Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 15:04

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)

Rate this item
(0 votes)

Ο κύριος Γιώργος Λιακόπουλος απο το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο ΣΩΤΗΡ» Κολχικού, μας ενημερώνει σχετικά με τις υπηρεσίες και το έργο που προσφέρεται στην περιοχή μας.

Κύριε Λιακόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για το κέντρο ΑΜΕΑ«Ο ΣΩΤΗΡ»

 

Πριν από 18 χρόνια δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αποκατάστασης ΣΩΤΗΡ. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας που προσφέρει υπηρεσίες στα Άτομα Ειδικών Αναγκών. Συγκεκριμένα προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με νοητική αναπηρία αλλά προσφέρει υπηρεσίες και σε άτομα που παρουσιάζουν κάποιες άλλες δυσκολίες, είτε μαθησιακές είτε λόγου είτε δυσλεξίας είτε κινητικής δυσκολίας κτλ. Διαθέτουμε 12 δομές, στις οποίες παρέχονται αυτού του είδους οι υπηρεσίες και συγκεκριμένα έχουμε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, έχουμε κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, έχουμε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

 

Στον Λαγκαδά προ οχταετίας, ύστερα από υπόδειξη της τότε δημοτικής αρχής και μέσα στα πλαίσια των μη κερδοσκοπικών και φιλανθρωπικών μας δράσεων, αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε μια δομή με έδρα το Κολχικό σε ένα καινούργιο κτήριο. Μάλιστα λόγω της αυξημένης ζήτησης των υπηρεσιών που προσφέρουμε, διπλασιάσαμε τον χώρο και έτσι από φέτος άρχισε να λειτουργεί και ο παραπλεύρως  βρισκόμενος του ήδη λειτουργούντος χώρου.

 

Τι υπηρεσίες προσφέρετε στο συγκεκριμένο κέντρο;

 

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι: Ειδική Αγωγή, κοινωνική αριθμητική, κοινωνική ενσωμάτωση στα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν νοητική δυσκολία. Επίσης, προσφέρουμε πολλές υποστηρικτικές υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες εντάσσονται η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η φυσιοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η ειδική διαπαιδαγώγηση, ειδική συμπεριφορά, κλπ.

 

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας αυτών απασχολούμε 14καθηγητές και θεραπευτές, οι οποίοι είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων με μεταπτυχιακά διαφόρων ειδικοτήτων, έτσι ώστε το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών να είναι το καλύτερο. Αυτό πιστοποιείται και από τις εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχουμε απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δηλώνεται απ’ τους αρμόδιους ελεγκτές ότι το επίπεδο εκπαίδευσης είναι άριστο.

 

Εκτός απ’ αυτό φροντίζουμε μέσα στα πλαίσια των φιλανθρωπικών μας δράσεων να ενισχύουμε είτε με τρόφιμα είτε με είδη ένδυσης ή υπόδησης και τις άπορες οικογένειες που διαπιστώσαμε ότι δεν είναι και λίγες στην περιοχή.

 

Όσον αφορά το κόστος αυτών των προγραμμάτων;

 

Η λειτουργία του κέντρου μας στο Κολχικό Λαγκαδά βασίζεται κυρίως στα έσοδα τα οποία έχουμε είτε από κάποιο πρόγραμμα ή στα ελάχιστα έσοδα που προκύπτουν από τις οικογένειες που επιλέγουν τις θεραπείες του κέντρου μας. Με τον τρόπο αυτό, οι οικογένειες στηρίζουν τις προσπάθειες μας και συμβάλλουν στη λειτουργία του χώρου αυτού. Οι οικογένειες ωστόσο δεν επιβαρύνονται πολύ αφού ο ΕΟΠΠΥ επιστρέφει κάποιο ποσό για τις θεραπείες.

 

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει στην περιοχή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών;

 

Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή, διότι η περιοχή αυτή στερείται παντελώς από τέτοιου είδους δομές ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες εκείνες, οι οποίες έχουν κάποιο πρόβλημα με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

 

Επιπλέον με την εκπαίδευση αυτή συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.» Άλλωστε, η ζωή είναι«θείον δώρον» και ο καθένας δικαιούται να τη ζήσει όπως την αντιλαμβάνεται.

Read 4242 times
   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas