγορίας

 

Το πρόγραμμα που υπάρχει για τις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα και αφορά την εργασία  ΑΜΕΑ, καλύπτει 100% τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργοδότης που απασχολεί έως 50 άτομα μπορεί να ζητήσει από το Γραφείο Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων  να ενταχθεί  στο πρόγραμμα, προσλαμβάνοντας έναν ΑΜΕΑ, καλύπτουμε τις ασφαλιστικές εισφορές του ατόμου που θα προσλάβει για 3 χρόνια. Μετά το πέρας της τριετίας η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να απασχολήσει το άτομο για 12 μήνες ακόμη, πληρώνοντας η ίδια τις εισφορές και τον μισθό του ατόμου αυτού. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος διεξάγονται έλεγχοι και ως προς τον εργοδότη και ως προς τον ωφελούμενο για να διαπιστωθεί η σωστή ροή του προγράμματος.

 

Τι συμβουλές θα δίνατε στα άτομα ΑΜΕΑ που ψάχνουν να βρουν εργασία;

 

Να μην διστάζουν να ζητήσουν εργασία, να απαιτούν τα δικαιώματα τους μα πάνω από όλα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Θεωρώ από την εμπειρία μου πως ένα άτομο ΑΜΕΑ  πολλές φορές μπορεί να προσφέρει περισσότερα από κάποια άλλα άτομα. Τα άτομα ΑΜΕΑ πολλές φορές προσπαθούν να αποδώσουν περισσότερο από το ότι το επιτρέπει η κατάστασή τους, όμως υπάρχει και η αρνητική πλευρά όπου κάποιοι εκμεταλλεύονται την ιδιότητα τους αυτή και τεμπελιάζουν. «Όταν αποφασίσεις να δουλέψεις, πρέπει να  δουλεύεις και όχι να κοροϊδεύεις !»

 

Η αγορά εργασίας είναι πλέον πολύ ανταγωνιστική, γεγονός που  πρέπει να κάνει τα ΑΜΕΑ να αφυπνιστούν , να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους και τις ικανότητές τους (π.χ. Σεμινάρια εκμάθησης χρήσης Η/Υ,  ξένων γλωσσών κ.α.), έτσι ώστε να υπάρχει εμπλουτισμός των προσόντων τους και συγχρόνως να υπάρχει  ευελιξία των εργοδοτών στο θέμα των προσλήψεων ΑΜΕΑ.

 

Πρώτο τους μέλημα θα πρέπει να είναι η ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και θα πρέπει να μην μεμψιμοιρούν. Δεν αρκεί να αναρωτιέται κανείς μόνο τι κάνει η πολιτεία, κάτι που ακούγεται συχνά. Η πολιτεία λοιπόν είναι υπεύθυνη για όλους μας και έτσι και εμείς θα πρέπει να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας για ενημέρωση.

 

 


 

 

Το Γραφείο Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Θεσσαλονίκης  βρίσκεται στην Δωδεκανήσου 10 Α, και για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στα τηλέφωνα:

 

2313322643 Λάλος Χρήστος Προϊστάμενος ΓΕΕΚΟ Θεσσαλονίκης και     2313322671  Σερέτη Κυπαρισσούλα , Κοινωνική Λειτουργός.

Read 13453 times Last modified on Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 19:06
   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas