Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 15:07

ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Rate this item
(0 votes)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ κ. ΓΙΓΑΝΤΙΔΟΥ ΒΑΛΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

 Τελειώνοντας κάποιος το δημοτικό τι επιλογές έχει σε σχέση με την επιλογή του σχολείου εάν ανήκει στην κατηγορία των ΑΜΕΑ;

 

Καταρχήν μετά το Δημοτικό οι εγγραφές των παιδιών πηγαίνουν υπηρεσιακά στα Γυμνάσια στα οποία ανήκουν εκτός και αν υπάρχει απόφαση των ΚΕΔΔΥ να πάει το παιδί σε ειδικό σχολείο. Τα ΚΕΔΔΥ είναι Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης των μαθητών όλων των βαθμίδων σε θέματα Ειδικής Αγωγής και

Εκπαίδευσης, Διδακτικής και Υποστηρικτικής Τεχνολογίας, Εξατομικευμένων Προσεγγίσεων και Προγραμμάτων Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής. Η απόφαση των ΚΕΔΔΥ ωστόσο δεν είναι δεσμευτική, ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός. Δεν δίνουν χαρτί σε όλα τα παιδιά για να πάνε σε ειδικό σχολείο αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, οι γονείς έχουν τον τελευταίο λόγο, αυτοί αποφασίζουν για το παιδί τους.

 

 

 

 

 

Υπάρχουν τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και το συμβατικό γυμνάσιο. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις παραπάνω δομές και με ποια κριτήρια γίνεται η κατάλληλη αγωγή;

 

Όσον αφορά τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Ειδικής Αγωγής) εγγράφονται σε αυτά απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου, της Α' ή Β' τάξης του γυμνασίου μετά από εισήγηση των ΚΕΔΔΥ. Η φοίτηση σε αυτά διαρκεί πέντε τουλάχιστον σχολικά έτη. Περιλαμβάνουν τις τάξεις Α', Β', Γ', Δ', και Ε' και είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο σχολείο εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας εφαρμόζεται και πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα.

 

Τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ανήκουν στην υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απευθύνονται σε μαθητές/τριες με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες (νοητική στέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές κ.α) που έχουν ολοκληρώσει την Α/θμια εκπαίδευση (γενική ή ειδική) και έχουν αξιολογηθεί από το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ και στο πλαίσιο αυτό τους έχει προταθεί να φοιτήσουν σε ένα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ως τύπος σχολείου είναι τύπου γυμνασίου και είναι πιο ελαστικό, γενικής παιδείας. Η φοίτηση σε αυτά διαρκεί από 5-8 έτη και εκτός από γενικά μαθήματα (με κυρίαρχα τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τη γυμναστική, τη μουσική κ.α) οι μαθητές/τριες παρακολουθούν και μαθήματα εργαστηριακά (ενδεικτικά: Κηπουρικής, Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής, Χειροτεχνίας, Υδραυλικής, Αγγειοπλαστικής κ.α, ανάλογα με τις ειδικότητες που έχουν εγκριθεί και λειτουργούν σε κάθε ΕΕΕΕΚ)

 

Στην περίπτωση του συμβατικού γυμνασίου έχουμε τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο;

 

 

Μπορούν να λειτουργήσουν και τα δύο μέσα σε ένα σχολείο. Στα τμήματα ένταξης, πάλι με απόφαση του ΚΕΔΔΥ, κάποια παιδιά παράλληλα με το κανονικό τους μάθημα παρακολουθούν ορισμένα μαθήματα στο τμήμα ένταξης, σε άλλη αίθουσα. Στην παράλληλη στήριξη όταν το παιδί έχει κάποια κινητικά προβλήματα και μαθησιακά έρχεται καθηγητής της παράλληλης στήριξης μέσα στο τμήμα και βοηθάει το παιδί. Υπάρχει και το βοηθητικό προσωπικό, για θέματα αυτοεξυπηρέτησης, καθημερινής διαβίωσης και λειτουργικών διευκολύνσεων των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο σχολείο μας είχαμε τέτοια περίπτωση.

 

Πως θα περιγράφατε την κατάσταση στην εκπαίδευση των ΑΜΕΑ στο δημόσιο σχολείο; Είναι ικανοποιητική, υπάρχουν ελλείψεις;

 

Είναι ανάλογα με τις περιπτώσεις. Κάποια παιδιά τα βοηθάει το τμήμα ένταξης, κάποια παιδιά που έχουν σοβαρό πρόβλημα δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο χώρο του σχολείου. Εξαρτάται λοιπόν από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το καθένα. Αλλά σε γενικές γραμμές τα περισσότερα παιδιά έχουν μαθησιακά προβλήματα και έτσι το τμήμα ένταξης τα βοηθάει. 

 

Υπάρχουν ΑΜΕΑ που φοίτησαν στο συγκεκριμένο σχολείο; Και αν ναι, ποια ήταν η σχέση τους με τα άλλα παιδιά;

 

Υπάρχουν περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε προβλήματα και μάλιστα, πολλά παιδιά απέκτησαν φιλικές σχέσεις μαζί τους, τα αποδέχτηκαν. Βέβαια είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο να προσαρμοστούν. Σε σχέση με τα άλλα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής, δεδομένου ότι η δομή του γυμνασίου είναι τελείως διαφορετική από αυτή του δημοτικού.

 

 

Βλέπετε να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις; Και αν ναι τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

 

Η μοναδική έλλειψη είναι ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ένταξης,συνήθως τους φέρνουν ως αναπληρωτές μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα μέχρι να ξεκινήσουμε, έχουμε ένα σωρό προβλήματα. Φέτος ήμασταν τυχεροί γιατί μας έστειλαν 3 ειδικότητες για το τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη δεν ζητήσαμε διότι αυτή πρέπει να την ζητήσει κάποιος γονιός. Εμείς πριν από κάποια χρόνια κάναμε τη διαδικασία για να έχουμε τμήματα ένταξης και έτσι πλέον λειτουργούν στο σχολείο μας.

 

 

Στα Λύκεια αντίστοιχα υπάρχουν τμήματα ένταξης;

 

Όχι στα λύκεια δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης δεν το ορίζει η νομοθεσία. Στα λύκεια υπάρχει μόνο η παράλληλη στήριξη.

Read 4212 times
   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas