Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 15:44

Mαθητές σε Θεσσαλονίκη και Λαγκαδίκια γιορτασαν τα Χριστούγεννα μαζι με προσφυγόπουλα

Μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης έστειλαν χθες μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και των Λαγκαδικίων, γιορτάζοντας στα σχολεία τους τα Χριστούγεννα μαζί με προσφυγόπουλα.

Μαθητές και καθηγητές του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τα παιδιά της Α τάξης του συστεγαζόμενου 17ου Γενικού Λυκείου υποδέχτηκαν θερμά 15 προσφυγόπουλα, ηλικίας 13 έως 15 ετών, από το Κέντρο Φιλοξενίας FRACAPOR της Σίνδου, έπειτα από πρόσκληση που απηύθηνε ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου και ο διευθυντής Αργύρης Παπαργυρίου.

Στην αίθουσα τελετών του σχολείου τα προσφυγόπουλα άκουσαν τα κάλαντα από τη χορωδία του σχολείου με τη συνοδεία πιάνου και φλάουτου που διεύθυνε η μουσικός Βασιλική Τουμπέκη, έμαθαν την ιστορία της παράδοσης των καλάντων από την υποδιευθύντρια του σχολείου, Σόνια Κοτσαβαΐδου και τραγούδησαν κι αυτά με τη σειρά τους παιδικά τραγούδια από την πατρίδα τους, τη Συρία. Στη συνέχεια, γεύτηκαν τα παραδοσιακά γλυκά και σάντουιτς, χυμούς και αναψυκτικά από τον πλούσιο μπουφέ που είχαν ετοιμάσει ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και οι μαθητές της Α τάξης Λυκείου, ενώ δέχτηκαν δώρα που τους προσέφεραν οι καθηγητές.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον, αλλά και με παραδόσεις του τόπου που τα φιλοξενεί, μίλησαν και βγήκαν φωτογραφίες με τα συνομήλικά τους παιδιά και επέστρεψαν στον καταυλισμό συγκινημένα, με την υπόσχεση για νέες κοινές δράσεις στο μέλλον.

Τα προσφυγόπουλα συνόδεψαν η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στον καταυλισμό FRACAPOR, Αθηνά Παπανικολάου, με την εκπρόσωπο της κοινότητας Fidan Bablees, το μεταφραστή Fadl Alla Kortbani, και την Ελευθερία Παπατσιότσου, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που ανέλαβε και την μεταφορά τους.

Το ίδιο ζεστή ήταν η ατμόσφαιρα και στο Δημοτικό Λαγκαδικίων, όπου τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο κέντρο της περιοχής και ήδη φοιτούν στη Δομή Υποδοχής που λειτουργεί στο σχολείο, συμμετείχαν στη σχολική γιορτή των συμμαθητών τους, με πρωτοβουλία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Προσφύγων, Χριστίνας Λούστα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και την παράσταση που ανέβασαν οι συμμαθητές τους, ενώ δέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα δώρα που τους έστειλε η ΜΚΟ Άρσις.

Εκτός από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης, τα παιδιά συνόδευσαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, των Γιατρών του Κόσμου και της ΜΚΟ DRC.

thestival.gr

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas