Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 15:09

ΒΛΕΠΩ ΤΗ ΖΩΗ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΟΔΟΞΟ ΑΤΟΜΟ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΚΡΙΤΟΠΟΥΛΟ

Rate this item
(0 votes)

Συνέντευξη με τον κ. Μπάμπη Κριτόπουλο. Ο κ. Κριτόπουλος κατάγεται από το χωριό Αρετή και σήμερα ζει και εργάζεται στο Λαγκαδά ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

 

Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα σχετικά με την αναπηρία σας; Πώς προέκυψε και πώς την αντιμετωπίσατε εσείς και ο περίγυρός σας;

 

 

 

Την αναπηρία την απέκτησα όταν ήμουν 9 μηνών από μια ένεση σε κάποιο λάθος σημείο της σπονδυλικής στήλης, η οποία μου νέκρωσε το ισχιακό νεύρο και έτσι το ένα μου πόδι έμεινε ατροφικό και πιο κοντό. Πήγαμε σε νοσοκομεία, κάναμε κάποιες επεμβάσεις ως την ηλικία των 5 ετών, είχα κάποια βελτίωση αλλά όχι σε δύναμη. Το 2008 πήγα στη Ρωσία και έκανα επέμβαση επιμήκυνσης, ισοσκελία και μου άλλαξαν και τις μοίρες στο περπάτημα. Έκανα φυσιοθεραπείες και γενικά πήγε καλά. Την αναπηρία μου την αντιμετωπίζω θετικά. Όταν ήμουν μικρός και μέχρι τα 18 δεν έβγαινα πολύ έξω. Αλλά είχα μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά μου και από φίλους. Από το χωριό μου όλοι οι συντοπίτες μου με στήριζαν. Στο σχολείο πήγα 2 εβδομάδες στο Σοχό στην Α΄ Γυμνασίου αλλά το Γυμνάσιο το τελείωσα στο Λαγκαδά. Με τους συμμαθητές μου δεν είχα κανένα πρόβλημα, ούτε με τους καθηγητές μου, δεν είχα κάποιο πρόβλημα πρόσβασης.

 

 

Τελειώνοντας το σχολείο;

 

Αφού τελείωσα το σχολείο προσπάθησα να βρω δουλειά αλλά δεν μπόρεσα να βρω. Πήγα στο νοσοκομείο και πήρα χαρτί αναπηρίας με ποσοστό 50% για να βρω δουλειά, χωρίς αποτέλεσμα. Αργότερα βοηθούσα τον πατέρα μου στα χωράφια μέχρι το 1995. Μετά πήγα στην τράπεζα, εκεί φάνηκα τυχερός. Με τον ειδικό νόμο για ΑΜΕΑ χωρίς εξετάσεις μπήκα στην Εθνική Τράπεζα στο Λαγκαδά, συνέχιζα όμως να βοηθάω τον πατέρα μου στα χωράφια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος στην τράπεζα και ειδικά από τους συναδέρφους μου.

 

 

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήσατε για την πιστοποίηση του ποσοστού της αναπηρίας σας, ήταν κάτι εύκολο, σας βοήθησε κάποιος;

 

Όχι. Απλά για να δουλέψω έπρεπε να πάρω ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω. Αν έπαιρνα μεγαλύτερο ποσοστό ίσως να μην μπορούσα να εργαστώ. Πρόσφατα ξαναπέρασα επιτροπή γιατί αντιμετωπίζω αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα και πήρα μεγαλύτερο ποσοστό. Το ποσοστό της αναπηρίας μου σήμερα είναι 69% αλλά δεν εκμεταλλεύτηκα αυτή την κατάσταση. Έχασα κάποια πλεονεκτήματα αλλά δεν με πειράζει.

 

Είχατε προβλήματα αντιμετώπισης ως ΑΜΕΑ στη ζωή σας;

 

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα συμπεριφοράς απ’ τον κόσμο. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος.

 

Ποιος σας βοήθησε να έχετε αυτή τη θετική στάση;

 

 

Ο κόσμος. Οι φίλοι μου και η οικογένειά μου, η θέλησή μου. Ό,τι ήθελα –γυμναστήριο, βόλτες- έκανα τα πάντα.

 

 

 

Ήσασταν ποτέ μέλος κάποιου συλλόγου για ΑΜΕΑ;

 

Όχι. Όχι ότι είχα κάποιο πρόβλημα, απλά δεν το επεδίωξα.

 

 

Ποια είναι η συμβουλή σας εάν κάποιος άνθρωπος με αναπηρίας αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες εργασίας;

 

Εγώ θα διαχειριζόμουν αρχικά το θέμα μόνος μου, θα μιλούσα με όποιον δεν μου συμπεριφέρεται καλά και έπειτα υπάρχουν οι λύσεις των συλλόγων, όπου θα ανέφερα εκεί το πρόβλημα. Εάν υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση σίγουρα θα πρέπει να γίνει αναφορά. Υπάρχουν κυρώσεις.

 

 

Νομίζετε ότι η ενημέρωση όσον αφορά τα δικαιώματα ή τις υπηρεσίες προς τα ΑΜΕΑ είναι επαρκής;

 

 

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πληροφορίες για τα πάντα. Εγώ ό,τι χρειάστηκα το έκανα μόνος μου ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

 

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει στην περιοχή για να διευκολυνθούν τα άτομα με αναπηρία;

 

 

Σε όλο το Λαγκαδά δεν υπάρχει ούτε μια θέση στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, είναι επικίνδυνα. Τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από καρέκλες και τραπέζια και υπάρχουν δέντρα. Επίσης, καλό θα ήταν να υπήρχε και κλειστό κολυμβητήριο, γιατί βοηθάει πολύ, -όχι μόνο για ΑΜΕΑ αλλά για όλο τον κόσμο.

 

 

Τι μήνυμα στέλνετε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;

 

 

Όλα να τα βλέπουν θετικά, να μάθουν να ζουν με το πρόβλημα που έχουν. Να ψάχνουν, να ενημερώνονται. Χρειάζεται ψυχολογική στήριξη στον τομέα της εργασίας και της εύρεσης εργασίας αλλά όλοι μπορούν να εργαστούν. Επίσης, χρειάζεται στήριξη από φίλους και οικογένεια.

Read 4225 times
   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas