Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2018 17:02

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΓΚΑΔΑ : ΜΠΑΜΠΟΕΡΟΙ ΣΤΟ ΒΕΡΤΙΣΚΟ - ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΕΡΤΙΣΚΟ

Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου, αναβιώνει στον Προφήτη το έθιμο των ΑΡΑΠΗΔΩΝ, γνωστό στους Προφητιανούς ως ΑΡΑΠΛΟΥΚΙ !!!

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2018

Αναβίωση του εθίμου των Αράπηδων στην Κεντρική Πλατεία του Προφήτη. 
Με άφθονο ποτό και πολύ χορό!!!
Μαζί μας τα "ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ"

arp18

Από νωρίς το πρωί,στην κεντρική πλατεία του Προφήτη σας περιμένουμε να γλεντήσουμε όλοι μαζί σαν μια παρέα, με κεράσματα, κρασί και με τραγούδια και ήχους από όλη την Ελλάδα από πολυμελή λαική ορχήστρα.

Ακόμα, καλικάντζαροι, ξωτικά, κλόουν και ξυλοπόδαροι θα είναι εκεί για να διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους.

rpdsc

Πάμε όμως πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα..

"Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου αναβιώνει στον Προφήτη το έθιμο των ΑΡΑΠΗΔΩΝ γνωστό στους Προφητιανούς ως ΑΡΑΠΛΟΥΚΙ..

Το έθιμο έχει Διονυσιακή προέλευση και οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα.. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του χωριού υπέφεραν από επιδρομές των ληστών και έπρεπε να βρουν ένα τρόπο για να προφυλαχτούν..

Έτσι πήραν την απόφαση να μεταμφιεστούν με δέρματα τράγου, δερμάτινη μάσκα (καλπάκι) και 5 κουδούνια, 4 καμπάνες και ένα μπατάλι και να επιτεθούν στους ληστές.. Από τότε λέγεται πως οι επιδρομές αυτές σταμάτησαν.

Έτσι και κάθε χρόνο την ίδια ημέρα οι κάτοικοι του χωριού αναβιώνουν το έθιμο και κρατουν ζωντανή την παράδοση !

rrpds

Η αναβίωση του εθίμου γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, με παραδοσιακούς χορούς, από το τμήμα χορού του συλλόγου.

Μια ώρα αργότερα, στις 13.00, γίνεται η είσοδος των Αράπηδων με τη Νύφη, τον Τσολιά, τον Παππού και την Μπάμπω στο χώρο της γιορτής και το γλέντι συνεχίζεται με πολλές εκπλήξεις μέχρι αργά το βράδυ.

rpdsb

Παλιότερα μεταμφιέζονταν μόνο άντρες, αλλά σήμερα μετέχουν και γυναίκες.

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων, παρέες μεταμφιεσμένων νέων επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού... 

arpdb


Σε κάθε παρέα μεταμφιεσμένων διακρίνουμε:

1.    Τον Κουδουνόφορο, τραγοπόδαρο ΑΡΑΠΗ με την δερμάτινη στολή (ΤΡΑΓΟΥ) και την μάσκα (ΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ).
Είναι το παλληκάρι της οικογένειας, ο πολεμιστής που κρατάει στο χέρι την (ΤΟΠΟΥΖΑ), είδος ροπάλου. Είναι ζωσμένος στη μέση του με τέσσερις καμπάνες (κουδούνια) και ένα μεγάλο κουδούνι πίσω (το μπατάλι). Με το περπάτημα και τα πηδήματα που κάνει, τα κουδούνια προκαλούν δυνατό ήχο.

2.    Την ΝΥΦΗ: παραδοσιακά ντυμένη, είναι η κοπέλα της οικογένειας.

3.    Τον ΤΣΟΛΙΑ που συμβολίζει την ελληνική λεβεντιά.

4.    Τον ΠΑΠΠΟΥ και την ΜΠΑΜΠΩ: είναι ο πατέρας και η μητέρα αντίστοιχα της οικογένειας.

arpdc

Σε κάθε σπίτι τους περιμένουν οι νοικοκυραίοι για τα χρόνια πολλά. Ο ΑΡΑΠΗΣ καθώς τους χαιρετά αναπηδά τρεις φορές χτυπώντας τα κουδούνια για να φύγουν τα κακά πνεύματα.

Αφού γυρίσουν όλα τα σπίτια του χωριού συγκεντρώνονται στην πλατεία όπου γίνεται το κλέψιμο της νύφης. Τα παλληκάρια προσπαθούν να ξεγελάσουν τον ΑΡΑΠΗ και να απαγάγουν την νύφη.Ο ΑΡΑΠΗΣ καραδοκεί και με την πρώτη ύποπτη κίνηση του επιδρομέα, τον κυνηγάει και τον συλλαμβάνει.

Όμηρος πλέον στα μέλη της υπόλοιπης παρέας, για να απαλλαγεί πρέπει να πληρώσει λύτρα. Παλιότερα μεταμφιέζονταν μόνο άντρες.

Σήμερα μετέχουν και κοπέλες και το γλέντι των ΑΡΑΠΗΔΩΝ ανθίζει όλη την ημέρα των Θεοφανείων με την συνοδεία ορχήστρας και πλήθος κόσμου στην πλατεία του χωριού.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» ΠΡΟΦΗΤΗ (ΤΗΛ. &  FAX: 23930 51218,Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

strymonikostoday.gr

 

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas