Κυριακή, 06 Μαΐου 2018 18:20

"ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ;" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΥΦΑ

Γιατί προφανώς κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη, που αφήνουν λάθος εντυπώσεις ή δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια τις ικανότητες και τα προσόντα που έχεις αποκτήσει.

 

Σε μια διαδικασία επιλογής νέου προσωπικού, ο χρόνος που αναλογεί στον κάθε υποψήφιο να παρουσιάσει με επιτυχία τον εαυτό του ως τον κατάλληλο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας είναι πολύ λίγος και η πρώτη εντύπωση παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα περάσει στην επόμενη φάση αξιολόγησης, που συνήθως είναι η συνέντευξη.

 

Αν λοιπόν έχεις κι εσύ την απορία γιατί δεν σε καλούν σε συνεντεύξεις για θέσεις εργασίας, ενώ θεωρείς ότι έχεις ένα «αξιόλογο» βιογραφικό, διάβασε παρακάτω τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι για να τα αποφύγεις και να βελτιώσεις την εικόνα του βιογραφικού σου.

 

Λάθος δομή

Το πιο σημαντικό σημείο ενός βιογραφικού είναι το πάνω μισό της πρώτης σελίδας, γιατί σε αυτό «πέφτει το μάτι» του μελλοντικού εργοδότη. Αν καταφέρεις να κερδίσεις το ενδιαφέρον του, τότε θα διαβάσει και τις άλλες πληροφορίες για σένα.

 

Εφόσον έχεις 2-3 τουλάχιστον χρόνια προϋπηρεσίας, τότε πρέπει να ξεκινήσεις από την περιγραφή των καθηκόντων και των επιτευγμάτων σου στις 2-3 τελευταίες θέσεις εργασίας. Δεν έχει κανένα νόημα η πρώτη -και πιο σημαντική- πληροφορία που θα δόσεις στον εργοδότη να είναι από πού ξεκίνησες αλλά πού έφτασες. Επομένως, μην ξεκινάς με αναφορές στο γυμνάσιο, το λύκειο ή στο πανεπιστήμιο. Οι μόνοι που εξαιρούνται από τον κανόνα αυτό είναι οι νέοι απόφοιτοι.

 

Φλυαρία ή ελλιπής περιγραφή της εργασιακής εμπειρίας

Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξίσου απογοητευτικές. Με την φλυαρία κινδυνεύεις να γίνεις κουραστικός ή μη πιστευτός και με την παράλειψη σημαντικών πληροφοριών για τα καθήκοντά σου να θεωρηθείς λιγότερο έμπειρος και ικανός.

 

Η περιγραφή της εργασιακής εμπειρίας -ιδίως για τις πιο πρόσφατες εργασίες - πρέπει να είναι τουλάχιστον μια παράγραφος 5 γραμμών, όπου θα αναλύεται σε ποιο τμήμα εργαζόσουν, ποιος ήταν ο προϊστάμενός σου, ποια ήταν τα καθήκοντα σου.

 

Επίσης, ποια ήταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σου, ποιους στόχους πέτυχες και ποια ήταν τα σημαντικότερα projects στα οποία συμμετείχες. Τέλος ποιες δεξιότητες ανέπτυξες σε κάθε θέση (π.χ. ομαδική εργασία, διαπραγματευτική ικανότητα, οργάνωση, διαχείριση πίεσης ή χρόνου κλπ).

 

Άσχετες ή περιττές πληροφορίες

Οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν το λάθος να αναφέρουν ένα κατεβατό από σεμινάρια σε άσχετα αντικείμενα ή να αναφέρουν γνώσεις που θεωρούνται δεδομένες και ξεπερασμένες (π.χ. κάτι που έμαθαν στη σχολή τους χρόνια πριν και δεν χρησιμοποίησαν ποτέ).

 

Ανάφερε τις πληροφορίες αυτές μόνο όταν συνδέονται με γνώσεις ή δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία που επιδιώκεις. Διαφορετικά δίνεις την εντύπωση ότι δεν έχεις να παραθέσεις κάτι ενδιαφέρον ή ότι έχεις μείνει στάσιμος.

 

Επιπλέον, είναι σύνηθες στο τέλος του βιογραφικού να παραθέτονται πληροφορίες που αφορούν στα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι του υποψηφίου. Αν κάνεις ένα χόμπι συστηματικά τότε μπορείς να το αναφέρεις γιατί δείχνει ένα στοιχείο της προσωπικότητάς σου αλλά μην αναφέρεις για χόμπι τον κινηματογράφο εκτός αν συμμετέχεις σε μια κινηματογραφική λέσχη ή τον αθλητισμό αν η ενασχόλησή σου εξαντλείται στην παρακολούθηση αγώνων από την τηλεόραση.

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασες το βιογραφικό που στέλνεις στις διάφορες αγγελίες; Είσαι σίγουρος ότι δεν κάνεις κάτι από τα παραπάνω;

 

Κούφα Αθηνα, Expertin Danas

 

 

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas