Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 15:13

ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Rate this item
(0 votes)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΦΩΤΙΑΔΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Κύριε Φωτιάδη, μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία ή με νοητική υστέρηση μπορούν να φοιτήσουν στο δημόσιο σχολείο;

Ναι μπορούν να φοιτήσουν μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δύο κατηγορίες, μαθητές με σωματική αναπηρία και μαθητές με νοητική υστέρηση – κατηγορίας Συνδρόμου Down και κατηγορίας Αυτισμού, καθώς και μαθητές με σωματική αναπηρία που συνοδεύεται και με νοητική υστέρηση.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις; Έχει να κάνει με το ποσοστό της αναπηρίας ή του προβλήματος, ή όχι;

Αρκεί να το θέλει ο γονέας. Ο νομοθέτης δίνει τον τελευταίο λόγο στο γονέα

Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στην εκπαίδευση των μαθητών με σωματική αναπηρία ή νοητική υστέρηση στο δημόσιο σχολείο σήμερα;

Υπάρχουν τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν ως ολοκληρωμένες μονάδες, υπάρχουν τα τμήματα ένταξης, τα οποία είναι ενταγμένα μέσα στα δημόσια σχολεία και τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η παράλληλη στήριξη. Μαθητές με νοητική υστέρηση που μπορεί να έχουν και σωματική αναπηρία-εάν κρίνει το ΚΕΔΥ ότι χρειάζεται παράλληλη στήριξη- εγκρίνει τη λειτουργία παράλληλης στήριξης. Ο μαθητής είναι μέσα στην τάξη και βοηθιέται από δάσκαλο ειδικής αγωγής. Έχει δηλαδή κοντά του έναν ειδικό εκπαιδευτικό, που τον βοηθά να συνυπάρξει και να ενσωματωθεί μέσα στην τάξη.

Ποια είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές της ειδικής αγωγής;

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την μία κατηγορία από την άλλη: τη σωματική αναπηρία και τη νοητική υστέρηση. Η νοητική υστέρηση στους περισσότερους μαθητές δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και δυσκολία προσαρμογής μέσα στην τάξη στο γνωστικό αντικείμενο. Η σωματική αναπηρία επίσης δημιουργεί μειονεξία -βλέποντας τους άλλους μαθητές και αισθάνοντας ο μαθητής ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις δραστηριότητες που διαμορφώνονται μέσα στην τάξη-, δημιουργεί το αίσθημα της μειονεξίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης. Διαφορετικά όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί … η μειονεξία των μαθητών με σωματική αναπηρία που μπορεί να μη συνοδεύεται από νοητική υστέρηση και διαφορετικά να αντιμετωπιστεί η μειονεξία λόγω έλλειψης του γνωστικού αντικειμένου.

Ποιος και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού τόσο στην πρόοδο των μαθητών με αναπηρία όσο και στην κοινωνικοποίησή τους;

Ο ρόλος του δασκάλου του τμήματος ένταξης είναι –αφού πείσει το γονέα ότι ο μαθητής θέλει επιπλέον στήριξη, γιατί υπάρχουν γονείς που ενώ τα παιδιά έχουν γνωμάτευση δεν θέλουν τα παιδιά να εντάσσονται σε τμήμα ένταξης, να εντάξει το μαθητή σιγά σιγά στο κοινωνικό σύνολο της τάξης. Δημιουργούνται βέβαια στη διάρκεια της φοίτησης στο τμήμα ένταξης και άλλα προβλήματα τα οποία αρχίζουν και τα αντιλαμβάνονται οι μαθητές μετά την Δ΄ τάξη. Δεν είναι εύκολο να καλείς το μαθητή και να πηγαίνει στο τμήμα ένταξης, αισθάνεται μειονεκτικά –μπορεί κάποιοι μαθητές να το αντιμετωπίζουν φυσιολογικά- αλλά οι περισσότεροι μαθητές αισθάνονται μειονεξία. Εξαναγκάζονται όμως από τα γνωστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν να παρακολουθούν το τμήμα ένταξης.

Το πιο ωραίο θα ήτανε να εντάσσονται απ’ ευθείας μέσα στην τάξη με βοηθητικό προσωπικό, με δάσκαλο παράλληλης στήριξης και με δάσκαλο του τμήματος ένταξης, ο οποίος θα λειτουργεί δορυφορικά, όπως υπάρχουν διάφορα μοντέλα τα οποία εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό θέλει αρκετά χρήματα. Γιατί αυτή τη στιγμή ο δάσκαλος ένταξης μπορεί να απασχολεί από 4 μαθητές μέχρι 14, σε εβδομαδιαία βάση από 2 μέχρι 10 ώρες, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μαθητής του τμήματος ένταξης, εάν πούμε όμως να εφαρμόσουμε αυτό το μοντέλο… έχει τα θετικά έχει και τα αρνητικά. Προσωπικά πιστεύω ότι τα τμήματα ένταξης πρέπει να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στο συναισθηματικό του μαθητή και όχι στο γνωστικό. Δεν έχουμε ούτε τις υποδομές ούτε και τα χρήματα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες των μαθητών.

 

Εδώ φαντάζομαι ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών, του κανονικού τμήματος και του τμήματος ένταξης.

Αυτό είναι δεδομένο. Το θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία. Είναι ένα είδος μοντέλου παράλληλης στήριξης. Αλλά στην παράλληλη στήριξη ο δάσκαλος βοηθάει έναν μαθητή όλη την ημέρα. Το δικό μας σχολείο έχει όλα αυτά τα χρόνια από 8 μαθητές μέχρι 14, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δάσκαλος του τμήματος ένταξης με το να πηγαίνει σε κάθε τάξη, πρέπει να υπάρχει επιπλέον προσωπικό.

Τι νομίζετε ότι θα βοηθούσε τους μαθητές αυτούς να εγκλιματιστούν καλύτερα μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον;

Να μένουν μέσα στο τμήμα τους. Εκεί μέσα να γίνεται οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να προσφέρει ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μαθητές και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της κανονικής τάξης.

 

Και τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η σχολική κοινότητα για να «αγκαλιάσει» τους μαθητές αυτούς;

 

 

Τα υπόλοιπα παιδιά τους αποδέχονται χωρίς καμιά διάκριση. Πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι μαθητές οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα, είναι στη φύση του μαθητόκοσμου. Αλλά σε γενικές γραμμές τα παιδιά τους αποδέχονται.

 

Τι έχετε αποκομίσει εσείς από την ενασχόλησή σας όλα αυτά τα χρόνια με την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή με μαθησιακές δυσκολίες; Μπορείτε να μας περιγράψετε μία στιγμή που σας έχει στιγματίσει;

Κάθε φορά που καλώ ένα μαθητή να έρθει στην τάξη αισθάνομαι άσχημα.

Δεν το έχετε ξεπεράσει αυτό μετά από τόσα χρόνια;

Όχι, αυτό δεν ξεπερνιέται. Χαίρομαι όταν πηγαίνουν στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, χαίρομαι όταν τους βρίσκω έξω και με χαιρετάνε. Αλλά η πρώτη φορά που τους φωνάζω να έρθουν στην τάξη δεν ξεπερνιέται. Για φανταστείτε να σε φωνάζει κάποιος κάθε φορά «έλα μέσα για μάθημα». Είναι πολύ δύσκολο.

Read 4386 times
   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas