Θύμα ληστείας έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης μία ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της, στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ένα ζευγάρι, υπήκοοι Βουλγαρίας μπούκαραν στο σπίτι της ηλικιωμένης και με την χρήση βίας της άρπαξαν τον σταυρό που φορούσε στον λαιμό της.

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών.
thestival.gr

Η Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. του Δήμου Λαγκαδά αποκτά και επίσημα το χώρο στα Λαγυνά, όπου σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιανουαρίου, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Γιάννη Καραγιάννη, υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου μεταξύ του Προέδρου της ΥΚΠΑΑΠ κ. Μιχάλη Τζανή και της ιδιοκτήτριας κ. Μπουρούδη Γεωργίας.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015, η οποία αφού πέρασε από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σήμερα η διοίκηση του Δήμου είναι πλέον σε αναμονή παραλαβής του ακινήτου από την ιδιοκτήτρια.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τζιαμπάζης Θεόδωρος, η Διευθύντρια της ΥΚΠΑΑΠ κ. Πιπέργια Αλεξάνδρα καθώς και ο συμβολαιογράφος κ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν συνεργασία με τον Δήμαρχο Λαγκαδά για την ταχύτερη ολοκλήρωση των τεχνικών παρεμβάσεων που απαιτούνται, με σκοπό τη λειτουργία του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού κατά την επόμενη σχολική περίοδο 2018 - 2019.

Η δημοτική παράταξη ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ –ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που διοργανώνεται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο Λευκό Πύργο.

Παράλληλα καλεί τη διοίκηση του δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Λαγκαδά να λάβει δημόσια θέση και απόφαση για το ζήτημα της διαδικασίας της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ..
Είναι πρωτόγνωρο για το ζήτημα να έχουν τοποθετηθεί τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔ –Κ.Μ., η εκκλησία, σύλλογοι και απλοί πολίτες και την ίδια στιγμή ο δήμος Λαγκάδα να παρακολουθεί απαθής τα γεγονότα.
Στα πλαίσια αυτά προσυπογράφουμε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Καλούμε πρωτίστως την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και όλα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους, ώστε να:
- καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή επωνυμία «Μακεδονία».
- να αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους αυτού σε βάρος των όμορων κρατών (Ελλάδος και Βουλγαρίας) στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες στις σχέσεις καλή γειτονίας.
- να αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια αλυτρωτικής προπαγάνδας.
- να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας της FYROM με τις παραπάνω αποφάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
- να υποδείξουν την ανάγκη για την επιλογή της τελικής εθνικής ονομασίας της FYROM, που να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων.
- να ενημερώσουν και τις κυβερνήσεις των χωρών που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» για τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 13.4.1992, να στραφεί προς τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς, να καταστήσει σαφές ότι, εάν προωθηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος, που θα ταπεινώνει τους πολίτες της χώρας μας (και μάλιστα σε μια περίοδο δοκιμασίας των οικονομικών και κοινωνικών μας αντοχών), θα κλονιστεί όχι μόνο η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς αυτούς, αλλά και θα προκληθούν ανατροπές στην σταθερότητα και την ασφάλεια στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης λαμβάνουν θέση για το σκοπιανό, με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο να συνεχίζει να προβληματίζει σχεδόν όλους. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι δήμαρχοι ακολουθούν πιστά τα συλλογικά τους όργανα, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία, σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, τοποθετήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ως αντιπρόεδρος υπέρ της τελικής απόφασης που έλαβε το ανώτατο όργανο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: «Στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος 'Μακεδονία' από τα Σκόπια».

Επίσης, ανάλογη θέση, πιο λεπτομερειακή πάντως, έλαβε και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η απόφαση της οποίας κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση.

«Για λόγους αρχής πριν τοποθετηθώ προσωπικά στο θέμα, περίμενα και την απόφαση της ΠΕΔΚΜ. Στηρίζω διαχρονικά και με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για την επίλυση του σκοπιανού. Η θέση μου είναι δεδομένη: Με το γειτονικό κράτος πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα σέβεται πρωτίστως τα δίκαια της πατρίδας μας, την ιστορικότητα του ονόματος Μακεδονία και θα είναι πλήρης. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ονομασία του γειτονικού κράτους, θα πρέπει ρητώς να προβλεφθεί η άμεση παύση αλυτρωτικών συμπεριφορών, προπαγάνδας, παραχάραξης της Ιστορίας, χρήσης συμβόλων και ό,τι άλλο προσβάλλει τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας», τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «σε σχέση με το όνομα, η θέση όλων μας, η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η κόκκινη γραμμή, κάτω από την οποία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει. Δεν επιθυμούμε στην ονομασία του γειτονικού κράτους να περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία και τα παράγωγά του. Σε κάθε περίπτωση, καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει την κόκκινη γραμμή, όπως αυτή εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008 από τον Κώστα Καραμανλή. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πλαίσιο. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε πιστοί στο θεσμικό μας ρόλο, να στηρίξουμε τις θέσεις των συλλογικών μας οργάνων και πάνω από όλα να στηρίξουμε τη διαπραγματευτική προσπάθεια, με υπευθυνότητα, απέναντι στην Ιστορία μας και στο μέλλον του Έθνους και του λαού μας».
voria.gr

Ο κ.Ξανθόπουλος θεόδωρος ανήρτησε μαζί με τον κ.Νικόλαο Βυθούλκα την προσπαθεια τους για την Ανεύρεση Aγνοουμένων και ανάσυρση ενός εκ των δύο στη μικρή Βόλβη.
Εντοπισμός βάρκας στα 17 μέτρα βάθος, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου απο την ακτή .Επιχείρηση Δυτών της 2ης ΕΜΑΚ.
Η κατάδυση πραγματοποιήθηκε 09:00 το πρωί, μετά το βάθος των 6 μέτρων απόλυτο σκοτάδι λόγω ιζύματος συσωρευμένου στον πυθμένα.Δίχτυα και βούρκος ο περιβάλλον χώρος

https://drive.google.com/file/d/1ImeOTa0yPubgkGxPob4LUt-gqAUIRWXV/view

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 40χρονου ψαρά που αγνοείται από την περασμένη Κυριακή στη λίμνη Βόλβη.

Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκε στο ύψος της Νέας Απολλωνίας, νεκρός ο 70χρονος ένας από τους δύο ψαράδες, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί όταν η βάρκα τους ανετράπη στη λίμνη Βόλβη.

Το βράδυ συνεχίστηκαν οι έρευνες με ένα όχημα της Πυροσβεστικής, ενώ το πρωί οι δύτες της ΕΜΑΚ θα επιχειρήσουν ξανά στην περιοχή.

volvi24.gr

 

 

Νεκρός εντοπίστηκε στις 15:00, o 70χρονος ψαράς που αγνοούνταν στις όχθες της λίμνης Βόλβης στο ύψος της Νέας Απολλωνίας.

Πρόκειται για έναν από τους δύο ψαράδες τα ίχνη των οποίων χάθηκαν χθες.

Στο σημείο βρίσκονται αυτή την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ
thestival.gr

1ο Γυμνάσιο ΛΑΓΚΑΔΑ   1914 -2018

Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, οργανώνει στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού

επιμορφωτική διάλεξη για μαθητές, γονείς και καθηγητές,

την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στις 11:00πμ με θέμα:

Οι σπουδές στην Ελλάδα και η επαγγελματική τους διέξοδος

 

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 16:26

ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ

Στιγμές αγωνίας ζουν οι οικογένειες δύο ψαράδων, οι οποίοι αγνοούνται από σήμερα το μεσημέρι στη Μικρή Βόλβη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, οι δύο άνδρες πήγαν για ψάρεμα στην ομώνυμη λίμνη, όταν ξαφνικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η βάρκα τους ανετράπη, με αποτέλεσμα να βρεθούν εντός της λίμνης. Πρόκειται για ανιψιό και θείο ηλικίας 40 και 70 ετών αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τον εντοπισμό των ψαράδων.

Ειδικότερα, στο συμβάν επιχείρησαν τέσσερις πυροσβέστες και τέσσερις δύτες με τρία οχήματα, μία διασωστική λέμβο, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρού και τη 2η Ε.Μ.Α.Κ. Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η βάρκα, στην οποία επέβαιναν οι δύο άνδρες έχει βρεθεί, ωστόσο, η επιχείρηση εντοπισμού διεκόπη πριν από λίγη ώρα, λόγω σκότους.

Αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας θα συνεχιστούν οι έρευνες των Αρχών σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ, με στόχο να μην μείνει κανένα σημείο της λίμνης χωρίς να διερευνηθεί.

thestival.gr

-Αἰμιλιανέ, κι ἐσύ ἐδῶ!

-Ναί, σεβασμιώτατε Γερμανέ Καραβαγγέλη. Ποῦ ἤθελες νά βρίσκομαι μιά τέτοια μέρα; Κλεισμένος στό ἐπισκοπεῖο μου στα Γρεβενά; Δέν εἴπαμε,ὅτι σήμερα 21 Ἰανουαρίου 2018, στίς δύο ἀκριβῶς, θά συναντηθοῦμε στήν κορυφή τοῦ Λευκοῦ Πύργου; Ὅπου νά ‘ναι καταφθάνουν καί ὁ Φώτιος ἀπό τήν Κορυτσά καί ὁ Χρυσόστομος ἀπό τήν Δράμα.
Πώ, πώ, τί λαοθάλασσα εἶναι τούτη! Χιλιάδες τά ἐγγόνια μας καί τά δισέγγονά μας! Τά γνήσια καί ἀνόθευτα ἐγγόνια μας! Μέ τί λαχτάρα καί μέ τί ζῆλο συμμετέχουν στό συλλαλητήριο!

-Σεβασμιώτατε Αἰμιλιανέ, ὅπως βλέπεις, ἐδῶ καί δυό ὧρες περίπου, δέν σταματᾶνε νά ἔρχονται. Πόσο χαίρομαι καί πόσο συγκινοῦμαι μέ τόν ὑπέροχο αὐτόν λαό μας!
Νά σοῦ πῶ τήν ἀλήθεια, δέν τό περίμενα νά δῶ τέτοια προθυμία, τέτοιον παλμό! Πέρασαν πάνω ἀπό ἑκατό χρόνια, ἀπό τότε πού ὁ Πανάγαθος Θεός μᾶς κάλεσε κοντά του. Ἔλεγα χθές στόν Παῦλο Μελᾶ καί στόν κουνιάδο του τόνἼωνα: Μέ τόση πλύση ἐγκεφάλου, πού ἔχουν ὑποστεῖ οἱ ἀπόγονοί μας ὅλα τοῦτα τά χρόνια, θά ἔχει μείνει ἄραγε μαγιά φιλοπατρίας γιά τήν αὐριανή κινητοποίηση; Μέ τήν παρακμή καί τήν ξεφτίλα, πού ἐπικρατεῖ ἐδῶ καί χρόνια στά σχολεῖα μας, θά ἔχει ἄραγε διασωθεῖ ἴχνος ἁγνοῦ πατριωτισμοῦ; Μετά ἀπό ἔναν ἀνελέητο πολυχρόνιο πόλεμο ἐναντίον τῆς Ἱστορίας μας, ἐνατίον τῆς Γλώσσας μας, ἐναντίον τῆς Ὀρθοδοξίας μας, θά μποροῦσαν νά ὑπάρχουν ἀκόμα λίγοι ἔστω ἀπόγονοί μας, πού νά δακρύζουν στό ἄκουσμα τοῦ ὀνόματος τῆς Μαακεδονίας μας;
Νά, ὅμως, πού οἱ φόβοι μου, εὐτυχῶς, δέν βγῆκαν ἀληθινοί. Ἐθνομάρτυρα Αἰμιλιανέ, ἡ θυσία μας δέν πῆγε χαμένη. Δές τί γίνεται κάτω! Χαλασμός Κυρίου!

-Γερμανέ Καραβαγγέλη, θυμᾶσαι πόσο χρονῶν ἤμασταν τότε, ὅταν πήραμε στά χέρια μας τόν Ἀγῶνα τόν Μακεδονικό; Εσύ στά τριάντατέσσερα καί ἐγώ στά εἴκοσιἐννιά!
Ἀλήθεια, πόσες φορές κινδυνέψαμε ἀπό τά μαχαίρια τῶν κομιτατζήδων! Πόσες φορές βάλθηκαν νά μᾶς ξεκάνουν, Τοῦρκοι καί Βούλγαροι μαζί! Ἐμεῖς, ὅμως, δέν τό βάζαμε κάτω. Τόν ἀγῶνα γιά τήν Μακεδονία μας, τόν συνεχίζαμε μέ τόλμη καί ἀποφασιστικότητα.

-Σεβασμιώτατε Αἰμιλιανέ, ξεχνιοῦνται τέτοιες ἡμέρες ἡρωϊκές; Ἤμουνα τότε χωροεπίσκοπος στήν Πόλη, στό Πέραν. Καλοπερνοῦσα. Μοῦ λέει ὁ Πατριάρχης: Γερμανέ, φεύγεις αὔριο γιά τήν Μακεδονία. Εἶσαι ὁ νέος Μητροπολίτης Καστοριᾶς. Θάπᾶς, γιά νά στηρίξεις τόν Ἀγῶνα. Εἶπα κι ἐγώ τότε ἀπό μέσα μου: Γερμανέ Καραβαγγέλη, ἑτοιμάσου νά πεθάνεις γιά τήν Μακεδονία μας.
Δέν εἶχα πεντάρα στήν τσέπη μου. Πῶς νά φτάσω μέχρι τήν Καστοριά καί πῶς νά βοηθήσω στόν Ἀγῶνα γιά τήν σωτηρία τῆς Μακεδονίας μας; Οἱ Τοῦρκοι θά θέλουν ἄσπρα (παράδες), καί τά σώματα τά ἀνταρτικά τῶν Μακεδονομάχων θά χρειάζονται τροφές καί μπαρουτόβουλα.
Βοήθεια ἀπό πουθενά. Μοναδική μου περιουσία, τά χρυσοκέντητα ἄμφιά μου. Πάω, λοιπόν, καί τά βάζω ἐνέχυρο. Ἐξασφαλίζω ἕνα πουγγί λίρες, καί ξεκινάω γιά τόν Μακεδονικό Γολγοθά.

-Γερμανέ Καραβαγγέλη, ὅση ὥρα μοῦ μιλᾶς, ἐγώ ἔχω στραμμένο τό βλέμμα μου πρός τά κάτω καί παρακολουθῶ τά πλήθη. Συρρέει κόσμος ἀπό ὅλες τίς μεριές τῆς Θεσσαλονίκης! Ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἡλικιῶν. Ἄνδρες, γυναῖκες, νέοι καί νέες, παιδιά, ἀκόμα καί βυζανιάρικα στίς ἀγκαλιές τῶν μανάδων τους! Βλέπω καί μερικούς παπάδες ἐδῶ κι ἐκεῖ. Δεσποτάδες, ὅμως, δέν ἔχωδεῖ, μέχρι στιγμῆς, οὔτε ἕναν! Σεβασμιώτατε Δράμας Χρυσόστομε, τώρα πού ἐρχόσασταν πρός τόν Λευκό Πύργο, μήπως συναντηθήκατε μέ κανέναν δεσπότη;

-Ἀδελφέ μου Αἰμιλιανέ, φαίνεται, πώς δέν πληροφορήθηκες τά καθέκαστα ἀπό τήν Ἀθῆνα. Βούϊξε ὁλόκληρη ἡ Δράμα ἀπό τίς δηλώσεις τοῦ ἀρχιεπισκόπου!

-Δηλαδή, ἀδελφέ Χρυσόστομε, τί δήλωσε ὁ ἀρχιεπίσκοπος, καί δέν πάτησε ποδάρι δεσπότη στό σημερινό συλλαλητήριο;

-Σεβασμιώτατε Γερμανέ Καραβαγγέλη,οἱ προκαθήμενοι στήν Ἀθῆνα καί στήν Θεσσαλονίκη δέν μᾶς τά εἶπαν καθόλου καλά. Ὁ ἀρχιεπίσκοπος ἀπό τήν Ἀθῆνα ξεκαθάρισε, ὅτι δέν εἶναι ὑπέρ τῶν συλλαλητηρίων καί τῶν λαοσυνάξεων. Τό ἴδιο καί ὁ Θεσσαλονίκης. Δέν ἀναμειγνύεται, λέει, στό σκοπιανό. Τριάντα δύο δεσποτάδες σκέφτονται νά συναντηθοῦν στήν Θεσσαλονίκη, ἁπλά καί μόνον γιά μιά τελετουργία.

-Ἐθνομάρτυρα Χρυσόστομε, Σεβασμιώτατε Δράμας, πῶς εἶναι δυνατόν, τίς ὧρες αὐτές τίς κρίσιμες γιά τήν Ἑλλάδα μας, νά ἀκούγονται τέτοια θλιβερά πράγματα ἀπό χείλη Ἑλλήνων Ἱεραρχῶν! Δηλαδή, ὁ Λαός στά χαρακώματα καί οἱ ποιμένες του στην θαλπωρή τῆς σουΐτας τῆς ἐπισκοπικῆς!
Δέν ξέρουν, ὅτι ἡ μαγκούρα πού κρατᾶνε εἶναι σύμβολο εὐθύνης καί θυσίας ὑπέρ τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ; Μικρό καί ἀσήμαντο πρᾶγμα εἶναι γι’ αὐτούς τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας; Ὅταν ὁ Λαός ἔχει κατεβεῖ στό πεζοδρόμιο γιά τήν ὑπεράσπιση τῶν ἱερῶν δικαίων τῆς Πατρίδας μας, μέ τί μέτρο νά μετρηθεῖ τό μπόϊ τῶν δειλῶν καί ἀναποφάσιστων ποιμένων του; Ἀλλά, τί νά περιμένεις, Ἐθνομάρτυρα Χρυσόστομε, ἀπό ἐκκλησιαστικούς ἀξιωματούχους, πού, χωρίς ντροπή, ὑπέγραψαν τήν περιφρόνηση τῆς Ὀρθοδοξίας μας στό περιβόητο Κολυμπάρι;
Μέ Πίστη νοθευμένη, πόσο γνήσια καί καθαρή μπορεῖ νά εἶναι καί ἡ ζωή μας; Μέ κολοβή καί ἀνάπηρη Πίστη, ὅπως τήν κατάντησαν μέ τίς άποφάσεις τους στήν Κρήτη, ποῦ νά βροῦνε θέληση καί κουράγιο γιά ὁμολογία καί μαρτύριο;

-Γερμανέ Καραβαγγέλη, συμφωνῶ ἁπόλυτα μαζί σου. Ἐπίσκοποι, πού, χωρίς κανέναν δισταγμό, ἄλλαξαν στό Κολυμπάριτό Σύμβολο τῆς Πίστεώς μας καί δολίως μᾶς πούλησαν στούς αἱρετικούς, πόσο δύσκολο τούς εἶναι, μέ τήν ἀδράνειά τους, νά βγάλουν στό παζάρι τῶν ἐθνῶν καί τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας; Μπορεῖ νά λένε στίς συνεδριάσεις τους, ὅτι τιμοῦν καί ὑπολογίζουν τό ὄνοματῆς Μακεδονίας μας. Μπορεῖ καί νά δηλώνουν αὐτές τίς ἡμέρες ἀνυποχώρητοι ὑπερασπιστές τῆς ἑλληνικότητας τῆς Μακεδονίας μας. Στήν πρᾶξη, ὅμως, τί κάνουν; Γιατί δέν πῆραν στά χέρια τους φανερά τήν διοργάνωση τοῦ μεγάλου συλλαλητηρίου; Γιατί οἱ ἄμβωνες καί τά καμπαναριά βουβάθηκαν; Γιατί ἔμειναν ἔτσι, διστακτικοί καί φοβισμένοι, μπροστά στήν λαϊκή ἀπαίτηση γιά μιά Μακεδονία Ἑλληνική καί Ὀρθόδοξη; Γερμανέ, προδοθήκαμε ἀπό τούς σημερινούς προκαθημένους!

-Ἐθνομάρτυρα Αἰμιλιανέ, ἔτσι εἶναι, ὅπως τά λές. Ὁ ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί ὁ Θεσσαλονίκης μέ λύπησαν σήμερα καί μέ πίκραναν πάρα πολύ. Ἄκου λόγια! Δέν εἶναι, λένε, ὑπέρ τῶν συλλαλητηρίων γιά τήν Μακεδονία μας!
Λυπᾶμαι γι’ αὐτό πού θά πῶ, ἀλλά, φαίνεται πώς δέν διαθέτουν δύναμη ψυχῆς, οὔτε ἑνός μικροῦ κοριτσιοῦ! Θυμᾶστε τήν νεαρή δασκάλα Βελίκω Τράϊκου, πού ἔμπαινε σέ μύριους κινδύνους, γιά νά μεταφέρει μηνύματα ἀπό τήν Θεσαλονίκη στό Μοναστήρι, μέσῳ Καστοριᾶς; Και ἡ Βελίκω, καί ἡ Ἀγγελική Φιλιππίδου ἀπό τήν Καρατζόβα, καί ἡ Κατερίνα Χατζηγεωργίου ἀπό τήν Γευγελή, καί ἡ Βασιλική Παπαθανασίου ἀπό τό Σκρά, καί ἡ Μαρία Παπαθανασίου ἀπό τὀν Δρυμό, καί τόσες ἄλλες ἡρωΐδες δασκάλες! Τίς χάλασαν ὅλες οἱ κομιτατζῆδες! Ἄλλες τίς κατέσφαξαν, ἄλλες τίς ἔκαψαν ζωντανές.

-Σεβασμιώτατε Γερμανέ Καραβαγγέλη, ἐδῶ εἶμαι κι ἐγώ. Δέν μέ εἴδατε τόση ὥρα; Πῶς θά μποροῦσα ἄλλωστε νά ἀπουσιάσω ἀπό ἕνα τέτοιο συλλαλητήριο;

-Ποιά εἶσαι ἐσύ καλή μου κοπέλα; Καί πῶς βρέθηκες ἐδῶ μαζί μας στήν κορυφή τοῦ Λευκοῦ Πύργου τέτοια μέρα;

-Εἶμαι ἡ Βελίκω Τράϊκου. Ἡ δασκάλα πού σᾶς ἔφερνα μυστικά στήν Καστοριά τά μηνύματα ἀπό τήν Θεσσαλονίκη. Ἀλλά, πῶς νά μέ ἀναγνωρίσετε σεβασμιώτατε, μέ τόσες μαχαιριές πού ἔχω στό ἀσθενικό μου κορμί;
Εἶχα χάσει τόσο αἷμα, πού δέν πρόλαβα νά φτάσω ζωντανή στό νοσοκομεῖο, στόνἍγιο Δημήτριο. Ὁ τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ἀλέξανδρος, μέ κήδεψε καί μέ ἐνταφίασε ἐδῶ, λίγο πιό πάνω. Στά κοιμητήρια τῆς Εὐαγγελίστριας. Ἐσεῖς βεβαίως τό ξέρετε. Οἱ σημερινοί, ὅμως, μητροπολίτες τῆς ἀγαπημένης μας Μακεδονίας τό ξέρουν ἄραγε; Οὔτε ἕνα τρισάγιο δέν ἔρχονται νά μᾶς κάνουν. Καί δέν εἶμαι μόνη μου ἐκεῖ. Εἶναι σέ μνῆμα διπλανό καί ἡ Ἀγγελική Φιλιππίδου. Οἱ ἀξιωματοῦχοι μᾶς ἔχουν ξεχάσει. Νά εἶναι, ὅμως, καλά κάτι δάσκαλοι φιλότιμοι ἀπό τήν Ἄνω Πόλη, πού δέν μᾶς ξεχνοῦν. Ἔρχονται κάθε χρόνο. Φέρνουν μαζί τους καί τούς μαθητές τους. Προσεύχονται γιά τίς ψυχές μας καί ψάλλουν πάνω στούς τάφους μας τόν ἘθνικόὝμνο καί τραγούδια πατριωτικά τῆς Μακεδονίας μας. Πόσο χαιρόμαστε!

-Γερμανέ Καραβαγγέλη, τί βλέπω; Σάν νά φάνηκαν πάνω στήν ἐξέδρα δυό-τρεῖς Μητροπολίτες!

-Καί τί ἦρθαν νά κάνουν, τελευταία ὥρα, Ἐθνομάρτυρα Αἰμιλιανέ; Μήπως ἐνδιαφέρθηκαν ἐξἀρχῆς γιά τήν ὀργάνωση τοῦ συλλαλητηρίου; Ἤ μήπως χτύπησαν καμπάνες, γιά νά ξυπνήσουν οἱ συνειδήσεις λαοῦ καί ἀξιωματούχων; Δυστυχῶς, κράτησαν ἀποστάσεις ἀπό τό συλλαλητήριο, ὅπως κράτησαν ἀποστάσεις καί ἀπό τούς Ἁγίους Πατέρες μας στήν ψευτοσύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου.
Κρίμα! Ἀπό ἡγέτες κατάντησαν οὐραγοί. Ἀπό ποιμένες, κατέληξαν φοβισμένοι μισθωτοί τσομπαναραῖοι. Τούς δόθηκε μιά μοναδική εὐκαιρία σήμερα, νά ἀποκατασταθοῦν κάπως στίς συνειδήσεις τῶν πιστῶν, μετά ἀπό τό περσινό ναυάγιο τῆς Κρήτης, καί τήν ἔχασαν!

-Γερμανέ Καραβαγγέλη, γιατί σείστηκε ὁ Λευκός Πύργος συθέμελα:

-Δέν τό κατάλαβες Ἐθνομάρτυρα Χρυσόστομε; Ὁλόκληρη ἡ Μακεδονία ψάλλει κάτω στήν πλατεῖα, μέ δάκρυα στά μάτια, τόν Ἐθνικό μας Ὕμνο! Ἄκου. Τώρα τραγουδᾶνε τό δικό μας τραγούδι: Μακεδονία ξακουστή τοῦ Ἀλεξάνδρου ἡ χώρα...

-Πατέρες, τά ἄλογα εἶναι ἕτοιμα. Εἶμαι ὁ Θανάσης. Ὁ ἀγωγιάτης τοῦ Δεσπότη τοῦ Αἰμιλιανοῦ. Μαζί μᾶς καθάρισαν τότε οἱ κομιτατζῆδες. Ἦρθα νά σᾶς πάρω. Πρέπει νά σᾶς βγάλω κρυφά ἀπό τήν πόλη. Ἀπό μονοπάτι μυστικό. Ἄν σᾶς δεῖ κανένας δεσπότης, πού ἤσασταν παρόντες στό συλλαλητήριο, ἀλλοίμονό σας. Τό ἐπισκοπικό δικαστήριο δέν τό γλυτώνετε...!

12.1.2018

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018, τα εγκαίνια του Νέου Κέντρου Θεραπευτικής Αγωγής του Ν. Σωτήρ – « Η Εστία» επί της οδού Λουτρών 103.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης, ο οποίος εκτός από τις ευχές του ,δήλωσε ότι βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες του Φορέα.
Επίσης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γ.Καραγάννης, στο χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά ,ότι θα συμπαραστέκεται και θα στηρίζει το Κέντρο .
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Κέντρου ΑμεΑ «Ο Σωτήρ» του Κολχικού κ. Γ.Λιακόπουλος, ο οποίος εκτός από τις ευχαριστίες του προς το Μητροπολίτη για τη συμπαράσταση που επιδεικνύει απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους,χαρακτήρισε σημειολογική την παρουσία του Σεβασμιωτάτου να τελέσει τα εγκαίνια του Πρότυπου Κέντρου που σηματοδοτεί ,όπως είπε την αγάπη της Εκκλησίας απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μία καλύτερη κοινωνία,μία κοινωνία αλληλεγγύης και αλλληλοαποδοχής,μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και δίχως απολεισμούς.
’Ολοι οι ομιλητές εξήραν τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα του Κέντρου για την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Λαγκαδά κ.Α. Βικελούδας, όπως επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος κ. Μάρκος Δανάς μετά της συζύγου του και φυσικά παιδιά , γονείς ,εκπαιδευτές και πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε παραδοσιακή μουσική εκδήλωση από τους μουσικοθεραπευτές του Κέντρου.
Εκ της Διοίκησης

 

Σελίδα 1 από 46

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas